Mergi la conţinutul principal

Brăila se pregăteşte să îşi ia adio de la punctele termice din cartiere

• consilierii municipali au aprobat, ieri, două proiecte de hotărâre legate de punctele şi centralele rămase la nivelul oraşului de pe vremea fostului operator termic • pentru câteva dintre acestea, unde se desfăşoară activităţi economice, s-au prelungit contractele de închiriere până la finele anului • cele mai multe, însă, vor intra în procedură de demolare pentru realizarea de spaţii de parcare, a anunţat primarul Marian Dragomir

 

Membrii CLM Brăila au aprobat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare două proiecte de hotărâri privind gestiunea punctelor/centralelor termice rămase de pe vremea fostului CET la nivelul întregului oraş. Este vorba despre prelungirea contractului de închiriere (care expira la finele lunii) până la 31 decembrie, pentru câteva puncte unde se desfăşoară activităţi economice iar spaţiile sunt întreţinute de chiriaşi. De asemenea, un alt proiect privind aprobarea unei liste cu toate aceste locaţii unde contractul de închiriere nu era valabil sau punctele abandonate s-au transformat în adevărate focare de infecţie. Este vorba despre 50 de astfel de spaţii din totalul de 70, care au ajuns în gestiunea Primăriei, respectiv Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC).

Ambele proiecte au fost aprobate fără probleme, primul în unanimitate cu 22 voturi “pentru”, însă la al doilea PND-ista Florica Lungu a anunţat că nu participă la vot.

Primarul Marian Dragomir a dorit să le mulţumească membrilor CLM Brăila pentru înţelegere, dar a profitat de moment pentru a explica planurile municipalităţii privind aceste puncte/centrale termice proaspăt preluate de la lichidatorul CET.

“Povestea cu centralele termice a născut multe discuţii în trecut. Ştim cu toţii că fostele centrale termice nu au aparţinut Primăriei Municipiului Brăila. Ele au fost preluate de curând. După o vizualizare în teren am venit cu această propunere în CLM, având în vedere următoarele aspecte. Toţi cei care au avut grijă de centralele termice şi îşi desfăşoară o activitate, au angajaţi în aceste centrale şi s-au implicat în ceea ce înseamnă întreţinerea şi renovarea lor - sunt aproximativ 14 astfel de centrale -, vor rămâne cu acelaşi obiect de activitate până la expirarea contractului. Urmează apoi să parcurgem procedura legală. Din păcate, nu toţi chiriaşii au manifestat aceeaşi intenţie şi interes în a proteja lucrul pe care îl aveau închiriat”, a declarat Dragomir.

 

Locuri de parcare în locul «mastodonţilor» dintre blocuri

 

Edilul-şef a precizat că multe dintre punctele termice nu aveau contracte de închiriere, au fost lăsate de izbelişte şi s-au transformat în adevărate focare de infecţie între blocurile brăilenilor, situaţie care nu mai poate fi tolerată.

“De fiecare dată s-a susţinut ca Primăria să intervină, dar atât timp cât nu eram proprietarii lor şi nu ne fuseseră date în administrare, nu puteam face acest lucru. Acum am venit şi am propus CLM ca aceste centrale termice, care sunt într-o stare deplorabilă, focare de infecţie ce pot pune în pericol viaţa cetăţenilor, să fie demolate şi transformate în locuri de parcare pentru brăileni”, a mai adăugat primarul, cu precizarea că nu a dorit să încerce să le mai scoată la licitaţie spre închiriere, deoarece a considerat că interesul cetăţenilor trebuie să primeze. Dragomir a mai apreciat totuşi că procedura nu va fi una simplă. Potrivit primarului prima dată va trebui aprobată o sumă pentru întocmirea proiectărilor, faza DALI, la proxima rectificare bugetară. Mai apoi, ar trebui să se aprobe în CLM indicatorii tehnico-economici, precum şi demarată o licitaţie pentru proiectare plus execuţie demolare. Abia după aceşti paşi vor începe cei privind construcţia de noi locuri de parcare.

“Sunt etape legale care trebuiesc parcurse, dar iată că facem primii paşi pentru demolarea acelor mastodonţi care nu sunt ceea ce ne-am dori noi să existe între blocuri. Vreau să mulţumesc consilierilor locali pentru votul din această şedinţă, dar cred că trebuie să le mulţumim şi celor 14 (n.r. - chiriaşi) care au avut grijă de centralele termice la care au avut contracte de închiriere, pentru că au constituit din punctul meu de vedere un model pentru ceilalţi, s-au implicat şi cu siguranţă acele centrale îşi vor păstra destinaţia şi în viitor”, a conchis edilul-şef.

Reamintim că punctele şi centralele termice au intrat recent în posesia Primăriei Brăila, iar printr-o hotărâre de CLM din luna februarie au fost trecute în administrarea SUPAFLC, la pachet cu toate contractele existente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro