Mergi la conţinutul principal

Brăila rămâne doar cu 20 de locuri la facultatea de stat

Aceasta a fost poziţia mea şi în Senat, dar tot s-a luat hotărârea de a muta cele 100 de locuri către facultăţile din Galaţi. Din cele patru domenii, nicio specializare nu se regăsea la Galaţi, dar noi nu am primit locuri decât pentru Agricultură pentru anul universitar următor şi asta printr-un noroc, pentru că acreditarea s-a făcut numai pentru Brăila", a explicat decanul Adrian Goanţă.

Domeniile pentru care Brăila nu a mai primit locuri vor merge în lichidare treptat, iar cadrele didactice vor fi relocate în facultăţile gălăţene. Deocamdată sunt şapte cadre didactice care pleacă la Galaţi, cele care predau discipline precum matematică, chimie, fizică, studiate cu preponderenţă în anul I şi eventual II. Decanul Goanţă a apreciat că în trei ani şi jumătate, la Brăila vor mai rămâne doar grupele de Agricultură, deşi facultatea, la ultimele evaluări, a obţinut grad maxim de încredere.

Universitate de stat la Brăila, din 2010

În această situaţie, preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu se gândeşte foarte serios ca sediul viitoarei universităţi de stat brăilene să fie în actualul sediu al Facultăţii de Inginerie. "Ne-am gândit la trei locaţii: una ar fi clădirea în care a funcţionat până acum Facultatea de Inginerie, care nu a mai primit locuri, alta ar fi la Liceul de chimie (n.r. Gr. Şc. «Neniţescu»), iar a treia Liceul de Construcţii (n.r. Gr. Şc. «Edmond Nicolau»). Ar fi bine să facem ceva ca tinerii să nu mai plece din Brăila", a explicat preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu .

Cât despre contractul de închiriere dintre Consiliul Judeţean şi Facultatea de Inginerie, decanul Goanţă spune că acesta era reînnoit în fiecare an în lunile iulie - august. "Sper că ni se va prelungi contractul şi anul acesta, pentru că altfel va fi o altă lovitură puternică pentru noi. După doi sau trei ani ne-am putea restrânge activitatea în spaţiile din Vidin, dar nu mai înainte. Ca cetăţean, consider că înfiinţarea unei universităţi de stat la Brăila este un lucru foarte bun, ar duce oraşul cu trei paşi înainte. Succesul universităţii depinde însă de ce domenii se vor alege pentru şcolarizare", a mai declarat decanul Goanţă.

Demersurile pentru o universitate brăileană încep astăzi. Inspectorul şcolar general Viorel Mortu a precizat că pentru alegerea domeniilor se studiază planurile locale şi regionale de dezvoltare pentru această zonă, iar priorităţile se vor stabili în funcţie de acestea. "Urmărim domenii de maxim interes, dar care să nu coincidă cu domeniile universităţilor de stat de la Galaţi sau Constanţa. Sperăm ca până în toamnă să obţinem hotărârea de Guvern pentru înfiinţarea universităţii, iar din 2010 chiar să avem universitate de stat la Brăila", a precizat inspectorul general Viorel Mortu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro