Mergi la conţinutul principal

Brăila, bătaia lor de joc

Cea de-a doua şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Brăila din această săptămână a fost un fiasco total. Practic, şedinţa programată ieri, nici nu a mai avut loc, întreaga întâlnire a consilierilor întinzându-se pe tema legalităţii sau nu a preluării atribuţiilor preşedintelui CJ de către vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita, în condiţiile în care secretarul judeţului, Nicu Filote, sprijinit de majoritatea PSD, nu a dat aviz de legalitate. Grav este faptul că amânarea şedinţei s-a făcut chiar în pragul alegerilor electorale, iar termenul limită pentru adoptarea bugetului este de 3 noiembrie. De asemenea, trebuie luat în calcul că până la clarificarea situaţiei în privinţa legalităţii preluării atribuţiilor preşedintelui de către Nechita, Consiliul rămâne în continuare blocat, instituţiile din subordine sunt de asemenea afectate, la fel ca şi primăriile din judeţ, de acest blocaj, iar în câteva zile ar trebui făcută şi plata salariilor către angajaţi.
Faptul că la şedinţa de ieri, Nechita a refuzat să semneze cele trei proiecte propuse pe ordinea de zi, privind rectificarea bugetară, în condiţiile în care Filote nu a dat avizul de legalitate, a stârnit nemulţumiri în tabăra PSD-istă, Nechita fiind acuzat de rea-voinţă. Unii dintre consilieri chiar au părăsit sala încă de la început, precum independentul Silviu Radu (ex-PDL), un aliat al PSD. "Dumneavoastră ştiţi că doar una dintre cele două hotărâri luate în şedinţa trecută a fost contrasemnată de domnul secretar. În acel referat pe care vi l-a fluturat dumneavoastră în faţă vă făcea referire la articolul 48 din Legea 215/2001 a Adimistraţiei Publice Locale.(...). Conform articolului 48 pe care l-a invocat domnul Filote, nedorind să semneze acea hotărâre pe care dumneavoastră aţi votat-o, «secretarul unităţii administrativ teritoriale, nu va contrasemna hotărârea în cazul în care consideră că aceasta este ilegală». Domnilor dragi, ce am votat noi data trecută, domnul secretar consideră că este ilegal, ce facem? Continuăm? (...) Dacă dumneavoastră aţi spus că este ilegal, ce atribuţii de preşedinte interimar am eu, domnule secretar?", a întrebat Nechita. Mai mult, acesta le-a oferit PSD-iştilor ocazia să numească un preşedinte de şedinţă pentru continuarea lucrărilor, însă social democraţii nu au profitat de ocazie, deşi la precedenta şedinţă s-au luptat pentru această poziţie.

Filote a refuzat să le răspundă consilierilor

Imediat după ce Nechita a citit referatul formulat de secretarul judeţului, mai mulţi consilieri i-au cerut lămuriri lui Nicu Filote. Unul dintre aceştia a fost PDL-istul Marian Sârbu, care a solicitat un răspuns cât se poate de clar de la secretar în privinţa legalităţii sau ilegalităţii hotărârii pe care a votat-o luni. Filote a evitat să dea un răspuns concret, subliniind doar că hotărârea este valabilă. "Eu ca şi consilier nu vreau să îmi dau votul într-o hotărâre ilegală, iar dumneavoastră sunteţi cel care ne spuneţi nouă consilierilor, dacă facem o chestie legală sau ilegală. Deci este legal sau nu? Pe mine, personal, domnul Filote nu m-a lămurit dacă am făcut bine ce am făcut. Vreau să ştiu dacă noi am delegat competenţele legal sau ilegal!", a cerut Sârbu. La rândul său, Filote a replicat: "Mi-am exprimat în scris şi în şedinţa anterioară părerea. Ce să mai discutăm? V-am explicat foarte clar. Au fost probleme legate de competenţe şi ăsta a fost motivul pentru care eu am refuzat. Refuzul de viză a fost făcut pentru asta, nu pentru altceva. Nu încercaţi să spuneţi că e vina mea. (...) Eu vă răspund ce doresc, nu mă puteţi obliga să gândesc ce doriţi. Dar v-am explicat şi altceva, că orice hotărâre adoptată de Consiliu, chiar dacă nu poartă avizul meu pentru contrasemnare, îşi produce efectele de la comunicare, deci în momentul de faţă, domnul vicepreşedinte este preşedinte. Atât vă spun şi încercaţi să înţelegeţi lucrurile astea. Cu asta am încheiat orice discuţie, pentru că facem până mâine dimineaţă aşa".

Supărarea lui Chiru

Din nou, consilierul PNŢCD Gheorghe Chiru a avut un comentariu extrem de acid vizavi de situaţia jenantă din consiliu. Acesta a ţinut să îşi manifeste nemulţumirea în privinţa faptului că Filote a refuzat să răspundă fără ocolişuri unei întrebări simple din partea unui consilier. Cu toate acestea, PNŢCD-istul i-a reproşat în egală măsură şi lui Nechita faptul că nu a negociat cu majoritatea Consiliului. "În ciorba asta care se numeşte CJ Brăila fiecare trebuie să îşi vadă de treaba lui. Ne duceţi cu vorba domnule Filote! Deşi vă acuz şi pe dumneavoastră domnule Nechita, pentru că nu aţi ajuns la un numitor comun cu majoritatea şi cu secretarul judeţului. Însă domnul Filote are o mare problemă în momentul ăsta pentru că ne duce cu preşul iar dacă o să continue aşa... nu cred că vrea să aibă probleme cu noi. Repet, nu vreau să asist în continuare la o prostie (...) Noi vrem altceva. Decizii, proiecte de hotărâre aici pe masă. Oricum, domnul Filote a făcut o mare greşeală la experienţa lui. Fofilându-se azi, ne-a spus o chestie clar şi ne-a spus-o tuturor. Îmi pare rău domnule Filote, dar aţi comis-o rău şi creaţi în momentul ăsta o stare de confuzie", a declarat Chiru.

PSD-iştii, cu nervii la pământ

De cealaltă parte, PSD-iştii s-au arătat deranjaţi de atitudinea vicepreşedintelui CJ Brăila. Nu de puţine ori ei au ridicat tonul, deoarece Nechita nu a dorit să deschidă şedinţa. "În permanenţă v-am rugat să ţineţi şedinţă extraordinară, ordinară. Pentru ce i-aţi adus pe domnii ăştia aici? Ca să arătaţi că noi, PSD-ul, suntem de vină? Nu suntem noi de vină, ci dumneavoastră că nu aţi fost în stare să strângeţi 11 voturi. Suntem majoritari, 19 contra 6 câţi sunteţi dumneavoastră, cum vreţi să conduceţi o şedinţă?", şi-a manifestat indignarea consilierul PSD Nicu Niţă. La rândul său, mult mai paşnic, Marius Dobrotă a încercat să îi explice lui Nechita că cea mai bună soluţie ar fi fost să semneze proiectele astfel încât activitatea să continue, iar verificarea legalităţii hotărârilor să revină Prefecturii. "Dumneavoastră trebuia să deblocaţi în acest timp proiectele de hotărâre privind rectificarea bugetului pentru toate UAT-urile şi pe parcurs vedeaţi dacă este legal sau nu, dar deblocaţi situaţia. Asta nu înseamnă că nu aveţi atribuţii, domnule. Toate cele trei proiecte erau la dumneavoastră pe birou, trebuia doar să le semnaţi, să le supuneţi astăzi în plenul CJ, pe parcurs, se analiza la Prefectură şi vedeam dacă este legală sau nu acea hotărâre. Am mai făcut lucrul ăsta. Nu a fost legală, am revenit. Care era problema?", a declarat Dobrotă. O părere şi mai interesantă a avut proaspătul independent Tănase Iorgoveanu (ex-PPDD), care a sugerat că proiectele privind repartizarea banilor către Primăriile din judeţ ar trebui votate chiar şi fără a fi citite înainte, situaţia fiind extrem de urgentă din punctul său de vedere. "Haideţi să amânăm această şedinţă. Nu putem să discutăm că nu avem proiectele de hotărâre. Noi am solicitat convocarea acestei şedinţe extraordinare pe data de 27, urmând ca ieri (n.r. marţi), să ni se pună aceste proiecte, să intre la comisii ca să le avizăm, dată fiind urgenţa lor. Nu s-a întâmplat acest lucru, ne-aţi spus de ce. (...) Până lămurim dacă este legal sau nu, haideţi să amânăm pentru luni. Vom face o nouă convocare undeva pentru luni după-amiază, deşi va fi foarte greu pentru că avem alegeri", a declarat la rândul său fostul director Concivia, Ionel Avram.
În cele din urmă, şedinţa, care oricum nu a fost declarată deschisă, s-a încheiat conform propunerii PSD-istului Avram, fiind amânată. Cu toate acestea, data la care ea ar urma să fie reluată a rămas încă necunoscută şi cel mai probabil va depinde de răspunsul venit din partea Instituţiei Prefectului Judeţului, privind legalitatea hotărârii prin care i-au fost delegate atribuţiile preşedintelui lui Nechita. De menţionat că la întâlnirea de ieri au asistat şi deputatul PDL Alexandru Nazare, senatorul PNL Cătălin Boboc, precum şi consilierul local PDL Simona Drăghincescu.

Prefectura susţine că va încerca soluţionarea situaţiei cât mai repede

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a afla dacă cele două proiecte adoptate luni au ajuns la Prefectură, subprefectul Cătălin Grosu ne-a confirmat că acestea au intrat sub analiza prefectului încă de ieri după-amiază. "O să facem demersurile cât de repede se poate, însă mie îmi este clar la momentul ăsta că acolo nu există înţelegere, indiferent ce soluţii s-ar găsi şi câte discuţii s-ar purta, va fi o parte nemulţumită şi va găsi un tertip care să ducă la animozităţi de genul ăsta. Nu reuşesc să îmi dau seama cam ce doresc domnii consilieri judeţeni să obţină până la urmă. Primele măsuri pe care le poate lua prefectul în privinţa asta este să cenzureze actele normative pe care le emit. Ceea ce până acum am şi făcut şi o să facem în continuare dacă este cazul. Dar suntem foarte interesaţi ca lucrurile să se pună pe roţi la Consiliul Judeţean şi în ce ne priveşte cred că am făcut tot ce se putea face omeneşte, chiar mai mult. Adică să ajungi să faci medieri între consilieri nu este atributul prefectului, dar noi am făcut şi treaba asta în speranţa că vor cădea la înţelegere. Ceea ce vă pot asigura este că vom face tot ceea ce trebuie într-un timp cât mai scurt ca lucrurile să funcţioneze. Însă trebuie să îşi dorească asta şi consilierii. Noi nu le putem da indicaţii", a declarat Grosu.

Contabil din cadrul unei instituţii din subordinea CJ: "În instituţii totul stagnează, nu se mai mişcă nimic"

Funcţionarii din Consiliul Judeţean, dar şi cei din instituţiile deconcentrate aflate în subordinea acestuia, sunt extrem de îngrijoraţi de situaţia "aberantă" din consiliu.
Sub protecţia anonimatului, mai mulţi contabili ai unor astfel de unităţi ne-au contactat şi ne-au expus situaţiile critice în care au ajuns instituţiile în care lucrează, din cauza "circului ieftin" din CJ.
"Cică e un vid legislativ şi nu pot găsi calea legală să numească un înlocuitor. E aberant! Doamne, un judeţ întreg blocat, cum e posibil să nu găsescă o cale legală!? În instituţii totul stagnează, nu se mai mişcă nimic, pentru că nu are cine să semneze rectificările bugetare. Acum, pe final de an, sunt bani obţinuţi de la bugetul de stat de către diverse instituţii, care nu pot fi daţi mai departe acestor instituţii pentru că nu are cine să semneze. Cum să nu găseşti pe cineva capabil care să rezolve speţa asta, da ce suntem un judeţ de nebuni, de proşti!? De-a ce ne jucăm!? Sunt instituţii care nu au bani de salarii, pentru hrană la copii, bolnavi etc", ne-a explicat, extrem de revoltat, un contabil dintr-o instituţie deconcentrată.
"Sunt bani alocaţi din bugetul de stat, dar care, fără rectificarea bugetară semnată de ordonatorul principal de credite, nu pot fi utilizaţi. E final de an, vin acum o groază de fonduri, şi nu pot fi utilizate din cauza unor inconştienţi. Banii aceştia se pierd dacă nu sunt utilizaţi în timp util. Vor trebui returnaţi, e chiar aşa de greu de înţeles chestia asta? Să se ducă, naibii, la Curtea de Apel, la Guvern, dacă pe plan local nu poate nimeni să rezolve, la cine or vrea ei, numa să facă ceva. Că nouă nu ne pasă cine semnează, important e să aibă drept de semnătură. Mofturile personale să şi le rezolve după ce rezolvă problemele judeţului", a ţinut să le transmită consilierilor un alt contabil.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro