Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila, terorizată de un miros insuportabil de materie organică arsă

• bănuielile autorităţilor de mediu şi ale conducerii Primăriei se îndreaptă spre crematoriul “Cazacioc & Co” SRL care funcţionează pe raza comunei Smârdan, din judeţul Tulcea • unitatea în cauză nu poate fi controlată, însă, de autorităţile brăilene ci doar de cele din Tulcea sau de la nivel naţional • de la Brăila s-au mai făcut sesizări pe această temă, dar se pare că fără efect • conducerea crematoriului din Smârdan susţine că toate instalaţiile de filtrare sunt în regulă, deci nu de acolo ar fi sursa mirosului

 

Aşa cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri, în ultimii ani, un miros pestilenţial, de materie organică arsă, s-a răspândit din nou peste Brăila, în noaptea de joi spre vineri şi pe parcursul zilei de vineri, 2 martie, făcându-se simţit în diverse zone din oraş, cel mai probabil în funcţie de circulaţia curenţilor de aer. Indignaţi, mai mulţi brăileni au sunat la redacţia cotidianului nostru, pentru a reclama duhoarea insuportabilă şi pentru a întreba dacă s-a descoperit sursa acesteia. La rândul nostru, am solicitat informaţii atât de la Garda de Mediu cât şi de la Primărie. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila, Carmen Tudorache, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat cu privire la existenţa mirosului şi că primele bănuieli s-au îndreptat către crematoriul de pe raza localităţii Smârdan, din judeţul Tulcea, aflată în apropierea Brăilei, dincolo de Dunăre. Din câte se pare, aceste bănuieli s-au confirmat, conducerea crematoriului recunoscând faptul că ar fi avut o “activitate mai intensă” în ultimele ore. “Nu s-a primit nicio reclamaţie din partea populaţiei Brăilei, însă ne-am autosesizat cu privire la existenţa mirosului urât de pe raza municipiului. Am contactat conducerea crematoriului «Cazacioc» din Smârdan, iar cei de acolo ne-au spus că, într-adevăr, au avut o activitate mai intensă în această perioadă. Le-am transmis că, dacă problema provine de la crematoriu şi dacă nu iau măsuri pentru stoparea mirosurilor, vom sesiza oficial Comisariatul Judeţean Tulcea al Gărzii de Mediu, pe a cărui rază de competenţă se află crematoriul din Smârdan, precum şi Comisariatul General al Gărzii de Mediu Bucureşti. Având în vedere că unitatea respectivă funcţionează pe raza judeţului Tulcea, Garda de Mediu Brăila nu poate efectua acţiuni de verificare şi sancţionare”, ne-a explicat comisarul şef Carmen Tudorache.

Pe parcursul anilor trecuţi, Garda de Mediu Brăila a mai făcut sesizări oficiale către colegii de la Tulcea, cu privire la activitatea crematoriului “Cazacioc & Co” SRL din Smârdan.

Astfel de sesizări au fost făcute şi de Primăria Brăila, însă fără niciun rezultat, după cum ne-a declarat, ieri, primarul Marian Dragomir. “Am remarcat şi eu prezenţa acestui miros pe raza municipiului Brăila şi consider că este de la crematoriul Cazacioc. Primăria Brăila a făcut adrese scrise, anul trecut, către Garda de Mediu Tulcea şi Comisariatul General Bucureşti, iar din informaţiile pe care le avem, cele două instituţii au făcut nişte controale, însă fără a lua măsuri drastice pentru rezolvarea problemei. Acum constatăm că mirosul a reapărut. Probabil că vom sesiza din nou instituţiile de mediu responsabile”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Cotidianul nostru l-a contactat, vineri, şi pe patronul crematoriului de la Smârdan, Gelu Cazacioc. Acesta ne-a spus că momentan nu se află la unitate dar că nu crede că mirosul reclamat de brăileni ar fi fost provocat de activitatea crematoriului deoarece, la ora actuală, nu ar mai fi probleme cu funcţionarea instalaţiilor de filtrare.
Categorie articol: 

Comentarii