Mergi la conţinutul principal

Brăila, în lupta cu noul coronavirus

• deocamdată, veştile sunt bune: niciun brăilean nu a circulat alături de gălăţeanul infectat cu Coronavirus în microbuzul venit de la Bucureşti • asta a afirmat, ieri, prefectul Cătălin Boboc, după ce a discutat cu reprezentanţii IPJ Brăila • se pare că probele strânse de poliţişti au condus la concluzia că niciun călător nu a coborât în Brăila • ancheta nu era, totuşi, oficial încheiată • la redacţie, au sosit mai multe sesizări conform cărora nu s-ar respecta măsura izolării la domiciliu din partea unor persoane din judeţ şi nici igiena în mijloacele de transport în comun • autorităţile dădeau, însă, asigurări că situaţia e sub control • competiţiile sportive îşi urmează deocamdată programul stabilit, la Brăila • olimpiadele şcolare au fost suspendate • ieri, la ora închiderii ediţiei, se discuta la nivel guvernamental despre posibilitatea închiderii şcolilor

 

Niciun brăilean nu s-a aflat în microbuzul cu care a circulat gălăţeanul infectat cu Coronavirus, în data de 29 februarie, pe ruta Bucureşti-Brăila-Galaţi. Asta susţine prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, după ce a discutat cu organele de anchetă. “În acest moment, din cercetările efectuate de lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, analizând toate datele avute la dispoziţie, a rezultat faptul că niciun pasager din microbuzul respectiv nu a coborât în Brăila”, ne-a declarat Boboc.

Alarma s-a dat sâmbătă noapte, când un gălăţean în vârstă de 72 de ani, care a venit din Lombardia pe 29 februarie, a dezvoltat simptome similare cu infectarea cu Coronavirus. După testare, acesta a fost confirmat cu Coronavirus şi internat, iniţial, în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Galaţi, ulterior fiind transferat la Bucureşti, potrivit presei centrale. Refăcând traseul acestuia, s-a aflat că septuagenarul a călătorit de la Bucureşti la Galaţi cu un microbuz al firmei GSM Trans, alături de alţi 16 pasageri. Deoarece microbuzul a circulat pe ruta Bucureşti-Brăila-Galaţi, iar mulţi brăileni apelează la serviciile acestei societăţi pentru a se deplasa la Capitală şi retur, autorităţile locale au făcut apel la cetăţeni să sune la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, în caz că s-au aflat în acelaşi mijloc de transport cu gălăţeanul confirmat cu COVID-19. Până luni după amiază, nimeni nu a apelat numărul DSP, însă poliţişii au intrat pe fir şi au refăcut traseul microbuzului până la ieşirea din Brăila. Astfel, probele au condus la concluzia că niciun brăilean nu s-a aflat în acel microbuz. Trebuie totuşi menţionat faptul că, ieri după-amiază, ancheta nu era încă încheiată oficial.

Până ieri, la Brăila nu fusese sesizat niciun caz suspect de infectare cu COVID-19, nicio persoană nu se afla în carantină instituţionalizată, însă la domiciliu erau izolate 141 de persoane, dintre cei întorşi din străinătate şi rudele acestora. La nivel naţional, până ieri la ora prânzului, au fost confirmate 15 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetăţeni care au contactat virusul, 5 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. În carantină instituţionalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, scăderea faţă de ultima statistică fiind datorată ieşirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Au fost prelevate şi analizate 1.010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecţia cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu acest virus. Dintre acestea, 995 au ieşit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

 

Sesizări venite la redacţie, potrivit cărora nu s-ar respecta măsura izolării la domiciliu

 

Zilele trecute, pe adresa de Facebook a redacţiei, au sosit mai multe sesizări din partea cititorilor care ne-au scris că nu toate persoanele venite din străinătate se supun măsurii izolării la domiciliu. Am cerut un punct de vedere conducerii DSP Brăila. “Este de admirat spiritul civic al cetăţenilor si sunt convis ca aceste persoane sunt cele ce îşi şi ajuta semenii ce se pot regăsi în anumite momente în situaţii dificile. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila conlucrează strâns cu autorităţile publice locale şi cu reprezentanţii Poliţiei Române, având un sprijin total din partea conducerii IPJ Brăila şi a domnului Prefect al Judeţului Brăila în gestionarea oricăror cazuri. Activităţile de cercetare sau identificare sunt realizate de agenţii de Poliţie şi chiar de primăriile comunale în multe cazuri, fiindu-ne astfel comunicate date concrete privind anumite persoane (nume, prenume, adresa, număr de telefon). Doar în acest mod putem să chestionăm persoanele în cauză şi să identificăm medicul de familie la care sunt înscrise. Totodată se stabileşte, pe baza informaţiilor, dacă persoanele vin din regiunile indicate ca «zone galbene», lista putând fi consultată pe site-ul www.cnscbt.ro şi pe site-ul www.dspbr.ro/coronavirus, caz în care se aplică măsura de izolare la domiciliu. Date privind aceste persoane ne parvin zilnic prin efortul susţinut al colegilor din direcţiile de sănătate publică judeţene ce au puncte de trecere a frontierei şi personal detaşat la aceste puncte. Bineînţeles, în urma analizei fiecărui caz în parte, cu identificarea regiunii din care sosesc persoanele din Italia (din alte state nu au mai existat cazuri care să ajungă pe teritoriul judeţului Brăila), sunt persoane pentru care la momentul actual nu există instituită măsura izolării la domiciliu”, ne-a transmis directorul DSP Brăila, dr. Gabriel Ciochină.

Până acum au fost aplicate trei sancţiuni în valoare de câte 10.000 lei pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu.

Alte temeri ale brăilenilor sunt legate de transportul public în comun. Ieri, un bărbat ce susţine că a călătorit cu un autobuz al “Braicar” ne-a spus că bara de care era nevoit să se ţină în timpul mersului nu era deloc curată. “Mi se lipea mâna de bara respectivă! Cât de des dezinfectează autobuzele şi tramvaiele?”, se întreba retoric acesta.

 

Competiţiile sportive din Brăila se derulează, deocamdată, conform programărilor existente

 

Competiţiile sportive programate în perioada următoare la care sunt implicaţi brăilenii se desfăşoară deocamdată conform programului existent, însă pot fi anulate sau se vor disputa fără spectatori dacă situaţia o va impune.

De altfel, Guvernului României a luat deja o decizie majoră conform căreia se interzic adunările a peste 1.000 de oameni la evenimente sociale pentru a preîntâmpina răspândirea virusului Covid-19, context în care Federaţia Română de Fotbal a sistat organizarea de meciuri cu spectatori pentru toate competiţiile pe care le organizează.

Totuşi, deocamdată, meciurile din Liga a IV-a se vor disputa, la aceste jocuri media de spectatori fiind de maximum 100 de persoane.

“La meciurile organizate în Liga a IV-a şi a V-a de AJF Brăila media spectatorilor este de maximum 100 de de persoane. Noi vom respecta hotărârile FRF, dacă se va decide ca partidele să se dispute cu stadionul închis sau acestea se vor amâna, noi ne vom conforma. Dar deocamdată competiţiile noastre vor continua”, ne-a declarat Laurenţiu Vărgatu, preşedintele AJF Brăila.

Clubul HC Dunărea poate fi şi el afectat de această decizie a Guvernului. Dacă echipa din Liga Florilor nu are programate partide oficiale până la începutul lunii aprilie, cea de Divizia A urmează să joace miercuri în Polivalentă cu Ştiinţa Bacău. Deocamdată nu se ştie dacă spectatorii brăileni vor avea acces în Polivalentă ca să urmărească acest meci. “Miercuri, la ora 13.00, avem meci în Divizia A, acasă, cu Ştiinţa Bacău. Nu ştim dacă spectatorii vor avea acces în sala Polivalentă, vom lua legătura cu directorul DSP Brăila şi vom respecta instrucţiunile pe care le vom primi, dar meciul va avea loc”, ne-a declarat profesorul Marian Neta, vicepreşedintele clubului HC Dunărea Brăila.

Cât priveşte meciurile de fotbal din Liga a III-a, în weekend-ul care va urma doar CS Făurei are meci pe teren propriu, Dacia Unirea şi Viitorul Ianca urmează să joace în deplasare, iar programul etapelor din returul campionatului va fi respectat. “Din informaţiile pe care le avem până la această oră, meciurile din Liga a III-a se vor disputa după programul stabilit. Nu ştim dacă la partide vor asista sau nu spectatori. Dar deocamdată noi nu ne facem probleme. Sâmbătă jucăm în deplasare, apoi acasă dar la acest nivel nu am avut şi nici nu o să avem probabil 1000 de spectatori”, ne-a declarat Valentin Avramescu, preşedintele Daciei Unirea. 

Atleţii juniori III de la LPS Brăila şi CSM Brăila calificaţi în finala Campionatului Naţional de atletism în sală programat la sfârşitul acestei săptămâni la Bacău nu ştiu deocamdată dacă vor mai face această deplasare.

“În acest moment nu avem nicio veste privind anularea competiţiei de la Bacău. De obicei la astfel de evenimente participă 500-600 de sportivi. Şi noi avem atleţi calificaţi. Competiţia este programată pentru sâmbătă şi duminică, probabil că joi vom afla dacă Bacăul o mai organizează în această perioadă sau nu”, a explicat profesoara Anilena Anton.

Şi activităţile culturale vor continua după programul normal. Cel puţin în ceea ce priveşte activitatea teatrului “Maria Filotti” nu se pune, deocamdată, problema suspendării vreunei reprezentaţii, după cum ne-a spus directorul Lucian Sabados, care a precizat că sala de spectacole are doar 300 de locuri, mult sub limita de 1000 de locuri impusă de Guvern.

 

Olimpadele judeţene şi regionale se suspendă

 

Asta este decizia luată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, care a convocat, ieri dimineaţă, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii şcolari generali adjuncţi. În cadrul videoconferinţei s-au discutat măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unităţile de învăţământ.

“Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educaţiei şi Cercetării a hotărât suspendarea desfăşurării tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior”, a transmis Ministerul prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, ministrul a subliniat importanţa dotării şcolilor cu săpun şi dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existenţa acestora, monitorizând  situaţia.

În cadrul videoconferinţei a fost discutată şi Procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19. Conform art. 4 din Hotărârea nr. 7 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, toţi cetăţenii români care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Acest articol se aplică şi tuturor elevilor/studenţilor/cadrelor didactice care se întorc din ţările menţionate.

Ministrul Monica Anisie a subliniat faptul că prevederea conform căreia practica în spitale este suspendată se aplică şi în cazul elevilor de la şcolile sanitare postliceale.

Totodată, inspectoratele şcolare au obligaţia de a monitoriza toate cazurile de elevi şi profesori izolaţi la domiciliu şi de a raporta zilnic Ministerului Educaţiei şi Cercetării evoluţia situaţiei. Lucrul acesta deja se face, după cum ne-a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, prof. Viorel Botea.

În ceea ce priveşte închiderea şcolilor, prof. Viorel Botea ne-a declarat, ieri la prânz, că nu se ia în calcul această variantă, deoarece epidemia de coronavirus nu a fost declarată oficial la nivel naţional. De asemenea, acesta ne-a precizat că în prezent se lucrează la un plan de acţiuni pentru o eventuală “explozie” a cazurilor de persoane infectate.

Un alt lucru care trebuie precizat este acela că suspendarea cursurilor nu este atribuţia Ministerului Educaţiei.

“Menţionăm că suspendarea cursurilor din unităţile de învăţământ este atribuţia EXCLUSIVă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a mai transmis ministerul. Ieri, înainte de închiderea ediţiei, era în curs de desfăşurare o şedinţă de Guvern în care urma să se ia noi decizii pentru combaterea coronavirusului, fiind luată în discuţie inclusiv închiderea şcolilor pentru o perioadă de câteva săptămâni.

 

Măsuri fără precent la nivel naţional

 

La nivel naţional, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.

Deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu COVID-19 au intrat în vigoare de luni, 9 martie, începând cu ora 12.00, până la data de 31 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii. Iată care sunt acestea: sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre. Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud. Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin. Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricţiile menţionate se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată. Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile de sănătate publică locale. Şi această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Până la 31 martie a.c., aparţinătorii pacienţilor nu pot efectua vizite în spitale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro