Mergi la conţinutul principal

Brăileanul Ion Sterian, o nouă realizare. Transgaz a bătut palma cu Banca Transilvania

Zilele trecute, la sediul Reprezentanței sale din București, Bldv. Primăverii nr. 55, SNTGN Transgaz SA a semnat cu BANCA TRANSILVANIA, “Contractul de facilități reutilizabile de credit și de emitere de scrisori de garanție”, în valoare de 300 milioane RON, pe o durată de doi ani, destinat finanțării capitalului de lucru al companiei, potrivit unui comunicat de presă.

Din partea SNTGN Transgaz SA, contractul a fost semnat de domnul ION STERIAN, directorul general al companiei iar din partea Băncii Transilvania, de domnul OMER TETIK în calitate de CEO. La ceremonia de semnare au mai participat reprezentanți ai managementului executiv al companiei și al instituției financiar bancare.

Cu acest prilej,  Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA a declarat: “După cum cunoașteți, Transgaz a demarat o procedură de selecție competitivă a unei instituții financiar bancare pentru contractarea unei facilități de credit în valoare de până la 300 milioane lei, fără garanții, pe termen de 2 ani și cu dobândă variabilă în vederea finanțării necesarului de capital de lucru pentru activitatea curentă a companiei. În procedura de negociere competitivă, pentru selectarea instituției financiar bancare, criteriul pentru contractarea facilității de finanțare a fost costul total de finanțare cel mai scăzut. În urma evaluării ofertelor primite, oferta Băncii Transilvania, a avut cel mai scăzut cost total de finanțare și astfel a ieșit câștigătoare. Transgaz și Banca Transilvania colaborează de foarte mulți ani iar prin încheierea acestui contract de finanțare, relația de cooperare dintre cele două instituții se consolidează și mai mult” .

În altă ordine de idei, gazoductul BRUA (Bulgaria – România- Ungaria și Austria), proiect Transgaz cofinanțat de Uniunea Europeană, va face ca țara noastră să nu mai poată fi ocolită ușor de tranzitul de gaze din regiune, spun analiștii.  

Gazoductul BRUA este un proiect inițiat de Transgaz care  vizează diversificarea rutelor de transport de gaze naturale și reprezintă o investiție care va diminua dependența României de gazul rusesc.

Gazoductul Bulgaria – România- Ungaria și Austria este un proiect de interes comunitar finanțat de Comisia Europeană cu un grant nerambursabil de 179,3 milioane euro. Gazoductul nu va fi construit numai pentru gazele din Marea Neagră, ci are în vedere și interconectarea statelor, diversificarea surselor și rutelor de transport de gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Europa Centrală, dar şi de la terminalele LNG din nordul Greciei, Revithoussa și din terminalul plutitor aflat în faza de proiect, de la Alexandropolis.

Cine a vrut să pună bețe-n roate proiectului BRUA

Deși acest proiect are o importanță strategică pentru țara noastră și este menit să ajute la diversificarea rutelor de transport a gazelor naturale, a întâmpinat în ultima perioadă mai multe obstacole.

Un oficial al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a creat controverse când a declarat că odată ce va fi pus în funcțiune BRUA va genera creșterea prețurilor gazelor naturale.

Reprezentanții Transgaz au replicat dur că ANRE confundă transportul de gaze cu traficul de gaze, iar poziția Autorității față de gazoductul BRUA este inoportună la acest moment, deoarece naște multe controverse și interpretări în ceea ce privește rolul și atribuțiile unui reglementator. Totodată, compania a trimis joi, 23 iulie, un comunicat lămuritor către întreaga presă cu privire la gafa impardonabilă comisă, suspect, de un oficial al ANRE.

Gazoductul BRUA, un proiect de importanță strategică pentru România

În prezentarea investiţiei BRUA, proiect de importanță strategică declarat şi finanţat parţial de Comisia Europeană, se spune: “În regiune, BRUA faza 1 face parte din “Coridorul Vertical”, care se va conecta cu TAP, parte din Coridorul Sudic, preluând gazele din zona Mării Caspice și a terminalului LNG de la Revithoussa, cu terminalul plutitor din zona Alexandropolis și are ca scop întărirea securității alimentării cu energie în Europa Centrală, de Est și Balcani, inclusiv Republica Moldova, prin diversificarea surselor regionale de gaze naturale.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro