Mergi la conţinutul principal
«Gargară» politică în jurul Centrului de Oncologie

Bolnavii de cancer și politicienii noștri

* clădirea în care s-au investit 1,5 milioane euro, dar nu a fost finalizată și care este folosită momentan pe post de magazie de către Spitalul Județean, Centrul de Oncologie și Radioterapie de la Brăila, mai are de așteptat mult și bine până când va putea deservi pacienții bolnavi de cancer * în prezent, CJ Brăila așteaptă obținerea avizelor de la Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale privind caietul de sarcini pentru concesionarea Centrului către investitori privați * întrebați dacă pot interveni pentru urgentarea situației, parlamentarii în funcție și politicienii brăileni, ba s-au dat la fund, ba au dat-o cotită, invocând proceduri legale sau faptul că nu li s-ar fi cerut intervenția până acum de la nivelul CJ

 

Politicienii Brăilei se bat cu pumnul în piept că își doresc ca Spitalul Județean de Urgență să pună cât mai curând la dispoziția bolnavilor de cancer Centrul de Oncologie și Radioterapie, dar avântul se pierde brusc în momentul în care vine vorba de a lua atitudine și de a realiza ceva concret. Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au întrebat pe parlamentarii în funcție (cei care au răspuns la telefon) și pe unii dintre politicienii brăileni, dacă pot interveni la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Dezvoltării și la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru a urgenta eliberarea avizelor privind caietul de sarcini transmis de Consiliul Județean Brăila, în vederea concesionării acelei clădiri către mediul privat, capabil să încheie investiția și să deschidă Centrul Oncologic. Răspunsurile? Unii au căutat scuze, alții s-au plâns că până acum nu le-a fost adusă problema la cunoștință pentru a putea interveni, că ar trebui așteptate termenele legale, în timp ce alții s-au lăudat abia acum că vor lua atitudine. Pe scurt, după apariția articolului ”Cancerul de la Județean”, în ediția din 17 noiembrie a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, singurul care a luat atitudine a fost deputatul PNL, Vasile Varga (candidat pentru un nou mandat), care deși s-a plâns că nu a fost anunțat de CJ Brăila despre problema avizelor, a precizat că este dispus să intervină, în calitate de parlamentar, pentru a grăbi eliberarea avizelor. Cei din tabăra PSD l-au acuzat de campanie electorală, ceilalți liberali promit, de asemenea, intervenții și ”aflarea adevărului”, USR-iștii sunt în silenzio stampa, iar Pro România acuză întreg sistemul.

 

PSD-iștii propun așteptarea termenelor legale

Social-democrații brăileni au părut mai mult deranjați de comunicatul de presă transmis de PNL-istul Vasile Varga decât de faptul că problema Centrului de Oncologie rămâne încă nerezolvată. Aceștia au transmis un punct de vedere în încercarea de a lămuri situația la momentul acesta, dar și pentru a-l acuza pe deputat că se promovează astfel în campania electorală.

”Urmare a afirmațiilor expuse în spațiul public de către deputatul Vasile Varga, vă aducem la cunoștință următoarele: clădirea «Centrul de Oncologie și Radioterapie» a făcut obiectul unui litigiu cu firma constructoare până în anul 2019, când Consiliul Județean a preluat clădirea conform procesului verbal predare - preluare nr. 19699/18.09.2019 și HCJ nr. 201/26.09.2019. Astfel, CJ Brăila are drepturi asupra clădirii din luna septembrie 2019, moment în care a efectuat studiul de oportunitate, din care a reieșit faptul că această clădire este construită în proporție de 65% și poate fi concesionată la suma de minimum 2.600 de euro/lună. După rezultatele studiului de oportunitate, CJ Brăila a pregătit caietul de sarcini în vederea concesionării și obținerii avizelor, conform legii, de la Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. După obținerea avizelor, președintele Consiliului Județean va iniția proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor, proiect ce va conține caietul de sarcini în vederea concesionării cu destinație clară: «Centru de Oncologie și Radioterapie». Atragem atenția că avizul CNCAN (n.r. - Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), poate fi eliberat NUMAI după ce centrul va fi complet dotat și utilat cu echipamentele care necesită acest aviz. Din păcate, ca de fiecare dată, în ieșirile publice, domnul deputat Vasile Varga nu face altceva decât să dezinformeze populația. Campania electorală a celor de la PNL o cunoaștem: este campania aceea «de a da în cap primarilor și președinților de CJ care fac parte din Partidul Social Democrat». O campanie mincinoasă ca de fiecare dată!”, au transmis social-democrații.

Întrebat dacă nu ar putea transmite totuși un punct de vedere către ministere, în calitate de senator, dacă nu chiar o poziție comună a parlamentarilor social-democrați, Ion Rotaru, președintele PSD Brăila (candidat pentru încă un mandat de senator), a cam dat de înțeles că nu exclude această idee, dar doar dacă într-adevăr sunt întârzieri la termenele legale. Cât despre faptul că nu s-a făcut nimic pentru această clădire în timpul guvernărilor PSD, Rotaru a ridicat din umeri, punctând că abia din 2019 s-a putut pune această problemă, deoarece până atunci, CJ Brăila a fost în litigii cu constructorul pentru respectivul imobil.

”Sunt trimise solicitările pentru autorizări, avize. Sigur că un demers suplimentar este binevenit, o să am și eu o implicare din această perspectivă. Dar să vedem exact dacă sunt dificultăți. Eu cred că nu sunt și probabil că în perioada următoare se vor da și aceste avize, pentru a putea continua procedura de concesionare-licitare”, a declarat Rotaru.

Deputatul Nicu Niță, care era consilier județean pe vremea când s-au pus bazele proiectului privind realizarea Centrului Oncologic ultraperformant la Brăila, nu a putut fi contactat pentru a-și expune punctul de vedere în legătură cu această situație. Totuși, colegul său din Cameră, Florin Mircea (de asemenea, candidat pentru încă un mandat, ca și Niță), a explicat că ar prefera să se încheie campania electorală și abia apoi să se pună problema unei intervenții comune a parlamentarilor brăileni la ministere, pentru urgentarea acestor avize, dacă va mai fi cazul. Mircea a declarat că a fost consilier județean și chiar președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Brăila, astfel că știe foarte bine care au fost problemele legate de Centrul Oncologic. Drept urmare, a ținut să reamintească eterna telenovelă privind litigiul cu constructorul, dar și haosul care a urmat, până la stabilirea soluției legate de concesionarea către privați.

”Am văzut declarația domnului Varga. Să fim realiști! Este o declarație politicianistă. Nu sunt realități. Trebuie să respectăm legea și toți pașii legali pentru a finaliza procedura. Pentru ceea ce înseamnă concesionare, închiriere. Dorința a fost de la bun început să se facă acel Centru la Brăila și tot PSD-ul l-a început, ca să fim sinceri. Că au fost cumpenele de la momentul respectiv, trebuie să ieșim din ele și să mergem mai departe. Dacă PNL sau colegii noștri parlamentari din alte partide vor să dea o mână de ajutor, să o dea, fără declarații politicianiste. Până la urmă, acum au toate ministerele. Eu nu am nicio problemă, mergem și împreună, mergem și separat la ministrul Sănătății pentru avize, dar din păcate eu nu cred că lucrurile acestea se pot întâmpla și practic. Nu cred că o rezolvăm acum, în campanie electorală, a declarat Mircea.

 

Tabăra PNL pusă pe aflarea adevărului

Deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniță (candidat pentru încă un mandat, deși pe poziția a 3-a de pe listă), a catalogat situația de la Centrul de Oncologie și Radioterapie de-a dreptul revoltătoare. Aceasta a precizat că în calitate de medic de familie, știe foarte bine cât de complicat, chinuitor și costisitor este pentru un bolnav de cancer să se deplaseze pentru tratament în altă localitate. Cu toate acestea, Ioniță s-a arătat revoltată de faptul că de la nivelul conducerii CJ Brăila nu s-a transmis din timp faptul că lipsesc acele avize pentru ca procedura legată de concesionare să fie urgentată, subliniind, totodată, că nu a știut nimic despre această situație.

”M-am interesat și știu că sunt județe în care Programul Băncii Mondiale a fost implementat, că autoritățile județene au alocat fonduri pentru construcția buncărului, pe care l-au acreditat la CNCAN, iar banii pentru acceleratorul de particule au venit de la Banca Mondială. La Brăila nu s-a putut și aici, o spun deschis, este doar vina managerului de spital, care a transformat secția de radioterapie în magazie și a președintelui Consiliului Județean, Francisk Chiriac, care a băgat sub preș această problemă. Sigur, ca parlamentar de Brăila, dacă aș fi știut despre această situație, aș fi vorbit cu colegii mei liberali din Cabinetul Orban, să accelerăm obținerea de autorizații și avize. Sper ca măcar solicitările de la Brăila să fi fost depuse la Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, cum spune domnul Chiriac. Îi asigur pe brăileni că voi face tot ce stă în puterea mea de parlamentar, pentru a limpezi lucrurile de la Centrul de Oncologie și Radioterapie”, a afirmat Ioniță, fără a preciza totuși dacă va lua legătura la nivel Guvernamental pentru a ajuta la rezolvarea situației.

Mult mai hotărât s-a arătat însă președintele interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc, care a afirmat că nu de puține ori a reușit să deblocheze unele situații, prin faptul că a dialogat cu colegii din administrația centrală, lucru pe care are de gând să îl facă și acum.

”Împreună cu ceilalți colegi ai mei, vom face niște demersuri în sensul acesta, fără doar și poate! Dar problema rămâne alta: PSD-ul ne-a obișnuit să facă o mie de lucruri pompieristic, să le anunțe cu surle și trâmbițe, că au făcut, că au dres, că au investit. Și apoi?! Să le abandoneze. Cum oare s-a întâmplat, abia acum după ce au apărut articole în presă, și-au adus aminte că sunt niște avize pe nu știu unde, blocate. Dar de când sunt gata lucrările astea, nu ne-am dat seama?! Nu am avut această problemă? Domnul Chiriac face ce face el dintotdeauna: când apare o problemă, caută scuze sau vinovați. Domnule Chiriac, soluții, ceva, aveți? Vă promit că am să verific această chestiune. Pe de o parte, vom urgenta acest subiect, pe de altă parte, îl vom și limpezi. Pentru că m-am tot săturat de niște oameni care emană atâta putere, dar care nu fac nimic concret!”, a declarat Boboc, cu mențiunea că speră ca CJ Brăila să fi trimis cererile la ministere în mod corect, pentru că nu ar fi prima oară când documentațiile pentru care se solicită autorizații sau avize, să nu fie bune, iar rezultatul să întârzie. Boboc a apreciat că acesta ar fi și cazul pentru autorizațiile ISU Brăila privind siguranța la incendiu a spitalelor.

 

Pro România dă vina pe sistem

Ilan Laufer, candidatul Pro România Brăila pentru Camera Deputaților, a precizat că astfel de probleme precum cea a Centrului de Oncologie de la Brăila, apar deoarece zona de sănătate din țara noastră a fost politizată permanent în ultimii 30 de ani.

Și nu se va rezolva atât timp cât zona asta nu este depolitizată și nu intră pe mâna unor profesioniști care să ia un proiect de la capăt la coadă și să știe exact: unde este bugetul, care sunt fondurile, care este aportul propriu, ce se poate face pe fonduri europene? Altfel se ajunge în multe situații, exact așa cum este Centrul Oncologic de la Brăila. Adică lucrurile se schimbă, pentru că un spital nu poate fi construit într-un an sau doi și este nevoie de înțelegeri politice. Și atunci, nu mai este neapărat vina PSD-ului sau a PNL-ului, este vina sistemului și a modului de operare, în care toate aceste aspecte ce țin de sănătate sunt politizate, în primul rând, din interese financiare. Nu este singurul caz din țară. Dacă ne uităm și la ce s-a întâmplat la Piatra Neamț: acolo se construiește un spital nou care trebuia să fie deja gata. Dar fix din aceleași motive, fiind implicată clasa politică în aceste chestiuni, se creează blocaje”, a declarat Laufer.

Cât despre venirea unor investitori privați care să pună la punct Centrul de Oncologie și Radioterapie din Brăila, acesta s-a arătat sceptic, precizând că tot din cauza politizării excesive, mediul de afaceri se ferește să își intersecteze interesele cu cele ale statului.

În ceea ce îl privește pe liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, candidat pentru un fotoliul de deputat, acesta nu a oferit niciun răspus legat de problema Centrului Oncologic, până, ieri, la închiderea ediției print a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei, deși a fost întrebat în legătură cu această problemă încă de joi, 19 noiembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro