Mergi la conţinutul principal

Brăila în ghearele iernii

* 10 persoane dintr-un microbuz înzăpezit la Băile, în Buzău, la limita cu Brăila, aşteaptă de peste 24 de ore ajutor din partea autorităţilor brăilene, singurele care ar putea interveni * subprefectul Cârligea recunoaşte că doar dinspre Brăila ar putea primi ajutor acei oameni, însă spune că "avem şi noi problemele noastre la Movila Miresii" * în municipiu situaţia stă mai bine, însă primarul recunoaşte că nu e mulţumit de cum arată oraşul

Zeci de brăileni au rămas azi noapte înzăpeziţi pe drumurile din judeţul Brăila. Femei, copii, bărbaţi au fost nevoiţi să stea în autoturismele blocate şi să se uite neputincioşi cum se termină combustibilul şi cum nimeni nu vine să îi ajute. Zonele cu cele mai mari probleme, în judeţ, au fost Movila Miresii, Măxineni, Filipeşti, Muchea, Olăneasca, Baldovineşti, Însurăţei, Gradiştea, Bordei Verde, Ianca, Făurei, Zăvoaia, şi bineînţeles, drumul dintre Brăila şi Râmnicu Sărat. De altfel, 10 persoane aflate într-un microbuz blocat în zona localităţii buzoiene Băile, au cerut disperaţi ajutor de la autorităţile brăilene, însă nimeni nu a intervenit, nici dinspre partea buzoiană şi nici dinspre cea brăileană, până astăzi. Cele 10 persoane, 3 bărbaţi şi 7 femei sunt blocate de 24 de ore în microbuz, iar unele dintre femei au avut deja căderi de calciu.

Întrebat, în jurul orei 09.30, despre situaţia din judeţ, subprefectul Florin Cârligea ne-a confirmat că, într-adevăr, drumurile judeţene sunt blocate şi că acolo e posibil să fie prinse persoane, că Drumul Naţional 22 Brăila - Râmnicu Sărat este în continuare închis şi că se lucrează la deblocarea lui, mai ales în zona Movila Miresii. "Am avut, într-adevăr, solicitare de a interveni în ajutorul unor oameni prinşi la Buzău, la limita de judeţ cu Brăila, şi e drept că nu se poate interveni decât de la Gradiştea, de la noi, din Buzău nu poate veni nimeni la ei, însă avem şi noi problemele noastre la Movila Miresii". Asta a fost tot ce a putut declara subprefectul referitor la oamenii care sunt blocaţi în microbuz de ieri.
Acesta a mai adăugat că şi în Insula Mare sunt probleme foarte mari, însă că tot ce s-a putut face a fost să fie trimisă Poliţia de Frontieră, cu o şalupă, pentru a interveni într-un singur caz, al unei gravide din satul Titcov, comuna Frecăţei, care a intrat în travaliu de ieri.

Întrebat dacă TIR-urile mai au restricţii, Cârligea a precizat că da, dar că li se va da voie, probabil, să treacă câte 3 - 4, la intervale regulate de timp între ele, ca să nu se blocheze traficul din nou. "Am mai avut probleme cu curentul în tot sudul judeţului, din cauza chiciurei, dar sperăm ca în cursul zilei de azi să se rezolve", a mai informat subprefectul.
Cetăţeni blocaţi ieri seară în zona Muchea ne-au povestit cum, la un moment dat, a apărut un autograder la faţa locului care însă a alunecat şi a derapat într-un şanţ. "Noi, care aşteptam de câteva ore să ne scoată cineva de acolo, am sărit să îl ajutăm să iasă din şanţ ca apoi să ne scoată şi el pe noi de acolo, însă şoferul ne-a zis să nu ne agităm, că oricum nu vine nici dracu să ne scoată de acolo şi s-a pus să se culce..Cum e posibil aşa ceva? În ce ţară trăim?!", ne-a povestit ultragiat un cetăţean.

foto2Situaţia în municipiu, deşi nu e strălucită, e mai bună decât în judeţ

În ce priveşte situaţia din municipiu, aceasta stă mai bine decât cea din judeţ, deşi nu foarte strălucit. Nici primarul Aurel Simionescu nu este extrem de încântat de cum arată oraşul, însă spune că s-au făcut toate eforturile pentru a ţine situaţia sub control: "Nimeni nu poate fi mulţumit de situaţia existentă. Dacă azi dimineaţă la ora 07.00 se putea circula relativ rezonabil, acum ninge din nou...Am înţeles că după ora 14.00 - 15.00 se va linişti ninsoarea şi atunci vom interveni din nou cu utilajele de deszăpezire. Vreau să îi rog totuşi pe cetăţenii care au maşini parcate pe unde au putut şi ei să parcheze, să nu aştepte totuşi să vină cineva de la primărie să le scoată de acolo, că dacă a trecut autograderul şi a curăţat strada, evident că s-a împins zapada lângă maşini. Trebuie să şi-o dea şi ei la o parte. Aşa cum trebuie să şi-o dea toţi la o parte din faţa porţilor, a scărilor de bloc, şi a magazinelor..Că nu o să vină nimeni de la Primărie să le-o dea la o parte...", a comentat primarul. Acesta este totuşi mulţumit că nu a rămas nicio maşină blocată prin municipiu şi că aprovizionarea cu alimente s-a făcut în condiţii bune având în vedere situaţia. "Nu sunt mulţumit de cum arată oraşul, dar asta e situaţia...În plus, nu poţi să faci lună pe străzi când ninge încontinuu. O să o luăm de la capăt când se va potoli ninsoarea... Problema e că s-a adunat zăpadă pe drumurile secundare, în cartier, pe alei şi acolo va trebui să băgăm utilaje mai mici. Singura parte bună a zăpezii este că e bine pentru agricultură şi poate, după 3 zile în care o să fim cu toţii supăraţi, o să ne gândim şi la faza asta", a punctat primarul.

Ambulanţele deszăpezite cu ajutorul ISU

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila (SAJ) a intervenit în ultimile ore la solicitările din judeţ nu fără probleme, mai multe maşini rămânând înzăpezite. "Am fost ajutaţi de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi ambulanţele au ajuns în cele din urmă la spital. La acest moment, nu mai avem nici o maşină rămasă înzăpezită. Putem spune că activitatea a intrat cumva în normal, atât cât este posibil în condiţii de iarnă", ne-a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical a SAJ Brăila. Un echipaj al SAJ este pregătit pentru a prelua, în jurul orei 13, o lăuză din Titcov care a fost transportată în oraş cu o şalupă a Poliţiei de Frontieră. Tânăra mămică, în vârstă de 17 ani, a născut în cursul nopţii trecute, asistată de un medic de la SAJ.


Şase localităţi încă nu au curent electric


După a doua noapte de viscol, numărul localităţilor unde nu se reluase încă furnizarea energiei electrice era de şase. Potrivit informaţiilor comunicate de Electrica Brăila, valabile pentru ora 11.00, localităţile afectate erau: Agaua, Plopi, Ţăcău, Titcov, Măgureni şi Stoeneşti. Conducerea companiei a explicat că, până la acea oră, echipele de intervenţie nu reuşiseră încă să ajungă în Insulă.
De precizat că la primele ore ale dimineţii la nivel de judeţ erau nealimentate 12 localităţi, în 6 dintre acestea până la ora 11.00, lucrările de repunere în funcţiune fiind finalizate. Pentru remedierea avariilor Electrica a scos în teren 21 de echipe formate din 84 de lucrători precum şi utilajele speciale cu tracţiune 6x6.
Deasemnea, Centrul Infotrafic a informat la ora 12.30 că restricţia privind circulaţia vehiculelor grele, cu masa maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone, pe Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost ridicată, traficul fiind permis la această oră pentru toate categoriile de vehicule. Astăzi dimineaţă, şase drumuri naţionale erau blocate din cauza zăpezii, în judeţele Buzău, Vrancea, Tulcea, Galaţi şi Brăila şi de asemenea aeroporturile din Iaşi şi Suceava.
În judeţul Buzău, este blocată circulaţia pe DN 2C şi pe DN 22, iar în Vrancea, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nu se poate circula pe DN 23A şi DN 23B.
În judeţul Tulcea, DN 22D este închis în continuare în zona localităţii Măcin, iar în judeţul Galaţi nu se poate circula pe DN 25 Galaţi - Tecuci, drumul fiind blocat în zona localităţii Piscu.
În judeţul Brăila, circulaţia este blocată pe DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat, în zona localităţii Movila. Pe DN 23 Brăila - Focşani se circulă pe multe porţiuni alternativ, în ambele sensuri.
Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, apelând numărul de telefon 021/9360 - Comandamentul Central de Iarnă, iar dacă trec prin zonele afectate de ninsori să pregătească autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă şi să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere - vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau umed şi viscol. De asemenea, precizează Poliţia Rutieră, este necesar să se păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro