Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăilean pe podium la Jocurile Naţionale Special Olympics România

• Denis Rusea, de la Asociaţia Down Brăila Botez Vlad Sergiu, a ocupat locul I la atletism şi baschet

 

În perioada 20-22 septembrie 2019, 300 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din toată ţara – inclusiv din judeţul Brăila – au participat la Jocurile Naţionale Special Olympics România, desfăşurate la Deva şi aflate la cea de a 16-a ediţie. Au fost înmânate 655 medalii de aur, argint şi bronz la atletism, baschet şi fotbal (abilităţi individuale) precum şi înot, în cadrul a 136 de ceremonii de premiere.

Asociaţia Down Brăila Botez Vlad Sergiu a fost reprezentată de Denis Rusea, care a obţinut locul I la ambele jocuri la care a participat, şi anume atletism şi abilităţi - baschet. Denis a împlinit vârsta de 15 ani în ultima zi a Jocurilor, fiind sărbătorit chiar pe podium.   

“Încă din anul 2017, Asociaţia noastră a fost reprezentată la Jocurile Naţionale Special Olympics România de către Denis Rusea. La Baia Mare, în 2017, a ocupat locul II la probele de atletism şi bocce iar în anul următor, la Târgovişte, a obţinut locurile II şi III la atletism, respectiv bocce. Pentru Denis şi familia lui, acest eveniment e unul foarte important, pentru că le oferă sentimentul de reuşită, de apreciere a celor din jur, că poate să depăşească limitele impuse de o stare genetică”, ne-a precizat Ştefania Botez, mama lui Vlad.

La acest eveniment deosebit de important pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România, au mai participat încă 8 sportivi speciali brăileni de la Organizaţia Trebuie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi de la Centrul Special pentru Educaţie Incluzivă.“Ne dorim pe viitor cât mai mulţi participanţi la activităţile de mişcare sportivă realizate de asociaţia noastră pentru susţinerea persoanelor cu Sindromul Down şi organizate cu sprijinul Special Olympics România şi cu sprijinul Liceului Tehnologic Panait Istrati, al doamnei prof. Carmen Nemrac, voluntar”, a mai spus Ştefania Botez.

Asociaţia Down Brăila Botez Vlad Sergiu oferă sprijin familiilor copiilor şi tinerilor cu Sindromul Down din comunitatea brăileană. Ea desfăşoară activităţi de conştientizare şi mişcare sportivă cu scopul integrării, acceptării şi descoperirii abilităţilor acestor persoane.

Jocurile Naţionale Special Olympics reprezintă cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România. Pe lângă cei 300 de participanţi de anul acesta (sosiţi din 31 de judeţe) evenimentul a mai reunit şi 55 de medici, specialişti şi staff tehnic de la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, Fundaţia Motivation România, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Davila” Călan, OpticLine - Dr. Angelescu Deva. Sportivilor le-au fost oferite consultaţii şi tratamente stomatologice, precum şi evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate şi ale stării generale de sănătate, dar şi consiliere pentru un stil de viaţă sănătos.

Pe lângă sportivi şi medici voluntari, la evenimentul desfăşurat la Deva şi Hunedoara între 20 - 22 septembrie, au fost prezenţi 163 de părinţi şi antrenori, 250 de elevi de liceu şi arbitri voluntari.
Categorie articol: 

Comentarii