Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boc insistă pe confiscarea averii dobândite ilicit

Prim-ministrul a afirmat, în cadrul unei dezbateri a Institutului de Studii Populare legate de revizuirea Constituţiei, că revizuirea constituţională trebuie să aibă ca obiectiv principal îndeplinirea anumitor nevoi sociale şi aşteptări ale populaţiei. "Avem nevoie ca la nivel constituţional să modificăm o prevedere care nu permite ca averile nejustificate să fie confiscate. Avem persoane condamnate la un an, doi de puşcărie, dar averea rămâne intactă şi apoi pot să folosească această avere", a exemplificat Boc. Acesta a arătat că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu permite o confiscare extinsă, adică confiscarea averii dobândite în urma comiterii unei infracţiuni, dificultate evidentă în cazul acordării permiselor auto de la Piteşti sau a vameşilor arestaţi sub acuzaţii de corupţie.
"Obiectivul statului este tragerea la răspundere penală, dar şi recuperarea prejudicului, adică a averii însuşite prin acte ilegale. Dacă nu se recuperează prejudiciul, actul de justiţie nu se duce practic până la capăt", a afirmat premierul, care a spus că articolul 44 din Constituţie ar trebui să revadă doar faptul că averea dobândită licit nu poate fi confiscată, fără prevederea prezumării caracterului licit al dobândirii averii.
De asemenea, Boc a argumentat în favoarea răsturnării sarcinii de probă, în anumite cazuri bine determinate, prin care o persoană trebuie să dovedească faptul că a dobândit în mod legal un bun, nu numai statul să probeze că la mijloc este vorba de o infracţiune. "Există o decizie-cadru a Consiliului European din 2005, care a impus statelor UE să prevadă în legislaţia lor confiscarea extinsă care să permită răsturnarea sarcinii de probă. Noi nu avem aşa ceva, pentru că ne împiedică textul Constituţiei şi nu ne putem pune de acord cu normele europene", a spus preşedintele PDL, amintind apoi şi faptul că, într-un sondaj de opinie, 82% dintre români s-au pronunţat în favoarea unei justiţii care să meargă până la confiscarea averii dobândite ilicit.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii