Mergi la conţinutul principal

Bolizi de lux printre şobolani

Stupefiant! La GAZ-ul (Gospodăria Agro-zootehnică) ce aparţine Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, maşini de lux confiscate sunt ţinute printre şobolani, căpuşe şi gândaci. Asta deşi valoarea bolizilor depozitaţi acolo, de genul Audi sau Mercedes, depăşeşte un milion de euro, după cum ne-au transmis surse judiciare. În rest, clădirile mai au puţin şi se prăbuşesc, fiind foste grajduri de vaci şi porci şi iarba este mai înaltă decât gardul. În aceste condiţii inumane trebuie să lucreze angajaţi ai IPJ Brăila, cei care ajung practic la "ocnă" fiind în special poliţiştii puşi la dispoziţie în urma cercetării lor în anumite dosare penale. Surse din rândul poliţiştilor ne-au informat însă că hangarul cu autoturisme este cel mai de valoare de acolo. Culmea, acum trei ani, ar fi fost furat gardul, iar lipsa acestuia s-a constatat abia după câteva zile, întrucât iarba era prea mare, după cum ne-a informat o sursă demnă de încredere.
Legat de acest subiect, al GAZ-ului şi condiţiilor jalnice de acolo, adevărul a ieşit la iveală în urma acuzaţiilor aduse de poliţistul Eugen Bunea, care a postat un comentariu acid pe Facebook. El a vrut să tragă un semnal de alarmă vizavi de nerespectarea drepturilor lucrătorilor MAI şi abuzurilor pe care sunt obligaţi să le suporte. Încet, încet, au ieşit la iveală şi alte nereguli. Ni s-au pus la dispoziţie chiar şi fotografii în care se observă clar jungla plină de "vieţuitoare" de la GAZ. Culmea, după acuzaţiile aduse de poliţistul Bunea, unul dintre cei puşi la dispoziţie întrucât este cercetat în dosarul "Mită la Poliţişti", prezentate în cotidianul nostru de ieri, la GAZ ar fi fost trimisă o echipă de dezinsecţie. Surse din poliţie ne-au declarat însă că echipa nu a putut face mare lucru, asta pentru că iarba este prea mare şi, în plus, în ziua respectivă plouase şi nu se putea interveni. La G.A.Z. - gospodăria agrozootehnică, executau pedepsele privative de libertate condamnaţii în regim deschis, înainte de 2005. A rămas apoi un fel de depozit, fără animale, însă cu ceva materiale de construcţii, autoturisme avariate în accidente, dar şi cele care figurau ca furate şi au fost confiscate sau bolizi ridicaţi în urma unor sentinţe penale pentru recuperarea unor prejudicii.
După ce poliţistul Bunea a dat arama pe faţă, reprezentanţii sindicali ne-au spus că aşteaptă memoriile în care să fie expuse exact problemele de la Poliţia brăileană. Am aflat astfel că nu este singurul caz când un poliţist reclamă nerespectarea drepturilor pe care le are conferite prin lege.

Poliţistul Bunea, obligat să vină la muncă deşi era la tratament în străinătate

În postarea de pe site-ul de socializare, prezentată în ediţia de ieri a cotidianului nostru, poliţistul Eugen Bunea a scos în faţă cazul unui coleg care a fost obligat să vină la muncă, chiar de şeful său, deşi era în concediu medical pentru că îl muşcase o căpuşă la locul de muncă, adică la GAZ-ul aflat în afara municipiului. Acuzaţiile se îndreptau împotriva comisarului şef Cornel Stoian - de la Serviciul Logistic. Bunea a ţinut să ne explice şi ce l-a determinat să facă publice aceste nereguli. Tocmai pentru că şi lui nu i s-a dat concediul de odihnă, pentru luna august, la care avea dreptul şi care se programează de la început de an, ba chiar a fost nevoit să întrerupă tratamentul medical urmat la o clinică din Germania şi să vină la muncă. "Nu mi s-a dat concediul de odihnă, fără a mi se oferi vreo explicaţie, iar asta m-a făcut să răbufnesc. Am constatat că este instituită o stare de teroare, asta am observat printre colegi cât am fost la Serviciul Logistic. La nivelul IPJ Brăila s-a declanşat o anchetă dar nu am certitudinea că se va întâmpla ceva", ne-a declarat Eugen Bunea.
Bunea este susţinut şi de Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie - Biroul Teritorial Brăila, Ştefan Done: "Cea mai gravă problemă este legată de faptul că poliţistul în cauză a fost programat pentru concediu, conform reglementărilor în vigoare. El a făcut solicitare pentru a i se aproba concediul de odihnă, care nu a fost înaintată şefului inspectoratului. Omul a fost în concediu medical, a fost la tratament într-o clinică din Germania, urmând ca la terminarea acestuia să intre în concediu de odihnă. Pentru faptul că nu a fost înaintată solicitarea de concediu, la şeful IPJ, poliţistul a fost obligat să se întoarcă luni (n.r -1 august) la muncă. Şi-a întrerupt tratamentul în Germania şi a venit de urgenţă la serviciu. Avea de suferit dacă nu venea. A venit luni, a executat serviciul, iar marţi s-a dus personal la şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila care i-a aprobat concediul. După părerea mea este un caz de abuz în serviciu. Rămâne la aprecierea lui Bunea Eugen dacă depune sau nu plângere penală", a precizat şeful sindicatului.
Cazul lui Bunea nu este singurul. Ştefan Done ne-a mai spus că are cunoştinţă despre faptul că nu se respectă legislaţia privind programul de lucru la GAZ. Mai mulţi poliţişti s-au plâns de asta iar în luna iunie, chiar liderul sindical a avut o întrunire cu şeful IPJ Brăila, iar situaţia privind programul de lucru a fost reglementată.
Legat de nerespectarea programului, la sindicat au mai fost alte câteva plângeri, care s-au rezolvat tot în urma discuţiilor cu şeful IPJ Brăila.
Liderul sindical ne-a vorbit şi despre condiţiile de la GAZ care, după cum ştiu mai ales cei care lucrează acolo, sunt jalnice. Ni s-a explicat că poliţiştii care sunt trimişi acolo în această perioadă sunt majoritatea din lotul "Rutier", fiind vorba despre cei judecaţi în dosarul "Mită la poliţişti". Totuşi, Ştefan Done a ţinut să precizeze faptul că, până când instanţa va stabli dacă cei în cauză se fac vinovaţi de comiterea infracţiunilor de care sunt acuzaţi, poliţiştii trebuie să beneficieze, în primul rând, de prezumţia de nevinovăţie, şi de toate drepturile care li se cuvin angajaţilor Poliţiei Române.

"Fac plângere penală şi îi cer daune morale 1 Euro"

Ieri, subofiţerul Eugen Bunea ne-a declarat că este decis să lupte până la capăt pentru că nu i se pare normal să sufere abuzurile unor şefi. El ne-a spus că se va întâlni cu liderul sindical şi va depune plângere penală împotriva şefului său, Cornel Stoian. "Fac plângere penală şi o să îi cer daune morale de 1 Euro. Asta pentru că nu o fac pentru bani". Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro