Mergi la conţinutul principal
Noroc chior de interlop!

Bogăţeanu este liber

condamnat, la jumătatea lunii martie, la o pedeapsă definitivă de 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de persoane, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, liderul grupării din Vărsătura, a obţinut recent liberarea condiţionată • deşi a stat numai două luni şi jumătate la închisoare, interlopul a cerut să fie lăsat liber, iar Judecătoria Galaţi a admis solicitarea • procurorii au formulat contestaţie, iar cauza a ajuns la Tribunalul Galaţi, unde s-a menţinut decizia primei instanţe, astfel că Bogăţeanu a putut pleca acasă • potrivit unor surse, proxenetul condamnat ar fi beneficiat de o contopire a actualei pedepse cu ceea ce a executat anterior• în plus, l-a ajutat şi arestul la domiciliu, de 8 luni, care a fost dedus din pedeapsă

 

Anii de închisoare s-au transformat în luni! Interlopul Radu Bogăţeanu, care în martie şi-a aflat de la judecători pedeapsa, într-un dosar de trafic de persoane, a obţinut eliberarea condiţionată. Nu este o glumă, ci chiar o realitate, cererea condamnatului fiind admisă de către instanţă, astfel că Bogăţeanu a ajuns deja acasă. Cel cunoscut ca “Romică Caţali”, lider al grupării din Vărsătura, fusese condamnat, la jumătatea lunii martie, la 6 ani şi 3 luni închisoare, pentru trafic de persoane, astfel că imediat după ce s-a dat sentinţa proxenetul a fost ridicat de poliţişti de acasă şi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. El a fost mutat apoi la Penitenciarul Brăila, de unde a şi plecat liniştit, după ce s-a dispus liberarea condiţionată, săptămâna trecută. Potrivit unor surse, se pare că, în cauza “Bogăţeanu”, a fost vorba despre o contopire a actualei pedepse cu cele executate anterior şi, în plus, arestul la domiciliu, de 8 luni, a fost dedus din actuala pedeapsă. Cel mai probabil a intervenit şi prescripţia, faptele fiind vechi.

Cererea privind liberarea condiţionată a fost înregistrată la Judecătoria Galaţi, în data de 4 aprilie 2017, după cum se arată pe site-ul instanţei. Nu a trecut prea mult timp şi s-a dat verdictul, în favoarea celui condamnat. “Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Bogăţeanu Radu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Bogăţeanu Radu din executarea pedepsei de 6 ani şi 3 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală a Tribunalului Brăila, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii. Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 70 lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul de Avocaţi Galaţi. Cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia”, este soluţia pronunţată de Judecătoria Galaţi, în data de 11 aprilie, aceasta fiind contestată de procurori.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Galaţi şi aici s-a dat soluţia finală, la data de 26 mai 2017. Decizia a fost în favoarea lui Bogăţeanu. “Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi împotriva sentinţei penale din 11.04.2017 a Judecătoriei Galaţi. Definitivă”.

Surse de încredere ne-au confirmat faptul că liderul grupării din Vărsătura, “Caţali”, a plecat din Penitenciarul Brăila încă săptămâna trecută, în prezent fiind acasă.

 

Acuzaţii ale procurorilor şi condamnări

Acuzaţiile procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au venit, unele după altele, chiar dacă faptele au fost comise în urmă cu mai bine de un deceniu. Procurorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, interlopii din Vărsătura au constituit un grup infracţional care avea ca scop racolarea de tinere din Brăila şi exploatarea lor sexuală pe teritoriul altor state. Aceştia le făceau victimelor diferite promisiuni false şi, ulterior, prin exercitarea de acte de violenţă, le obligau să practice prostituţia în ţări europene, pentru folosul lor material. În ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pe motiv că, în urmă cu mai bine de un deceniu, au dus “la produs” în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obţinute din exploatarea prostituatelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari.

Dosarul a ajuns pe rolul instanţei, mai întâi la Tribunalul Brăila, apoi, în urma apelului formulat, cauza s-a mutat la instanţa superioară.

În ziua de 13 martie 2017, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat sentinţa finală în dosarul de amploare, patru persoane condamnate la închisoare cu executare fiind luate de acasă. Încarceraţii au fost Radu Bogăţeanu, Ionel Graur, Cătălin Pradaiş şi Petruş Serea Panaghiotidis. În ziua respectivă, după emiterea mandatelor, poliţiştii au mai depistat un bărbat de 38 de ani, din municipiul Brăila. Era vorba despre Nicolae Pătraşcu, condamnat în aceeaşi cauză la pedeapsa de 4 ani şi 2 luni închisoare, pentru infracţiunea de trafic de persoane. Acesta se afla internat într-un spital din municipiu, unde poliţiştii îl supravegheau, iar după externare, adică în data de 15 martie, a fost dus la închisoare.

Curtea de Apel Galaţi a admis, în data de 13 martie, apelurile declarate de inculpaţii Radu Bogăţeanu, Petruş Serea Panaghiotidis, Sorin Alexandru Botea, Cornel Amza, Cătălin Pradaiş, Nicolae Pătraşcu şi Ionel Graur şi a respins apelul declarat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila, desfiinţând, totodată, sentinţa primei instanţe, respectiv Tribunalul Brăila. În martie 2016, judecătorii Tribunalului Brăila au condamnat  zece membri ai grupării, în frunte cu Bogăţeanu, acesta primind 9 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă, de 10 ani închisoare, a fost pentru Petruş Serea Panaghiotidis.

Totul s-a schimbat însă la CA Galaţi. Astfel, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali” a primit 6 ani şi 3 luni de închisoare, pentru trafic de persoane. Liderul grupării Vărsătura a scăpat de acuzaţia de proxenetism, pentru că fapta s-a prescris.

Ionel Graur a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare, iar Petruş Serea Panaghiotidis a rămas cu numai 5 ani de închisoare, în condiţiile în care primise iniţial o condamnare de 10 ani închisoare. Cornel Amza, zis “Şoricel”, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, Cătălin Pradaiş a primit 3 ani de închisoare, iar inculpatul Sorin Alexandru Botea a primit 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins apelul declarat de Alina Serea, sora lui Panaghiotidis, condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere şi au luat act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Mihai Tănase şi Liliana G. Proxenetul Tănase fusese condamnat, iniţial, la 8 ani de închisoare, însă executase deja pedeapsa, iar Liliana G. primise 2 ani cu suspendare sub supraveghere.

 

Graur nu a reuşit să obţină liberarea condiţionată

Bogăţeanu nu a fost singurul inculpat din dosar care a cerut liberarea condiţionată. Pe listă este şi Ionel Graur, care s-a adresat tot Judecătoriei Galaţi, unde însă nu i s-a admis cererea. “Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru condamnatul Graur Ionel “, este soluţia din data de 12.05.2017.

Graur a formulat însă contestaţie, iar cauza a ajuns la Tribunalul Galaţi, termenul de judecată fiind stabilit pentru sfârşitul lunii iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro