Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila nu are focar de boala limbii albastre la animale

Direcţia Sanitar Veterinară Brăila este în alertă după ce în judeţele vecine Vrancea şi Buzău au fost confirmate focare de îmbolnăvire la ovine şi bovine cu Boala limbii albastre. În aceste condiţii specialiştii instituţiei brăilene au început verificarea clinică a efectivelor de animale de pe raza judeţului nostru, iar din fericire, până acum, nu au descoperit nici o problemă. "Suntem pe teren pentru efectuarea verificării clinice a întregului efectiv de animale din speciile ovine, bovine şi caprine", ne-a declarat ieri un reprezentant al DSVSA Brăila. "Brăila şi Galaţiul sunt în zona de protecţie instituită ca urmare a înregistrării cazurilor de boala limbii albastre în efectivele de animale din judeţele Buzău şi Vrancea. Asta presupune verificarea tuturor animalelor din speciile ovine, bovine şi caprine şi un regim special în ce priveşte transportul de animale din aceste specii. Mai precis, la acest moment, este interzis transportul de animale spre şi dinspre zona de focar. Deocamdată nu sunt probleme la noi în judeţ", a dat asigurări sursa citată, subliniind că boala limbii albastre nu este transmisibilă la om, ci produce doar pierderi economice prin mortalitate ridicată în efectivele de animale.
Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoare şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Potrivit unei statistici pe pagina web a ANSVSA, în judeţul nostru sunt înregistrate efective de circa 50.700 capete la specia bovine, aproape 270.000 la ovine şi peste 30.700 la specia caprine.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii