Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boc spune că o lege unitară a pensiilor va elimina privilegiaţii şi deficitele bugetare

"Este vorba de un angajament al Guvernului faţă de români, de a elimina privilegiile din sistemul de pensii, de a face sustenabil sistemul de pensii din România, de a întrona principiul contributivităţii, potrivit căruia contribui mai mult, ai pensie mai mare, contribui mai puţin, ai pensie mai mică şi, în al doilea rând, este vorba de respectarea angajamentelor pe care le avem cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar", a explicat Emil Boc decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legea unitară a salarizării.
"Chiar dacă unele măsuri pe care le propune sunt mai dure, dar sunt sănătoase pentru sistemul public de pensii din România. Motivaţia este următoarea: asigurarea susţinerii financiare a sistemului de pensii publice din România, eliminarea privilegiilor şi a nedreptăţilor, a inegalităţilor din sistemul public de pensii din România prin existenţa pensiilor speciale, simplificarea legislaţiei referitoare la pensiile publice şi, nu în ultimul rând, adaptarea noii legi la cerinţele existente în UE", a continuat premierul.
Boc a explicat apoi că începând cu anul 2006, bugetul de pensii are deficite anuale cronice, iar în 2009 s-a ajuns la cea mai mare valoare, ca deficit, din ultimii 10 ani şi anume bugetul de stat împrumută bugetul de pensii cu 1,5 miliarde de euro aproximativ. "Asta ne arată că actualul sistem de pensii din România nu se poate susţine singur, pe baza contribuţiile pe care le plătesc salariaţii. De aceea, el trebuie regândit pentru a fi sustenabil din punct de vedere financiar", a mai spus şeful Guvernului.
Premierul a anunţat apoi că pensiile speciale vor fi integrate sistemului unitar şi recalculate după şase luni de la intrarea în vigoare a legii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii