Mergi la conţinutul principal

Brăila, primul pas spre «2021»

Proiectul „Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021" a fost lansat, sâmbătă, cu mare fast, chiar de Ziua Europei. Cu această ocazie, au fost organizate o serie de evenimente pe tot parcursul zilei.
Copiii din învăţământul preşcolar au fost cei care au spart gheaţa, printr-o demonstraţie de biciclete, triciclete şi role, în Parcul Monument. La final, micuţii au primit steguleţe, dulciuri şi baloane inscripţionate cu mesajul „Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021". După amiază, acţiunea s-a mutat în Grădina Mare. Acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila au răsunat în spaţiul verde. Apoi, frâiele au fost preluate de elevii Liceului de Arte „Hariclea Darclee" şi ai Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu", care au susţinut un program artistic, coordonatorii fiind prof. Ionel Filip, respectiv, prof. George Romeo Bunea. Concomitent, pe platoul Primăriei municipiului s-au desfăşurat „Ateliere tradiţionale din spaţiul european", târgul „Nepoţi pentru bunici", expoziţie de picturi, precum şi spectacole susţinute de artişti locali şi trupa „Antic".
Punctul culminant a fost atins abia spre înserat, când s-au deschis uşile Casei Tineretului. Zeci de brăileni i-au trecut pragul şi au admirat expoziţia de fotografii „Dunărea uneşte Europa". În sala de spectacole devenită arhiplină, membrii fondatori împreună cu alţi voluntari, printre care şi reprezentaţii autorităţilor locale, au început numărătoarea inversă a lansării oficiale a proiectului. După difuzarea unui film cu marile personalităţi pe care le-a dat Brăila, iniţiatorii au povestit celor prezenţi cum a început totul. „În urmă cu doi ani, unii trăind în Brăila, alţii în alte locuri, dar cu sufletul aici, am avut curajul, îndrăzneala şi încăpăţânarea să visăm că Brăila poate candida la titlul de capitală europeană a culturii în 2021. Între timp, numărul nostru a crescut. I-am «îmbolnăvit» şi pe alţii să vină alături de noi şi să afirme că Brăila nu doar poate, ci şi merită să câştige", a declarat Constantin Teodorescu, unul dintre iniţiatorii proiectului. La ora 20.21, toată lumea s-a ridicat în picioare şi a strigat într-un singur glas „Şi eu susţin Brăila capitala europeană a culturii în 2021". În Loja Mare, Fanfara Armatei a interpretat „Odă bucuriei", un fragment din „Balada" lui Ciprian Porumbescu şi „Valurile Dunării". Totul a fost proiectat pe ecranele din afara Casei Tineretului.
Ziua s-a terminat cu un spectacol de muzică populară, pe platoul din faţa Primăriei, prezentat de prof. Maria Ciocan. Dansatorii Ansamblurilor din judeţ, dar şi Ansambluri ale romilor, Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Comunităţii Elene şi Comunităţii Bulgare s-au întrecut în hore şi frumuseţea costumelor naţionale. La ora 22.00, un foc de artificii a brăzdat cerul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro