Mergi la conţinutul principal

Brăila, penultimul loc la accesarea finanţării prin Start-up Nation 2017

• după noi s-a clasat doar judeţul Călăraşi, cu doar 20 de cereri de finanţare • 3 bănci s-au înscris să ofere credite-punte firmelor ce vor primi finanţare prin Start-up Nation • specialiştii atrag atenţia asupra necesităţii prelungirii termenului de înscriere a antreprenorilor în programul guvernamental

 

Peste 6.700 de firme s-au înscris până la acest moment în programul Start-up Nation, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei unor firme foarte noi, iar judeţul nostru ocupă un loc codaş în ce priveşte numărul de dosare înscrise. O statistică a ministerului de resort, valabilă la finele săptămânii trecute, indica faptul că Brăila ocupă penultimul loc la nivel naţional cu doar 26 de dosare, după noi fiind clasat doar judeţul Călăraşi cu 20 de dosare. Pe primul loc erau aplicanţii din Bucureşti, cu 658 de dosare depuse, urmaţi de cei din judeţul Cluj, cu 499 de dosare, Timiş - 263 şi Iaşi - 235. Din judeţul Ilfov erau depuse 210 planuri de afaceri. Dacă ne raportăm la nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, pe primul loc este Constanţa, cu 202 dosare, urmat la mare distanţă de Galaţi - 79 dosare, apoi de Buzău - 43 dosare, Vrancea - 41 dosare şi Tulcea cu 37 dosare.  

În total, programul din ediţia 2017 are prevăzut un buget de 1,7 miliarde lei, bani care ar ajunge la 8.500 de firme, dacă ne raportăm la valoarea maximă a ajutorului financiar promis, de 200.000 de lei. Oficialii de la Ministerul pentru IMM-uri spun că se gândesc totuşi la prelungirea actualei sesiuni sau deschiderea ulterioară a unei noi sesiuni de înscriere în program în cazul în care la închiderea sesiunii de înscriere ministerul va vedea că bugetul maxim nu va fi acoperit satisfăcător de cereri. “Dacă până vinerea viitoare (vineri, 14 iulie - n.r.) vom avea un număr care să justifice redeschiderea sau prelungirea o să luăm lucrul ăsta în calcul serios, pentru că am promis că voi face ce va ţine de mine ca această sumă să ajungă la startupuri” - a declarat pentru presa centrală Ilan Laufer, ministrul desemnat pentru IMM-uri, explicând că, după părerea sa, potenţialii beneficiari au avut o reţinere la început, în contextul crizei politice care a dus la schimbarea Guvernului Grindeanu şi al lipsei băncilor partenere, însă are convingerea că, până la urmă, vor veni noi aplicanţi pe final. 

Trebuie precizat că oficialul a anunţat că trei bănci au depus oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation, Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR fiind dispuse să acorde firmelor beneficiare a ajutorului de stat, un credit-punte în maximum 10 zile de la momentul în care societatea beneficiară primeşte acordul de finanţare de la stat. Avantajul acestei forme de credit este acela că antreprenorii îşi vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum 3 tranşe de plată din ajutorul nerambursabil de maxim 200.000 de lei. Dobânzile şi comisioanele băncilor, precum şi comisionul de garantare a creditului către Fondul Naţional de garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.

Reamintim că în cadrul Programului Start Nation, microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM), înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, ar putea obţine fonduri nerambursabile de la stat în valoare de până la 200.000 de lei, pentru investiţii, în anumite condiţii. Înscrierile se fac on-line, prin aplicaţia deschisă pe site-ul aippimm.ro, la secţiunea Startup Nation, sesiunea fiind deschisă pe perioada 15 iunie, ora 10.00 - 14 iulie, ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro