Mergi la conţinutul principal

Brăila, pe lista ruşinii privind transparenţa instituţiilor publice

Autorităţile locale şi instituţiile publice au o problemă cu asigurarea transparenţei în ce priveşte activitatea pe care o desfăşoară şi nici nu se grăbesc să răspundă atunci când primesc întrebări referitoare la propria activitate. Aceasta este principala concluzie a unei analize realizate de Alianţa pentru o Românie Curată, organizaţie fondată de preşedintele Societăţii Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi. "România Curată a testat cu ajutorul voluntarilor săi, într-un amplu exerciţiu civic, gradul de transparenţă a instituţiilor/autorităţilor centrale şi locale ale statului în privinţa respectării obligaţiei de a depune rapoarte de activitate, a respectării transparenţei decizionale, a concursurilor organizate pentru posturi la stat. Au fost testate şi verificate toate ministerele, primăriile reşedinţă de judeţ, prefecturile, consiliile judeţene şi inspectoratele şcolare judeţene. (...) Am luat ca reper publicarea rapoartelor anuale de activitate, obligaţie stipulată de Legea 544/2001. Aceste rapoarte sunt instrumente utile prin care cetăţenii pot evalua activitatea instituţiilor publice (...)", se menţionează în raportul amintit.
În ce priveşte strict judeţul nostru, studiul în cauză arată că doar Primăria Brăila s-a obosit să răspundă, în termenul legal, la solicitarea scrisă, în timp ce Consiliul Judeţean, Prefectura şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila au ignorat complet demersul celor de la Alianţa pentru o România Curată. Mai precis, Primăria a trimis raportul de activitate pe 2013 în termen de 12 zile, fiind penultima în clasament alături de Primăria Slatina, după noi fiind clasată Primăria Arad, care a răspuns în 21 de zile. În schimb, nu au publicat deloc raportul 13 primării: Alba Iulia, Călăraşi, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Galaţi, Miercurea Ciuc, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Satu Mare, Suceava, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui.
În ce priveşte consiliile judeţene, Brăila este trecută la capitolul "Aşa NU", întrucât nu a dat curs solicitării realizatorilor topului transparenţei şi nici n-a urcat raportul de activitate pe propria pagină web. Pe lista ruşinii, alături de CJ Brăila, mai apar judeţele Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare, Suceava şi Tulcea.
În mod surprinzător, nici Prefectura Brăila n-a trimis raportul de activitate pe 2013 şi nici nu l-a urcat pe propriul site. În aceeaşi situaţie se află şi prefecturile Argeş, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Prahova, Vaslui şi Vrancea.
De asemenea, pe lista ruşinii apare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, alături de alte 24 de instituţii similare din tot atâtea judeţe, întrucât nu are raport de activitate aferent anului trecut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro