Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăilenii au înfruntat în număr mare canicula pentru a asista la jocurile marinăreşti

 

Vremea caniculară nu i-a împiedicat pe brăileni să asiste în număr foarte mare la serbările marinăreşti organizate, ca în fiecare an, de Serviciul Fluvial în colaborare cu Primăria Brăila.
Evenimentul a debutat, în jurul orei 10.00, cu salutul adresat marinarilor militari de către prefectul Vasilica Vâlcu, urmată de defilarea marinarilor militari, cu onorul dat drapelului de luptă şi de o scurtă slujbă religioasă. Tradiţionala lansare la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie în războaiele secolului trecut, a completat partea mai sobră a ceremoniei.
A urmat un exerciţiu de luptă în timpul căruia navele Serviciului Fluvial au simulat respingerea atacului unui inamic, zguduind atmosfera cu bubuiturile armamentului greu de la bord. După mica joacă de-a războiul, prin faţa mulţimii au defilat câteva nave civile - împingătoare din dotarea unor societăţi comerciale, şalupe, ambarcaţiuni private. Printre acestea s-a aflat, ca de obicei, şi "regina-mamă" flotei brăilene, nava cu zbaturi "Borcea", care i-a aparţinut regelui Ferdinand şi care anul acesta a împlinit 101 ani de existenţă.
Jocurile marinăreşti au fost patronate de zeul Neptun, întruchipat, ca în fiecare an, de actorul brăilean Florin Chiriac. Sub supravegherea zeului, a primit botezul apei un tânăr "ghiborţ", înrolat recent în Flotila Fluvială, care a fost săpunit bine, "bărbierit" cu un ditamai briciul din lemn, apoi udat din cap până în picioare, ca să ştie că de-acum apa o să fie viaţa lui.
Proba "porcul la şcondru" a constituit principala atracţie a zilei. Mai mulţi tineri s-au aventurat pe o bârnă unsă cu vaselină din belşug, pentru a ajunge la steguleţul roşul din vârf. Cine înhăţa steagul se alegea cu un purcel.
Primii băieţi care şi-au încercat norocul n-au apucat să facă decât câţiva paşi pe stratul de vaselină, apoi au căzut în apă care mai de care mai „artistic", provocând valuri de râs în rândul publicului de pe mal. Vreo zece temerari au alunecat rând pe rând, până când unul dintre participanţi a apelat la un artificiu, înfăşurându-şi tălpile cu nişte cârpe. Aşa a reuşit să ajungă la steagul din vârful bârnei, iar mica lui şmecherie nu a fost considerată trişare de către organizatori, astfel că, până la urmă, s-a ales cu porcul. Mărinimos, câştigătorul, care se numeşte Cătălin Drăghici şi are 40 de ani, a declarat nu va păstra „captura" ci le-o va oferi prietenilor săi.
Cursa nebună după raţe a încheiat jocurile marinăreşti cu o porţie de bună dispoziţie pentru spectatorii de pe mal, care s-au amuzat copios de încercările nereuşite ale înotătorilor din apaă de a pride cele câteva raţe eliberate în Dunăre de organizatori. Până la urmă, chiar dacă au rezistat eroic în faţa asaltului urmăritorilor, înaripatele au fost prinse, una după alta.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii