Mergi la conţinutul principal

Brăilenii au scăpat de mirosul de porc

În ciuda temperaturilor caniculare din ultimele zile, locuitorii Brăilei nu s-au mai confruntat cu mirosul pestilenţial de dejecţii porcine, care în verile trecute devenise o prezenţă aproape permanentă. Explicaţia este una cât se poate de simplă: "Complexul de Porci" Brăila SA, societatea patronată de familia Caruz, şi-a încetat activitatea pe platforma de la Baldovineşti, situată la doar câţiva kilometri de municipiu. În urmă cu câteva zile, mai exact pe 7 iunie, administratorii fermei de porci au trimis o adresă Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, prin care anunţau că utimele efective de porcine au fost mutate din halele unităţii. "Reprezentanţii instituţiei noastre au făcut verificări la faţa locului şi au constatat că informaţiile se confirmă", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila.
După cum se ştie, "Complexul de Porci" Brăila SA a trebuit să îşi înceteze activitatea începând din 1 ianuarie 2012, ca urmare a faptului că nu şi-a respectat obligaţiile de mediu. Prin autorizaţia integrată de mediu, această societate comercială s-a angajat ca în perioada 2006 - 2011 să investească circa 800.000 de euro în tehnologii de ultimă oră, care să stopeze poluarea Dunării cu dejecţiile provenite din creşterea porcilor. Investiţiile de mediu ar fi trebuit să rezolve inclusiv problema mirosului insuportabil care i-a deranjat, ani de zile, pe brăileni. "Complexul de Porci" Brăila SA nu şi-a respectat aceste angajamente, motiv pentru care a fost amendată de nenumărate ori de comisarii Gărzii de Mediu Brăila. Nu s-a putut lua, însă, şi măsura opririi activităţii, deorece exista acel termen de graţie pentru realizarea investiţiilor de mediu. Termenul a trecut, odată cu ziua de 31 decembrie 2011, iar odată cu el a expirat şi autorizaţia integrată de mediu, care nu mai poate fi reînnoită, din cauza nerespectării obligaţiilor asumate. Dacă societatea şi-ar fi continuat activitatea fără autorizaţie de mediu, administratorii săi ar fi putut fi traşi la răspundere penal.
Nu s-a ajuns la implicaţii penale, deoarece firma s-a conformat şi a golit halele de efectivele porcine. În luna ianuarie a acestui an au mai rămas în vechiul complex de creştere a porcilor doar 179 de scroafe gestante, pentru care s-a cerut derogare de la DSV, pe motiv că acestea nu pot fi mutate până când nu fată. Administratorii complexului au primit răgaz până la sfârşitul anului în curs pentru a evacua şi aceste scroafe, cu purceii aferenţi. Din câte se vede, problema a fost rezolvată mult mai repede, astfel că, la 7 iunie, în halele fostei crescătorii nu se mai afla niciun porc.
Surse din cadrul Gărzii de Mediu Brăila ne-au informat că familia Caruz îşi continuă activitatea de creştere a porcinelor în ferma pe care o deţine lângăTichileşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro