Mergi la conţinutul principal
Statistică la jumătate de an,

Brăila, locul IV în Topul naţional al tranzacţiilor cu terenuri agricole

• în primul semestru al acestui an, în judeţul nostru s-au înregistrat 3.200 de tranzacţii • primul loc în clasament este în continuare deţinut de Timiş, urmat de Arad

 

Brăila se menţine în rândul judeţelor cu cea mai efervescentă piaţă imobiliară în ce priveşte terenurile agricole. O statistică la nivel naţional aferentă primelor 6 luni din acest an arată că suntem pe locul IV, după Timiş, Arad şi Dolj. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), proprietarii de terenuri agricole din judeţul Timiş au încheiat 5.600 de tranzacţii de vânzare-cumpărare în perioada analizată, echivalentul a 8,2% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel naţional. Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole încheiate în primele şase luni este completat, pe locul doi, de Arad, cu circa 4.100 de tranzacţii, Dolj, cu circa 3.700 de terenuri vândute, Brăila, cu 3.200 de vânzări, şi Galaţi, cu 2.800 de tranzacţii. Practic, primele cinci judeţe din top acoperă aproape 30% din numărul de terenuri agricole vândute în prima jumătate a anului la nivel naţional. La coada clasamentului se plasează Gorj, Vâlcea, Maramureş şi Bistriţa Năsăud, judeţe în care s-au vândut în jur de 400 de terenuri agricole în perioada analizată.

Ca o privire de ansamblu, la nivel naţional s-au vândut peste 68.000 de loturi agricole în primele şase luni din an, cu 9% peste volumul din perioada similară a anului anterior.

În paralel, potrivit estimărilor Agricover, instituţie financiară specializată în creditarea agriculturii, citată de revista Capital, anul trecut au fost tranzacţionate 100.000 de hectare de teren agricol, în valoare de circa 438 milioane euro. Din estimările celor de la Agricover, străinii deţin circa 20-30% din suprafaţa totală de teren agricol a ţării, totuşi, la nivel oficial, aceştia deţin doar circa 17.000 de hectare de teren agricol intravilan şi extravilan. Ca o paranteză, mai trebuie spus că terenul înregistrat la cadastru reprezintă 42% din suprafaţa agricolă a ţării. În cazul judeţului nostru este vorba despre o suprafaţă de 644 ha tranzacţionată anul trecut de străini cu preţuri oscilând între 5.000 şi 7.000 euro per hectar, potrivit aceloraşi surse. Ca termen de comparaţie, în Galaţi cotaţia a fost de 3.500 - 6.000 euro/ha (687 ha), în Buzău între 4.000 şi 7.000 euro/ha (199 ha), în Vrancea - 3.500 şi 6.000 euro/ha (14 ha), Tulcea - între 4.000 şi 7.000 euro/ha (1.644 ha tranzacţionate) şi Constanţa cu o cotaţie între 4.000 şi 7.000 euro/ha şi 698 ha cumpărate de străini.

Revenind la studiul înaintat de Agricover, preţul terenurilor arabile s-a dublat, iar în anumite zone s-a triplat, în ultimii cinci ani, însă chiar şi aşa, cele mai scumpe terenuri din România sunt la jumătate din preţul de pornire din Germania, de exemplu.

Reamintim că o statistică la nivel naţional realizată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, aferentă lui 2017, a poziţionat Brăila tot în rândul primelor 5 judeţe din ţară ca număr de tranzacţii imobiliare vizând loturi agricole. Clasamentul avea pe primul loc judeţul Timiş, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat 8.866 de tranzacţii, pe locul doi, Arad cu 7.670 de tranzacţii, urmat de Dolj, cu 7.373 de terenuri vândute, Brăila - 5.828 tranzacţii şi Constanţa - 5.781 tranzacţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro