Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila, gazda Festivalului de folclor al nevăzătorilor «Ion Blăjan»

Festivalul - concurs de muzică populară şi romanţă "Ion Blăjan" începe astăzi la Casa Tineretului din Brăila. Este vorba despre un eveniment organizat de Consiliul Judeţean, Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu", împreună cu filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR). Potrivit unui comunicat de presă, concursul va avea loc în zilele de 18 şi 19 iunie, începând cu ora 9:30, iar intrarea este liberă. Evenimentul îşi propune să aducă în centrul atenţiei artişti nevăzători, amatori, dar şi să delecteze publicul brăilean cu recitalurile susţinute de George Nicolescu şi Lilica Ioniţă. Festivalul are loc anual, însă în 2015 calitatea de gazdă a spectacolului a revenit oraşului Brăila.
Concursul se desfăşoară pe mai multe secţiuni: de interpretare vocală, instrumente muzicale (cu clape, cu corzi, instrumente de suflat), formaţii de muzică populară (tarafuri), grup vocal (feminin, masculin, mixt) şi momente satirice.
Juriul este format din profesori de specialitate din Brăila şi artişti consacraţi. Astfel, preşedintele juriului este artistul George Nicolescu, iar membri sunt: prof. de specialitate Adriana Toma (canto), Galina Cojocari (pian), Mircea Nicolae (orga electronică şi instrumente tradiţionale româneşti) de la Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" şi Dumitru Popescu - prof. de chitară la Casa de Cultură a municipiului.

Două recitaluri de excepţie

Ziua de concurs se va încheia cu două recitaluri susţinute, începând cu ora 14:00, de Lilica Ioniţă, membră a filialei interjudeţene Buzău şi Vrancea a ANR şi câştigătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale. Cel de-al doilea recital este susţinut de artistul George Nicolescu. Debutul său s-a produs în anul 1970 la festivalul "Tinereţe pe portativ", unde a câştigat locul I. Câţiva ani mai târziu, l-a întâlnit pe compozitorul brăilean George Grigoriu, care i-a marcat cariera. A fost începutul unei colaborări îndelungate al cărei prim moment semnificativ s-a concretizat în anul 1973 cu hitul "Eternitate".
Înzestrat cu o voce spectaculoasă, care a ajuns de-a lungul anilor în sufletele a mii de români, George Nicolescu a fost una din revelaţiile Cenaclului Flacăra la începutul anilor 80, piesele compuse de artist fiind reunite pe discul "Ordinea de zi".
De reţinut că evenimentul va fi prezentat de actriţa Wanessa Radu, iar pe scenă vor urca artişti amatori ai Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor din România din filialele: Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vâlcea.

 
Categorie articol: 

Comentarii