Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boc l-a demis pe vicepreşedintele ANRP, arestat pentru trafic de influenţă

Remus Virgil Baciu a fost numit în funcţie prin Decizia Primului-Ministru nr. 352 din 23 mai 2005, de către Călin Popescu-Tăriceanu, se mai arată în comunicatul Executivului.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Virgil Baciu, a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru trafic de influenţă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
În calitatea sa, Remus Virgil Baciu are rang de subsecretar de stat.
În acelaşi dosar a fost arestată Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, precizează DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada iunie - august 2011, Baciu a pretins, prin intermediul Cameliei Andruşenco, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989), o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP.
În schimbul banilor, Baciu urma să facă demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.
Concret, în cursul lunii august, Remus Baciu a primit, prin intermediul Cameliei Andruşenco, suma de aproximativ 400.000 lei de la învinuita Elisabeta Androne, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la învinuita Valeria Stan, în scopul sus menţionat.
Procurorii DNA au dispus pe 27 august reţinerea lui Remus Baciu şi a Cameliei Andruşenco, iar pe 28 august, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi pentru 29 de zile. De altfel, Remus Baciu a mai fost trimis în judecată în 2007, într-un alt dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
În cauză se efectuează cercetări şi faţă de cele patru femei care i-au dat bani lui Baciu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi al Jandarmeriei Române.
Categorie articol: 

Comentarii