Mergi la conţinutul principal

Brăila veche prinde viaţă

Prima carte a fost realizată de muzeograful Maria Stoica, "Brăila - memoria oraşului", ca lucrare de doctorat, examen pe care l-a promovat cu "Suma cum laudae". Îndrumătorul de doctorat al Mariei Stoica, reputatul profesor Ioan Opriş, a spus că volumul îşi propune să restituie imaginea Brăilei moderne, că este rodul muncii de o viaţă întreagă şi că va mai urma un al doilea volum. "Acest oraş, după ce s-a eliberat de sub turci, a primit energii din toate părţile. România renăştea, iar Brăila se transforma într-un mic regat, anunţând că va fi un punct important în sud-estul Europei. Atunci oamenii politici au crezut că această dezvoltare se sprijină pe axa dunăreană şi nu au greşit. Şi România are un sprijin imens din partea Dunării. Fluviul a generat ca ceea ce era conceptual să se transforme în realitate, a adunat energiile şi cartea Mariei Stoica demonstrează acest lucru. Documentele din carte fac din Brăila o referinţă naţională, mai ales că asemenea lucrare nu mai există în literatura de specialitate despre niciun oraş. Este o radiografie a vieţii economice, culturale, care pune în valoare ce i-a mai rămas Brăilei", a spus prof. univ. dr. Ioan Opriş. În volum sunt menţionate multe date importante pentru devenirea oraşului, care ar trebui exploatate: a fost primul oraş cu un regulament organic, adică unde se construia după reguli, a fost primul oraş românesc în care au fost puse numere la case, a oferit locuitorilor săi linişte, siguranţă, ordine. Profesorului Ioan Opriş a mai recomandat ca feroneria oraşului să fie pusă în valoare şi dezvoltată, să se pună plăci memoriale pe toate casele vechi, să se înfiinţeze case memoriale pentru oamenii pe care i-a dat oraşul şi au însemnat ceva la nivel mondial, precum Panait Istrati sau Ana Aslan. Autoarea, Maria Stoica, a spus că volumul este un elogiu adus arhitecţilor şi urbaniştilor care au făcut posibil un asemenea oraş şi locuitorilor de atunci ai oraşului, care întotdeauna când li se apropia sfârşitul lăsau ceva din averea lor cetăţii. "Dacă aţi vedea oraşul aşa cum îl văd eu, v-ar fi ruşine că acum nu se face nimic. Volumul este clar, simplu şi frumos, iar lectura nu va dura mai mult decât o plimbare prin centrul vechi".

O carte despre istoria românilor scrisă de un scoţian

Al doilea volum lansat a fost cel al profesorului R. W. Seton-Watson, "O istorie a românilor: din perioada romană până la desăvârşirea unităţii naţionale", carte publicată la Cambridge în 1934 şi tradusă în franceză în 1937. După 75 de ani, este prima dată când se tipăreşte o versiune în limba română, traducerea fiind realizată de lect. univ. dr. Constantin Ardeleanu, şeful catedrei de istorie de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Dunărea de Jos". "Este o lucrare de memorialistică şi ne arată istoria văzută prin ochii unui englez. A fost scrisă cu dragoste pentru români şi spirit critic atunci când a fost cazul. Cartea a avut recenzii în toate marile reviste de specialitate din lume şi dovedeşte că R. W. Seton-Watson a fost un mare prieten al românilor", a explicat Constantin Ardeleanu. Tot R. W. Seton-Watson a fost cel care a inaugurat BBC pentru România. Despre acest volum, directorul Muzeului Brăilei, dr. Ionel Cândea, cel care a şi moderat întâlnirea, a precizat că tipărirea ei la editura "Istros" face parte dintr-un program pe care şi l-a asumat şi prin care vrea să facă tot ce poate pentru ca istoria să nu devină o bagatelă.

Tot ieri, în holul Muzeului au fost vernisate două expoziţii: "Bancnote şi monede din colecţiile Muzeului Brăilei" şi "Din bube, mucegaiuri şi noroi,... intraţi să le vedeţi şi voi!", care prezintă descoperirile arheologice făcute cu ocazia săpăturilor efectuate pe str. Rubinelor nr. 1.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro