Mergi la conţinutul principal

Bogătaşii

Brăila şi-a sporit numărul de miliardari. În noua ediţie a clasamentului Forbes, judeţul nostru figurează cu trei bogătaşi, spre deosebire de anii anteriori când doar Marin Moraru, patronul grupului Marex şi Gheorghe Caruz apăreau în Top. Ei bine, de această dată celor doi li se alătură Florin Cîrligea, fostul subprefect în guvernarea PDL, cu afaceri în domeniul comerţului cu combustibili. Vă mai spunem că trioul acumulează averi de aproape 90 milioane de euro în total. Suma păleşte însă în comparaţie cu bogătaşii din Galaţi, care au strâns averi de, ţineţi-vă bine, circa 440 milioane de euro, adică de aproape 5 ori mai mult decât brăilenii noştri. Printre gălăţenii care au strâns averi importante se numără, aţi ghicit, şi familia Stăncic, proprietara afacerii "Tancrad", compania căreia nu-i scapă la Brăila aproape nimic în materie de contracte semnificative pe bani publici.

Avem trei bogătaşi în clasamentul realizat de Forbes, intitulat "500 miliardari", ediţia 2013. Este o noutate pentru Brăila dat fiind faptul că până acum doar doi miliardari apăreau în mod consecvent în top-ul menţionat. Dar să nu mai prelungim suspansul, aşa că vă invităm să vedem care este ordinea şi ce averi au fiecare. Pe primul loc este şi în acest an Marin Moraru, omul de afaceri care împreună cu familia conduce destinele firmelor reunite în grupul "Marex". Moraru este poziţionat în clasament pe locul 54, în urcare 17 locuri faţă de precedenta ediţie Forbes, cu o avere de 70 milioane de euro. Brăileanul este menţionat cu afaceri în domeniul industriei cărnii şi băuturilor alcoolice. "Anul trecut, Marex a înregistrat o cifră de afaceri de 106 milioane euro, mai mult ca în 2011. Mai cunoscut pentru afacerile din zootehnie sau industria cărnii, omul de afaceri din Brăila este singurul producător român de orez. Prima fabrică de bioetanol destinat aditivării benzinei a fost inaugurată tot de Marex, la Brăila", se menţionează în scurta descriere făcută de realizatorii topului omului de afaceri. Rămâne de văzut cum se va clasa şi în TOP 300 Capital şi, mai ales, cu ce avere pentru că, aşa cum cunoaşteţi, în fiecare an au apărut discrepanţe între estimările făcute de fiecare realizator de clasament. Au fost ani în care Moraru era desemnat cel mai bogat brăilean în clasamentul celor de la Capital, în timp ce în Top-ul Forbes era poziţionat pe loc secund, după Gheorghe Caruz. Odată încheiată această paranteză, vă reamintim că potrivit analizei realizate recent de "Obiectiv" pe tema firmelor cele mai profitabile din Brăila, cea mai bine clasată companie din grupul administrat de Moraru este SC "Vegetal Trading", care a ocupat locul II, după şantierul naval, cu un profit de 14,23 milioane de lei, în urcare faţă de 2011, când a fost de 13,44 milioane de lei. În ce priveşte SC "Marex" SA, firma a avut profit de peste 3,5 milioane de lei, la fel ca şi în 2011.

Cîrligea, new-entry în Top 500 miliardari

Locul II în clasamentul 500 miliardari pentru judeţul nostru este ocupat, nu de Gheorghe Caruz, aşa cum poate vă aşteptaţi, ci de Florin Cîrligea, proprietarul afacerii "Comision Trade", fost consilier municipal şi fost subprefect al judeţului în mandatul PDL. Cîrligea s-a clasat la nivel naţional pe locul 296 şi figurează ca new-entry în clasament, cu o avere de 12 milioane de euro. Despre Cîrligea realizatorii au menţionat că este unicul acţionar al companiei cu profil comerţ de combustibili lichizi, dar şi că deţine participaţii la o firmă de construcţii. În caseta destinată brăileanului se mai punctează şi scandalul iscat în 2009, când fostul parlamentar de Brăila, liberala Diana Tuşa, l-a reclamat la Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate generată de statutul de consilier municipal concomitent cu cel de acţionar unic la o companie ce avea afaceri cu o direcţie din cadrul Primăriei Brăila. În rest, firma "Comision Trade" a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 110,6 milioane de euro, în urcare faţă de anul precedent. "Este rezultatul muncii pe mai mulţi ani, în care afacerea a crescut în mod natural şi sănătos, aş putea spune şi subliniez că fără să aştepte pomană de la stat, din contracte", ne-a declarat Cîrligea, vădit încântat de intrarea sa în clasamentul celor de la Forbes.

Caruz a scăzut la 7 milioane de euro

În fine, locul III în rândul brăilenilor nominalizaţi în Top 500 miliardari ai României este ocupat de Gheorghe Caruz. El s-a clasat la nivel naţional pe locul 420, în scădere bruscă faţă de ediţiile precedente, având o avere estimată la 7 milioane de euro, faţă de 50 - 55 milioane de euro în anii trecuţi. În dreptul numelui său realizatorii clasamentului au menţionat ca zone de business industria cărnii, comerţul, benzinării şi HoReCa (hoteluri, restaurante, catering). De asemenea, au amintit declinul afacerii în domeniul producţiei de carne de porc după scandalul iscat de interzicerea de către Garda de Mediu a funcţionării complexului de porci. Motivul este binecunoscut: nerealizarea programului investiţional multianual pe parte de protecţia mediului. "Nici acest an nu pare să fie mai bun. Două dintre firmele familiei Caruz sunt nevoite să ramburseze 580.000 de lei pe care APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - n.r.) le consideră ca fiind subvenţii europene încasate pe nedrept", se mai precizează în textul ce însoţeşte poza omului de afaceri brăilean.
Iată, aşadar, cum s-au aşezat lucrurile în ce priveşte judeţul nostru, legat de averile bogătaşilor. Dacă însumăm estimările pentru cei trei patroni nominalizaţi în Top 500 miliardari rezultă suma de 89 milioane de euro. Suma însă păleşte dacă o comparăm cu cea rezultată din însumarea averilor gălăţenilor intraţi în clasament.

Galaţiul are 12 bogătaşi

Ediţia din acest an a clasamentului realizat de Forbes abundă în gălăţeni multimilionari în euro. Cea mai bogată este familia Rapotan, care administrează afacerea "Arabesque" , reţeaua de magazine specializate în comercializarea materialelor de construcţii. Familia ocupă locul 19 la nivel naţional, cu o avere de 155 milioane de euro. Pe locul 54 se poziţionează Costel Miron cu 70 milioane de euro, având afaceri în domeniul comerţului cu produse metalurgice. Firma pe care o conduce, având ca obiect de activitate producţia de tablă, oţel beton, profiluri, oţeluri inoxidabile, oţel carbon sau aliaje, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 255 milioane de euro. Următorul gălăţean bogat este Corneliu Găvăneanu, cu o avere de 59 milioane de euro (locul 70 la nivel naţional) adunată din prestarea de servicii portuare, comerţ şi producţie prelucrare şi comercializare produse siderurgice.
Acesta este urmat de familia Istrate, cea care deţine în Galaţi grupul "Vega", specializat în construcţii. Cu o avere de 30 milioane de euro, familia Istrate ocupă locul 120 la nivel naţional, cu menţiunea că numai una dintre firme a raportat în 2012 cifră de afaceri de aproape 80 milioane euro.
Pe locul 159 naţional se poziţionează Marian Andreev, proprietarul fabricii de ulei "Prutul", cu o avere de 25 milioane euro. El este urmat îndeaproape de familia Stăncic, cea care deţine afacerea "Tancrad", firma care în ultimii ani s-a axat pe câştigarea contractelor importante pe bani publici la Brăila. De altfel, cifra de afaceri a companiei a tot crescut, ajungând în 2012 la peste 43 milioane de euro. Cristian şi Elena Stăncic sunt pe locul 179 şi au o avere estimată la 22 milioane de euro. Cu 1 milion mai puţin ar valora averea următorului gălăţean în Top: este vorba despre Cătălin Chelu, cel supranumit de presa centrală "geniul malefic al tranzacţiilor bursiere". "Omul de afaceri gălăţean a fost condamnat în octombrie 2012 la şase ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă", se menţionează în scurta descriere făcută de realizatorii Top 500 miliardari.
Locul 258 naţional este ocupat de gălăţenii Spiru Mantu şi Mihai Humă, parteneri în afacerea "Arcada Company", firma care lucrează la reabilitarea şi modernizarea staţiei CFR Brăila. Mai departe, pe locul 273 apare omul de afaceri Marcel Comşa, în portofoliul căruia este firma "Euro Pec" specializată în distribuţia şi comercializarea energiei electrice, societate care a intrat pe lista "băieţilor deştepţi" din energie. Omul de afaceri are o avere estimată la 13 milioane de euro, în scădere faţă de ediţiile precedente ale clasamentului 500 miliardari.
Familia Ionescu Mariana şi Cristian, la fel din Galaţi, deţine o avere de 8 milioane euro, realizată în principal din afacerea pe care o derulează prin "Baurom Construct", ca distribuitor autorizat al lui "Arcelor Mittal". În fine, lista bogătaşilor gălăţeni se încheie cu Marian Băilă, pe locul 420 la nivel naţional, cu o avere de 7 milioane de euro. El este cel care a cumpărat în 2011 cotidianul "Viaţa Liberă" din Galaţi în cadrul unei tranzacţii de 1,6 milioane de euro.

Bogătaşul "number one" este Ioan Niculae

* el are o avere estimată la 1.100 milioane de euro

Topul Forbes 500 de miliardari din acest an, realizat de revista Forbes România, este condus de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului "Interagro", cu o avere estimată la 1,1 miliarde de euro. Niculae este urmat în clasament de Dan Grigore Adamescu, cu o avere de 950 de milioane de euro şi, la egalitate, de Frank Timiş şi Ion Ţiriac, cu câte 850 de milioane de euro fiecare. Clasamentul se continuă cu oamenii de afaceri Veronica Guşă de Drăgan (550 de milioane de euro), Gabriel Comănescu (500 de milioane de euro), Gruia Stoica (470 de milioane de euro), Ovidiu Tender (400 de milioane de euro), Zoltan Teszari (370 de milioane de euro) şi fraţii Dragoş şi Damian Pavăl (360 de milioane de euro).
Omul de afaceri Dinu Patriciu a ieşit anul acesta din top 10, după ce anul trecut se afla pe locul 3, cu o avere estimată atunci la 800-900 milioane euro. Averea lui Patriciu a coborât la doar 190 milioane euro, până pe locul 15 în top. La fel şi George Becali a coborât în clasament cu 63 de poziţii, averea lui topindu-se la 49 milioane euro, adică în scădere cu aproape 100 milioane euro faţă de anul trecut.
La polul opus, averea lui Culiţă Tărâţă, cel care a administrat până anul trecut inclusiv concesiunea din Insula Mare a Brăilei a crescut la 110 milioane de euro şi l-a propulsat pe nemţean tocmai pe locul 27 naţional faţă de 76 în ediţia trecută a clasamentului.
Dacă însumăm averile miliardarilor menţionaţi în clasament, ar rezulta 19,9 miliarde de euro, în scădere, totuşi, faţă de anii anteriori.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro