Mergi la conţinutul principal

Brăila, capitala europeană a umorului

La sfârşitul săptămânii trecute, Brăila a fost o adevărată capitală a umorului. Sărbătoarea umoristică de la malul Dunării a început vineri, 25 septembrie, ora 18.00, cu vernisajul "Salonului internaţional de caricatură", ediţia a 10-a. Mesagerii umorului de pretutindeni, dar şi brăilenii dornici să participe la acest eveniment au fost întâmpinaţi la Galeriile de Artă din Piaţa Traian cu muzică de fanfară, care a răsunat în tot centrul urbei.
După cum v-am informat, la această ediţie aniversară s-au înscris 294 caricaturişti din 56 ţări, cu un total de 1.114 lucrări, iar cele mai bune caricaturi au fost expuse la Galeriile de Artă şi apreciate de zecile de vizitatori care au trecut pragul expoziţiei.
Tema competiţiei din acest an a fost "Cultura", iar lucrările au fost jurizate de Tudor Octavian, critic de artă, şi caricaturiştii Mihai Stănescu, Leonte Năstase, Pavel Constantin şi Costel Pătrăşcan, manifestarea fiind organizată de Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie.
După o selecţie a celor mai bune lucrări, juriul a decis că învingătorii celei de-a 10-a ediţii a concursului internaţional de caricatură de la Brăila sunt: Marele Premiu - Toso Borcovich - Serbia,
Premiul întâi - Oleg Kustovsky - Ucraina, Premiul doi - Doru Axinte - România, premiul al treilea Farzane Vaziritabar - Iran.
De asemenea, au fost oferite şi premii speciale: Darko Drljevic - Muntenegru, Constantin Ciosu - România şi Valentin Chibrit - România.

"Duel" umoristic la Casa de Cultură

Sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 9,45, caricaturiştii şi umoriştii s-au reunit la Galeria din pod, care a găzduit expoziţia de caricatură "STĂNESCU, LEONTE, PAVEL, PĂTRĂŞCAN", după ce, cu o seară în urmă, s-au întrecut într-un concurs inedit, având ca temă "Brăila, Capitală Europeană a Culturii".
Tot sâmbătă, dar începând cu ora 17:00, în mansarda Casei Memoriale „Petre Ştefănescu-Goangă" a avut loc cea de-a XXVIII-a ediţie a „Întâlnirii epigramiştilor", în cadrul căreia s-a declanşat un adevărat "duel" epigramatic.
Brăilenii s-au întâlnit astfel cu un umor de calitate, oferit de Mihai Stănescu, Tudor Octavian, Ştefan Cazimir, Constantin Ciosu, George Corbu, Elis Râpeanu, Mihai Frunză, Leonte Năstase, Pavel Constantin, Gheorghe Constantinescu, Nicolae Bunduri, Doru Axinte, Aurel Ştefan Alexandrescu, Alex Hanganu, Ananie Gagniuc şi mulţi alţii, precum şi cu binecunoscutul Costel Pătrăşcan, care a condimentat această sărbătoare a umorului.
Manifestarea, organizată de Casa de Cultură a Municipiului Brăila împreună cu Clubul Umoriştilor Brăileni (C.U.B.) "Ştefan Tropcea", a reunit la Gala Laureaţilor câştigătorii concursului lansat în luna iunie a acestui an, provocare la care au răspuns peste 70 de epigramişti din ţară şi din străinătate, care au trimis 350 de epigrame.
Într-o atmosferă încinsă, şi la propriu, şi la modul figurat, mansarda Casei de Cultură a devenit neîncăpătoare pentru participanţii la această manifestare, electrizată cu epigrame şi poezie umoristică şi condimentată cu muzică folk, în interpretarea Biancăi Chiburţă, Dumitru Popescu şi Dragoş Ţuţulan, dar şi cu un minunat spectacol caricaturistic semnat Costel Pătrăşcan.
La finalul întâlnirii au fost desemnaţi şi câştigătorii: Marele premiu "Ştefan Tropcea" a fost acordat prof. dr. Elis Râpeanu, din Bucureşti, singura persoană din lume cu doctorat în epigramă.
Premiul I - Mihai Moleşag din Tulcea; Premiul II - Nichi Ursei din Rm Vâlcea; Premiul IIl - Gheorghe Constantinescu din Braşov.
De asemenea, au fost oferite şi menţiuni pentru: Constanţa Apostol din Galaţi, George Corbu din Bucureşti, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, Vasile Til Blidaru din Beceni, jud. Buzău, Nae Bunduri din Braşov şi Vasile Larco din Iaşi.
A mai fost acordat un premiu pentru Ananie Gagniuc, din Constanţa, Premiul Special al Revistei Integrame şi Umor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro