Mergi la conţinutul principal

Brăila stă bine la irigaţii, dar nu atât de bine pe cât crede ministrul Daea

• Ministrul Agriculturii a declarat, în urmă cu câteva zile, că, în urma investiţiilor făcute în reabilitarea şi modernizarea sistemului, în judeţul nostru se va putea iriga, la anul, o suprafaţă de 320.000 hectare, adică atât cât se uda în timpul regimului comunist • pe teren, însă, lucrurile nu stau chiar atât de bine pe cât le prezintă ministrul

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îşi păstrează optimismul legat de stadiul avansat al reabilitării sistemelor de irigaţii din judeţul nostru, menţinându-şi declaraţia potrivit căreia, la anul, în 2020, Brăila va avea o suprafaţă agricolă irigată similară cu cea existentă în timpul regimului comunist. “Brăila va fi primul judeţ al României care, în 2020, va avea întreaga suprafaţă de irigaţii reabilitată la nivelul anului 1989. Aceasta a fost posibilă prin activitatea deosebită pe care au desfăşurat-o cei de la ANIF, prin acordarea banilor de la bugetul statului - un efort formidabil -, prin acordarea de la bugetul statului a sumelor necesare pentru a distribui cu titlu gratuit apa pe canalele de irigaţii. Sunt eforturi pe care le face Guvernul României şi pe care, evident, bugetul le suportă. De aceea, vin cu un mare interes în Brăila, să văd ritmul de execuţie. Să vedem ce mai trebuie făcut în Brăila. Din câte ştiu, sunt chiar în avans făcute anumite lucrări”, a declarat Daea, în urmă cu câteva zile, cu ocazia vizitei făcute la Târgul pentru Agricultură de la Brăila. Ministrul a mai spus că irigaţiile sunt absolut necesare într-un judeţ ca Brăila, unde lipsa ploilor dar şi mişcarea permanentă a curenţilor de aer afectează tot mai tare culturile agricole.

Din păcate, optimismul ministrului nu prea concordă cu situaţia existentă pe teren, ţinta propusă de acesta pentru anul 2020 fiind puţin probabil de realizat. Astfel, din cauza secetei din vara acestui an, lucrările de modernizare a canalelor de irigaţii au stagnat aproape în totalitate. Asta deoarece agricultorii au solicitat apă pentru a-şi putea uda culturile, lucru ce a presupus umplerea canalelor de alimentare, inclusiv a acelora care ar fi trebuit să beneficieze de lucrări de reabilitare şi betonare.  Astfel, constructorii care au “prins” contractele de modernizare a canalelor au trebuit să ia o pauză, lucrările fiind preconizate să înceapă abia de la jumătatea lunii octombrie, când cererea de apă va înceta. Potrivit conducerii sucursalei brăilene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), doar în zona Romanu s-a putut lucra fără întreruperi, pe circa 8 kilometri de canal, pentru că agricultorii care au terenuri acolo au preferat să nu irige în această vară, dar să aibă un canal de aducţiune pe deplin funcţional în campania agricolă viitoare.

În schimb, dacă pe canale nu prea s-a putut lucra pe parcursul verii, la staţiile de pompare prinse în planul de investiţii lucrările s-au desfăşurat fără probleme, acestea fiind în grafic la ora actuală.

În total, sumele alocate pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii din judeţul Brăila se ridică la circa 40,2 milioane de lei. O lucrare importantă a vizat Staţia de Pompare Spiru Haret, una dintre cele mai mari staţii de irigaţii din judeţul nostru, unde, anul trecut, au fost reabilitate patru agregate, fiecare cu capacitatea de pompare de 12 metri cubi pe secundă. În lucru, se află la ora actuală, Staţia de Pompare de la Lacu Rezi, dar şi o staţie de pompare plutitoare de pe Dunăre, fiind băgate în reabilitare nava propriu-zisă şi şase pompe care deservesc irigaţiile de pe Terasa Brăilei. Tot pe Terasa Brăilei, sunt în reabilitare 70 kilometri de canal de irigaţii şi trei staţii de repompare.

În cadrul Amenajării de Irigaţii Gradiştea - Făurei - Jirlău, sunt patru staţii în reabilitare şi 16 km de canal, iar în Amenajarea Călmăţui - Ialomiţa, pe lângă SRPA Lacu Rezi, se află în plin proces de reparaţii şi modernizări o staţie cu două agregate de pompare şi 3,5 km de canal.

În urma tuturor investiţiilor aflate în lucru, ANIF Brăila va reuşi, anul acesta, să îşi mărească cu cel puţin 10.000 hectare capacitatea de irigaţii, ajungând de la 230.000, cât s-a irigat anul trecut, la peste 240.000 ha. Ţinta Programului Naţional de Irigaţii este ca, prin continuarea reabilitării staţiilor de pompare şi repompare şi a canalelor de alimentare, în curând să se poată acoperi cu irigaţii o suprafaţă de 320.000 ha, aşa cum a fost proiectat sistemul în anii regimului comunist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro