Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăilenii din mediul rural, învăţaţi cum să se ferească de hoţi

săptămâna trecută, poliţiştii s-au întâlnit cu cetăţenii din localităţile Tufeşti, Victoria şi Mihai Bravu, cărora le-au oferit recomandări preventive pentru protejarea bunurilor

 

În prima săptămână de după sărbătoarea de Paşte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au adresat din nou cu recomandări preventive cetăţenilor din mediul rural. Demersurile poliţiştilor au vizat prevenirea furturilor din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti, a tâlhăriilor, a furturilor din societăţi comerciale, dar şi a furturilor şi distrugerilor în dauna patrimoniului cultural naţional. Poliţiştii de prevenire şi cei de la posturile de poliţie comunală s-au întâlnit cu cetăţenii din localităţile Tufeşti, Victoria şi Mihai Bravu, cărora le-au oferit pliante şi flyere cu recomandări preventive şi le-au prezentat împrejurările şi atitudinile care favorizează săvârşirea infracţiunilor contra patrimoniului. S-a vorbit despre importanţa luării unor măsuri elementare de protecţie a bunurilor personale. De asemenea, au fost expuse afişe la sediile instituţiilor publice, precum şi în magazinele săteşti şi cafe-baruri. “Începutul sezonului cald corespunde cu debutul activităţilor agricole în mediul rural, iar timpul petrecut de omul gospodar pe câmp înseamnă pentru cei certaţi cu legea o locuinţă uşor de spart. Pentru a preveni furturile din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti, cetăţenii au fost sfătuiţi, printre altele, să nu ţină acasă sume mari de bani, să nu permită accesul în curte persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea, să fie discreţi în privinţa bunurilor pe care le deţin, să ţină poarta încuiată, chiar şi atunci când sunt acasă şi să înlocuiască rapid încuietorile defecte sau ale căror chei le-au pierdut”, au precizat poliţiştii.

În ceea ce priveşte infracţiunile de tâlhărie, recomandările preventive au vizat îndeosebi vârstnicii şi copiii, categorii de populaţie mai vulnerabile în faţa acestui tip de infracţiuni. Aceştia au fost sfătuiţi să fie discreţi în privinţa bunurilor de valoare pe care le deţin, să fie circumspecţi în privinţa persoanelor necunoscute care îi abordează sub diferite pretexte şi încercă să îi convingă să le permită accesul în locuinţă. În cazul unei agresiuni, oamenii trebuie să renunţe la bunurile vizate de infractori, dacă integritatea corporală sau viaţa le sunt puse în pericol. Proprietarii de spaţii comerciale au primit şi ei recomandări, pentru a-i ţine la distanţă pe hoţi.

În scopul protejării patrimoniului cultural naţional, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii şcolii Gimnaziale Baldovineşti. A fost vorba despre o acţiune în cadrul Proiectul “Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, derulat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI.       

Activitatea s-a constituit într-o călătorie în timp, prin cultura şi istoria poporului român. În această săptămâmă, poliţiştii de prevenire urmează să se întâlnească şi cu elevii şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Brăila, cu care vor discuta despre pericolele din mediul online şi cum se pot feri de acestea.
Categorie articol: 

Comentarii