Mergi la conţinutul principal

UPDATE: Vasile Datcu: «neaveniţii şi impostorii trebuie demascaţi!» Brăila, în centrul megascandalului legat de acordarea ilegală a certificatelor de revoluţionar

* şeful Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Adrian Sanda, a fost ridicat în această dimineaţă de procurori, în urma unor percheziţii ce au avut loc în Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară * motivul: decizia ca oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane să fie trecute în categoria localităţilor în care au fost persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste oraşe nu îndeplineau condiţiile * astfel, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei

 

UPDATE 09.55:

Contactat de reporterii “Obiectiv”, Vasile Datcu, unul dintre personajele cunoscute în rândul revoluţionarilor brăileni, ne-a declarat că toate aceste cercetări sunt, până la urmă, binevenite întrucât vin să facă ordine în rândul celor care beneficiază de pe urma statutului de revoluţionar. “Brăila este unul dintre oraşele în care au existat persoane reţinute de către forţele de ordine până la fuga dictatorului. Eu sunt unul dintre aceste cazuri. M-au căutat cu poliţia în 21 decembrie, fugisem de acasă, şi m-au reţinut în dimineaţa de 22 decembrie. Totuşi, sunt conştient că în corpul ăsta al revoluţionarilor s-au strecurat şi neaveniţi pe fondul unor excese, ca să nu le zic chiar ilegalităţi, prin care au fost validaţi ca beneficiari ai drepturilor cuvenite prin Legea specială revoluţionarilor. Am convingerea că prin această anechetă vor fi verificate dosarele şi astfel vor fi descoperiţi acei neaveniţi din listele cu revoluţionari care nu aveau ce să caute acolo. Până la urmă, d-asta are statul organe. Să le pună la treabă, să lămurească lucrurile şi să restabilească legalitatea dacă ea a fost încălcată. Mă repet şi spun că am convingerea că printre revoluţionari sunt neaveniţi şi impostori care trebuie demascaţi şi traşi la răspundere, la fel ca şi cei care le-au facilitat accesul la statutul de revoluţionar”, ne-a declarat sursa citată.

 

«Titlurile false de revoluţionar - o ruşine a României»

 

Alianţa Noastră România, prin Biroul de presă, a emis, ieri, un comunicat de presă pe tema anchetei DNA asupra modului în care s-au acordat titlurile de revoluţionar, manifestându-şi mulţumirea faţă de acţiunea procurorilor. ~n comunicatul ANR se specifică faptul că, la un moment dat, în România existau 30.000 de asemenea titluri, deşi în realitate “cei mai mulţi dintre revoluţionarii autentici din Timişoara, Bucureşti şi alte localităţi, urmând exemplul lui Marian Munteanu, au refuzat să accepte diplome de acest fel, tocmai pentru a descuraja colaboratorii apropiaţi ai lui Ion Iliescu, care deciseseră să le fabrice pe bandă rulantă”. Mai mult, sursa citată precizează că între miile de impostori s-au aflat mulţi dintre cei care au reprimat revoluţionari autentici, foşti reprezentanţi ai aparatului comunist de represiune din decembrie '89.

Aceste persoane, timp de un sfert de secol, au primit din avuţia publică, în virtutea titlurilor false de revoluţionar, terenuri, bani scutiţi de impozite, gratuităţi legate de transportul în comun şi alte avantaje care au grevat asupra bugetului ţării. Ne exprimăm speranţa că această anchetă iniţiată de DNA va fi finalizată cu succes şi că în curând va fi pus capăt definitiv acestei ruşini naţionale, iar cei vinovaţi vor fi deferiţi justiţiei şi pedepsiţi. Atragem totodată atenţia Guvernului că nu ar fi onest să profite de declanşarea anchetelor DNA pentru a suprima în mod abuziv ajutorul acordat unor supravieţuitori ai evenimentelor din decembrie 1989 pe care le-au declanşat cu riscul vieţii, care au rămas invalizi ca urmare a evenimentelor de atunci, şi a căror existenţă depinde în continuare de ajutorul binemeritat pe care îl primesc de la stat”, se mai precizează în comunicatul Alianţa Noastră România.

 

 

Şeful Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Adrian Sanda, a fost ridicat în această dimineaţă de procurori, în urma unor percheziţii ce au avut loc în Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară. El va fi cercetat dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluţionar.

 

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase şi Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.

Astfel, Comisia de analiză din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari a decis ca oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane să fie trecute în categoria localităţilor în care au fost persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste oraşe nu îndeplineau condiţiile necesare pentru includere, încălcând astfel legea, potrivit sursei citate.

Prin urmare, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la suma de 12.887.600 lei.

Potrivit aceloraşi surse, Denisa Tănase şi Cristina Cechi deţin şi calitatea de avocat în Baroul Bucureşti, mai scrie MEDIAFAX.


 

Au existat "bârfe" şi "suspiciuni"

 

Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, a declarat, pentru MEDIAFAX, că au existat "bârfe" şi "suspiciuni" privind acordarea ilegală a titlurilor de revoluţionari, precizând că nu ştie dacă mai sunt şi alţii care primesc ilegal astfel de indemnizaţii.

" Aceşti 290 pentru care există suspiciuni, probabil s-a făcut plângere împotriva lor, iar Parchetul a declanşat o anchetă, a verificat şi acum ia măsuri care se impun conform legii, deci nu am ce comenta. Nu ştiu dacă mai sunt şi alţii care încasează ilegal astfel de indemnizaţii, bârfe şi suspiciuni există, dar nu am eu cum să verific dacă sunt reale sau nu. Cine a încălcat legea trebuie să răspundă, indiferent că e la Bucureşti, Timişoara, Târgovişte, Herculane sau Brăila", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş.


 

Percheziţii într-un dosar ce vizează acordarea ilegală de certificate de revoluţionar

Poliţişti din cadrul I.G.P.R.- Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Braşov, I.P.J. Bistriţa Năsăud, I.P.J. Caraş Severin şi I.P.J. Vrancea, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut în această dimineaţă 21 de percheziţii domiciliare, la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, verificări au loc şi la sediile unor instituţii publice.

Anchetatorii susţin că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

"Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente", potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, mai multe persoane care au vrut să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii unor persoane din cadrul celor două instituţii, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă, pentru a-i ajuta să obţină aceste titluri.

"Persoanele din categoria «Luptător cu rol determinant în Revoluţie» beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege", potrivit sursei citate.

Procurorii Parchetului General spun că avizarea pozitivă celor care au vrut să obţină astfel de certificate s-a făcut la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD după ce persoane cu influenţă asupra funcţionarilor din cele două instituţii au primit bani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro