Mergi la conţinutul principal

Brăila declanşează Revoluţia Gunoaielor

• de luni, 20 august, au fost montate în municipiu primele 30 module pentru colectare selectivă • Primăria a semnat un contract pentru livrarea a 100 de module, cu o firmă prahoveană care a câştigat licitaţia cu oferta de preţ cea mai bună • pentru un al doilea lot, de 200 de module, licitaţia este în curs • în primele zile, brăilenii au respectat indicaţiile şi au depozitat separat deşeurile menajere de cele reciclabile • au fost, totuşi, şi situaţii deosebite, una dintre ele consemnându-se în zona blocurilor G din cartierul Hipodrom, unde noile module au fost obturate de vechile containere insalubre şi pline cu gunoaie aruncate de-a valma

 

Primăria a început, de luni, 20 august, să monteze primele module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, livrate de firma cu care a încheiat un contract de furnizare. Este vorba despre SC “Lavitex Prod” SRL din Breaza, judeţul Prahova. Primăria a alocat un buget de 1,5 milioane de lei pentru achiziţionarea a 100 de module, iar firma prahoveană a câştigat licitaţia, cu oferta de preţ cea mai bună: 1,24 milioane de lei. De luni până ieri, au fost puse pe poziţie 30 de seturi, a câte cinci containere destinate colectării separate a deşeurilor menajere şi a deşeurilor reciclabile. După cum v-am mai informat, acestea asigură depozitarea gunoaielor în aşa fel încât oamenii străzii şi câinii nu mai au acces la pubele şi nu mai pot împrăştia mizeria pe jos. Dintre cele 30 de module montate deja, nouă au fost puse pe sectorul de activitate al operatorului de salubritate RER, în cartierele Obor şi Hipodrom, unul pe sectorul firmei “Eco”, în zona Nada Florilor, iar 20 pe sectorul firmei “Braicata”, în zona Buzăului. Până acum, modulele au fost amplasate pe platforme betonate deja existente, care au fost reparate în prealabil de echipele de lucru ale Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), acolo unde existau gropi sau denivelări ce trebuia astupate. În zonele unde nu există astfel de platforme betonate, SUPAGL va amenaja unele noi.

Modulele sunt puse pe poziţie cu ajutorul firmei furnizoare, iar dotarea acestora cu pubelele din interior, în care vor fi depozitate propriu-zis deşeurile, intră în sarcina operatorilor de salubritate. “Le-am solicitat celor trei operatori de salubritate să monteze pubele aflate în bune condiţii, de preferat noi. Până în prezent, această solicitare a fost respectată. De asemenea, un alt lucru bun este că în modulele montate până acum cetăţenii au respectat indicaţiile şi au depozitat deşeurile menajere separat de cele reciclabile”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

Au fost, totuşi, şi situaţii deosebite, una dintre acestea fiind consemnată, ieri, în punctul gospodăresc de lângă blocurile G, din cartierul Hipodrom. Noile module au fost montate miercuri seară, iar joi dimineaţă acestea erau obturate practic de vechile containere metalice folosite în zonă, care fuseseră poziţionate în aşa fel încât împiedicau folosirea celor noi. În plus, vechile containere, murdare şi ruginite, erau încărcate de-a valma cu tot felul de deşeuri. Întrebată de ce s-a ajuns la această situaţie, viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a explicat că, atunci când s-a montat noul set de containere, cele vechi erau deja pline de gunoaie, iar locatarii blocurilor învecinate continuau să aducă inclusiv deşeuri voluminoase, gen saltele de pat sau altele asemenea. “Având în vedere acest aspect şi faptul că în zona respectivă se aruncă de obicei un volum mai mare de deşeuri, operatorul de salubritate a luat decizia de a lăsa câteva zile vechile containere pe poziţie, pentru a le da posibilitatea locatarilor să arunce resturile mai voluminoase, urmând ca apoi să fie dat în folosinţă noul modul pentru colectarea selectivă. I-am cerut, totuşi, operatorului de salubritate să nu mai blocheze accesul la noul modul şi să poziţioneze vechile containere pe o latură a punctului gospodăresc, pentru o zi sau două, cât vor mai fi lăsate acolo”, ne-a explicat viceprimarul Ciocan.

Oficialul Primăriei ne-a mai informat că, după semnarea contractului pentru livrarea primului lot de 100 de module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, s-a mai organizat o licitaţie, pentru încă un lot, de 200 de seturi. Pentru acest al doilea lot, municipalitatea a alocat un buget de 3 milioane de lei, însă valoarea de adjudecare depinde de ofertele înaintate de firmele participante. Licitaţia ar trebui finalizată până în luna octombrie, astfel ca, până la sfârşitul anului, să poată fi amplasate pe raza municipiului 300 de module, aşa cum şi-a propus Primăria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro