Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila a primit bani pentru 6.400 doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătăţii nu mai achiziţionează vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2011-2012 de la Institutul "Cantacuzino", banii alocaţi pentru cele un milion de doze fiind distribuiţi direcţiilor de sănătate publică judeţene, acestea urmând să-şi facă singure stocurile necesare. Judeţului Brăila i-a fost alocată suma de 70.500 lei, după cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Aceste fonduri sunt destinate achiziţionării unei cantităţi medii de 6.400 doze de vaccin antigripal, iar DSP a demarat deja procedura de licitaţie, urmând ca din 7 noiembrie să poată începe campania de imunizare a populaţiei. Recent, reprezentanţii MS au anunţat că s-a renunţat la ideea iniţială, a achiziţionării la nivel naţional a stocurilor necesare de vaccin antigripal. "Vaccinurile vor putea fi achiziţionate de pe piaţa farmaceutică. Fiecare le cumpără de unde vrea. Iniţial, se stabilise ca Ministerul Sănătăţii să achiziţioneze vaccinurile de la Institutul Cantacuzino, dar nu a vrut Ministerul Finanţelor", au declarat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, citaţi de NewsIn. Potrivit specialiştilor din minister, vaccinarea antigripală va începe imediat ce direcţiile de sănătate vor achiziţiona dozele necesare. Vaccinurile antigripale fabricate pentru acest sezon rece vor conţine aceleaşi tulpini ca şi cele produse anul trecut, inclusiv cea a virusului gripei porcine.
Medicii spun că imunizarea populaţiei se face în sezonul pregripal, respectiv înainte de jumătatea lunii noiembrie, când deja încep să apară primele cazuri. În primă fază, se va realiza imunizarea gratuită a persoanelor aflate în grupe de risc, respectiv copii, vârstnici sau cei care suferă de anumite afecţiuni cronice. În farmacii, vaccinul antigripal costă între 23 şi 28 de lei.
Anul trecut, Institutul "Cantacuzino" a fost subiectul unui scandal de proporţii după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a ridicat licenţa de producere a vaccinurilor, pentru că nu erau respectate normele europene. În mai 2010, Institutul "Cantacuzino" a primit de la ANM autorizaţia necesară pentru a putea fabrica din nou vaccinul antigripal sezonier.
Categorie articol: 

Comentarii