Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bolnavi jefuiţi în spital

• recidivista Magdalena Mustafa a fost trimisă în judecată pentru furt calificat, după ce a sustras încă un telefon mobil, de data aceasta dintr-un salon al Secţiei Chirurgie • diagnosticată cu retard mintal, hoaţa a vândul telefonul furat unui locatar de la Centrul de găzduire de pe strada Eroilor, după ce a aruncat cartela SIM în toaleta Gării CFR • Mustafa a mai fost condamnată la 3 ani şi 4 luni închisoare, pentru fapte similare • ea ar putea fi internată cu de-a sila la Psihiatrie

 

Magdalena Mustafa, 28 de ani, recidivistă diagnosticată cu “retard mintal uşor/mediu cu tulburări de comportament pe fond carenţial de instrucţie şi educaţie”, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Locatar al Centrului de găzduire de pe strada Eroilor, Mustafa a sustras un telefon mobil dintr-un salon al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila şi nu este la prima faptă de acest fel. Poliţiştii au audiat mai mulţi locatari ai centrului, inclusiv foste colege de cameră, care au declarat că hoaţa îşi făcuse obicei din furtul telefoanelor mobile de la Spitalul Judeţean şi chiar se lăuda de mama focului cu faptele ei josnice. Procurorul de caz a solicitat instanţei de judecată “luarea faţă de inculpata Mustafa Magdalena a măsurii de siguranţă cu caracter medical (...) respectiv obligarea la tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

 

A dormit la UPU, apoi s-a pus pe jaf

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, în noaptea de 30 noiembrie/1 decembrie 2015, Magdalena Mustafa a dormit pe scaunele de la UPU - Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după care, în jurul orei 4:30, a urcat la etajul IV al unităţii, ca să fure telefoane mobile, cum îi era obiceiul. Profitând de faptul că bolnavii se odihneau, infractoarea a pătruns în salonul 424 de la etajul IV (Secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă - Corp A) şi a sustras un telefon mobil All View E4 Lite, cu touch screen, ce fusese lăsat la încărcat de către C.T., aproape de uşa de acces. Tânăra primise telefonul de la mama sa, care-l cumpărase cu suma de 1.200 lei.

În continuare, Mustafa a aruncat încărcătorul telefonului sustras pe scările de la Spitalul Judeţean, după care s-a deplasat la Centrul de găzduire de pe strada Eroilor, unde îşi avea domiciliul. În aceeaşi zi, a vândut telefonul furat unui alt locatar al centrului, Maier, cu suma de 80 lei, spunându-i că îi aparţine.

Potrivit declaraţiilor părţii vătămate C.T., la câteva ore de la furt, mama acesteia a fost sunată de pe una din cele două cartele SIM aflate în telefonul sustras. Apelantul s-a recomandat “lucrător de salubritate” şi i-a spus că a găsit două cartele SIM în toaleta publică pentru femei din Gara CFR Brăila (!), în jurul orei 7:30. Lesne de înţeles cine le-a aruncat acolo.

Audiată pe parcursul urmăririi penale, hoaţa de la Spitalul Judeţean a recunoscut furtul telefonului mobil, afirmând că, în acelaşi an, dar în luna iulie, a mai sustras un telefon mobil marca LG dintr-un salon situat la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă. De altfel, Mustafa a mai fost condamnată, în anul 2012, la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare, pentru fapte similare.

Marian Maier, locatar la Centrul de găzduire de pe strada Eroilor, cel care a cumpărat telefonul furat cu suma de 80 lei, a declarat că, în momentul în care a achiziţionat bunul, a văzut că Mustafa mai avea la ea un telefon marca Samsung S3 mini de culoare albă, cu touch screen. Totodată, I.C., fosta colegă de cameră a Magdalenei, a declarat că avea cunoştinţă că inculpata a sustras mai multe telefoane de la Spitalul Judeţean, “întrucât îi povestea despre comiterea acestor fapte, îi arăta telefoanele mobile furate şi o dată chiar i-a oferit un telefon furat”, pe care însă a refuzat să-l primească.

M.B., a altă colegă de cameră de-a hoaţei, le-a povestit poliţiştilor despre furturile comise de Mustafa, afirmând că aceasta “obişnuia să fure telefoanele mobile ale pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”.

Pe data de 3 februarie 2016, Comisia de expertiză medico-legală psihiatrică din cadrul Serviciului de Medicină Legală Brăila a dat publicităţii un raport potrivit căruia inculpata Magdalena Mustafa “a avut discernământul uşor scăzut la momentul săvârşirii faptei”, recomandând internarea ei într-un spital de psihiatrie. Procurorul de caz precizează:

“În scopul înlăturării stării de pericol şi pentru a preîntâmpina săvârşirea altor fapte prevăzute de legea penală, având în vedere că inculpata prezintă retard mintal uşor/mediu cu tulburări de comportament pe fond carenţial de instrucţie şi educaţie (...), propun luarea faţă de inculpata Mustafa Magdalena a măsurii de siguranţă cu caracter medical prevăzută de art. 109 Cod penal, respectiv obligarea la tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

Cazul a ajuns pe rolul instanţei de judecată.
Categorie articol: 

Comentarii