Mergi la conţinutul principal

Brăileni în război cu BancPost

* cei doi brăileni cer eliminarea din contract a clauzei ce permite băncii să modifice oricând dobânzile şi comisioanele * şi mai vor să ştie exact care sunt indicatorii şi formula după care li se calculează rata lunară *

O familie de brăileni a declarat război BancPost, pe care a chemat-o în judecată cu scopul de a o obliga să cureţe contractul de creditare de clauze abuzive. În plus, brăilenii cer băncii să explice clar cum se calculează şi mai ales care este formula în urma căreia rezultă rata lunară la propriul credit. Oamenii sunt disperaţi pentru că din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu moneda în care au făcut creditul, dar şi a comisioanelor impuse de bancă au ajuns în situaţia ca trei sferturi din bugetul familiei să fie alocat numai pentru achitarea obligaţiilor către bancă. În acest război, în mod fericit, brăilenii au înregistrat o primă reuşită: banca a redus un comision pe care îl majorase încă din a doua lună de la contractarea creditului. Să nu vă închipuiţi că minunea s-a întâmplat ca urmare a nenumăratelor insistenţe ale împrumutaţilor, ci doar pentru că au fost inspiraţi să se plângă direct Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care a intervenit în favoarea lor.

"Banca ne-a mărit comisionul de administrare a creditului cu 0,14%"

"Bună ziua. Reprezentăm unul dintre cazurile în care sucursala brăileană a unei instituţii bancare îşi bate joc pur şi simplu de un client căruia i-a împrumutat bani şi, pentru asta, îşi permite să facă modificări ale contractului de creditare, în dispreţul minimului respect. Dacă asta s-a întâmplat după prima lună de contract, suntem curioşi ce ne aşteaptă în următorii ani, din cei 10, durata contractului", aşa începe mailul trimis de soţii Ştefan pe adresa redacţiei. Pe scurt, cei doi brăileni povestesc că anul trecut în vară au apelat la un credit bancar de refinanţare în valoare de 55.000 franci elveţieni, pe o perioadă de 10 ani, la BancPost. Din graficul iniţial de eşalonare la plată a împrumutului reieşea, pentru primii ani de creditare, o rată lunară medie de peste 900 franci elveţieni, adică mai mult de 2.500 lei, descrescătoare spre scadenţa împrumutului, ajungând la circa 700 franci elveţieni, circa 2.000 lei. Bucuria că au găsit o soluţie convenabilă, să le uşureze povara altor credite dezavantajoase contractate cu ani în urmă a fost de scurtă durată. Chiar foarte scurtă, pentru că aşa cum susţin soţii Ştefan, calvarul a început chiar din a doua lună de la semnarea contractului cu banca. "Nu am apucat să plătim decât o singură rată conform graficului iniţial, deoarece printr-o simplă adresă, banca ne-a mărit comisionul de administrare a creditului de la 0,45% la 0,59%. Imediat, atât verbal, cât şi în scris, am reclamat acest fapt către Bancpost, cerând insistent să se revină la condiţiile iniţiale ale contractului de credit, deoarece, şi din cauza acestei modificări nejustificate, rata s-a mărit şi a ajuns să reprezinte trei sferturi din venitul familiei. Dar luni de zile, BancPost a urmat o strategie de înşelare a noastră, refuzând cu nesimţire să ne răspundă la petiţii, dar neuitând însă să ne hărţuiască pentru faptul că, independent de voinţa noastră, am rămas în urmă cu plata ratei", susţin cei doi soţi. Şi nu este greu de crezut asta întrucât după majorarea comisionului, noul grafic de rambrusare indica la scadenţa lunii septembrie 2009 o rată lunară de circa 2.800 lei faţă de 2.670, aşa cum arăta vechiul grafic.

Intervenţia ANPC a mai echilibrat un pic balanţa

Pentru că din partea băncii au primit doar răspunsuri evazive legate de solicitarea lor expresă de a li se explica punctual cum se calculează rata la propriul credit şi care sunt indicatorii care influenţează cuantumul sumei ce trebuie lunar să o returneze băncii, soţii Ştefan au reclamat, în cursul lunii iulie, cazul la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Abia pe acest "front" au repurtat prima victorie în lupta cu unitatea bancară, întrucât aceasta din urmă a revenit la vechea valoarea a comisionului, adică cea de 0,45%. În plus, banca s-a angajat să compenseze diferenţa de sumă provenită de la reducerea cuantumului comisionului de administrare. De altfel, la nivel naţional ANPC a derulat o campanie legată de abuzurile semnalate de clienţii mai multor bănci, ocazie cu care au fost sancţionate câteva unităţi bancare printre care şi "BancPost". Încurajaţi de această victorie, soţii Ştefan au continuat seria de solicitări cu privire la comunicarea formulei reale de calcul a dobânzii şi nominalizarea indicatorilor ce influenţează acest calcul. Rezultatele, după cum susţin brăilenii, au fost dezamăgitoare: "Ni se ignoră orice drepturi, iar BancPost se ascunde în spatele unei clauze contractuale ce încalcă legea, dar care îi permite să facă orice modificări în contract, fără a negocia cu noi, clienţii. Şi dacă este aşa, de ce nu au modificat şi în favoarea noastră prin diminuarea ratei lunare (...)? În plus, nici până în prezent nu am obţinut formula în baza căreia a fost calculată dobânda lunară, funcţie de ce indicatori financiari concreţi, pentru a le putea urmări evoluţia şi astfel să ştim când este cazul să ne fie redusă plata lunară". De asemenea, cei doi mai susţin că au solicitat băncii să vină cu soluţii menite să-i sprijine în depăşirea momentului dificil prin care trec şi să recupereze întârzierea la plata ratelor lunare. Singurele variante propuse de bancă au fost rambursarea integrală a soldului creditului, ca şi când soţii Ştefan ar fi avut disponibilă întreaga sumă împrumutată, ceea ce pare absurd în contextul în care este vorba despre un credit de refinanţare. A doua soluţie era extinderea perioadei de creditare, ceea ce era imposibil, întrucât împrumutul soţilor Ştefan acoperea perioada maximă de 10 ani. Iar a treia soluţie era acceptarea noului preţ al produsului de creditare.

"Suntem siguri că nu numai noi suntem victime ale abuzurilor băncilor"

În acest context, cei doi brăileni şi-au făcut curaj şi au formulat plângere în instanţă, mai precis la Tribunalul Brăila, împotriva băncii. În acţiunea lor şi-au stabilit două capete de cerere: constatarea de către instanţă ca fiind clauză abuzivă a prevederii din contractul de creditare care stipulează că "banca îşi rezervă dreptul de a modifica dobânzile şi/sau comisioanele bancare", precum şi dispunerea continuării contractului de creditare fără această clauză. În favoarea lor, reclamanţii invocă prevederile unui articol din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive care stabileşte că "orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii trebuie să cuprindă clauze contractuale clare, fără echivoc şi pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate, sancţiunea în caz de dubiu fiind aceea a interpretării clauzei în favoarea consumatorului". Mai mult, în acelaşi act normativ la capitolul anexe se prevede că sunt considerate clauze abuzive acelea care "dau dreptul comerciantului să modifice unilateral, fără acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor şi serviciilor care urmează să fie furnizate" ori "dau dreptul exclusiv comerciantului să interpreteze clauzele contractuale". În plus, aceeaşi lege stipulează că o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu viitorul client va fi considerată abuzivă dacă ajunge să creeze un dezechilibru în detrimentul consumatorului.
"Suntem siguri că nu numai noi suntem victime ale abuzurilor băncilor în această perioadă şi tocmai de aceea dorim să avertizăm pe cât mai mulţi brăileni, să ştie că există soluţii prin care li se poate reduce comisionul de administrare în cazul în care a fost mărit abuziv", îşi încheie cei doi pledoaria în adresa transmisă redacţiei.

Ce a răspuns BancPost?

Fără niciun fel de introducere, iată care este punctul de vedere al conducerii la nivel central a "BancPost" exprimat prin Biroul de presă, la solicitarea redactorilor "Obiectiv" vizând punctual reclamaţia soţilor Ştefan: "Încă de la primele semne ale crizei financiare în România, BancPost s-a numărat printre primele bănci care au venit în întâmpinarea clienţilor care au solicitat sprijin pentru a depăşi cât mai uşor dificultăţile financiare prin care trec, propunându-le acestora soluţii concrete, personalizate, adaptate fiecărui caz în parte. În acest spirit, şi în cazul domnului Ştefan Iulian, Banca a făcut o serie de propuneri şi opţiuni posibile menite să-i uşureze misiunea de a-şi respecta obligaţiile financiare anterior asumate pe parcursul acestei perioade dificile. O parte dintre acestea au şi fost deja acceptate de către dânsul - fapt care dovedeşte că soluţiile au fost realiste şi că avem toată disponibilitatea să rezolvăm problemele clientului nostru. Din păcate, constrângerile impuse de respectarea legii secretului bancar nu ne permit să vă oferim detalii concrete referitoare la acest caz. Având în vedere cele expuse anterior, ne exprimăm regretul în ceea ce priveşte faptul că dl. Ştefan Iulian a ales să se adreseze justiţiei şi că situaţia nu a putut fi rezolvată pe cale amiabilă, aşa după cum BancPost a reuşit în marea majoritate a cazurilor până acum".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro