Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boc a ameninţat-o pe Andronescu cu remanierea

"Decizia mea e foarte clară: dacă pune în aplicare ordinul, pleacă! Pentru că asta înseamnă să încalci expres şi programul de guvernare şi Legea educaţiei naţionale, nu voi accepta şi nu tolerez sub nicio formă încălcarea Legii educaţiei naţionale. Ceea ce cer ministrului Educaţiei este ca imediat după ce legea va intra în vigoare să pregătească cadrul legal şi metodologic pentru ca noile Consilii de administraţie ale şcolilor să fie alcătuite şi acelea să aleagă directorii pe posturile vacante sau care se eliberează. Nicio altă soluţie nu va fi acceptată!", a declarat vineri premierul.

Boc a mai spus că rolul inspectorilor şcolari şi al Ministerului Educaţiei va scădea "dramatic" în ceea ce priveşte numirea directorilor de şcoli, astfel încât decizia să rămână la nivel local şi să aparţină autorităţilor locale, părinţilor şi reprezentanţilor şcolilor. "Acolo este decizia pentru directori, şi nu în pixul ministrului", a mai declarat premierul.

Şeful Executivului a mai informat că: "Doamna Andronescu mi-a spus că nu va pune în aplicare ordinul".

Potrivit Legii educaţiei, din consiliile de administraţie ale şcolilor vor face parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai cadrelor didactice şi ai părinţilor.

Şi liderul PSD Mircea Geoană a declarat joi seara că a rugat-o pe Ecaterina Andronescu să renunţe la ordinul privind schimbarea directorilor de şcoli, în contextul unei "suspiciuni" de politizare a învăţământului. "Eu am vorbit cu doamna ministru Andronescu şi am rugat-o ca acest ordin să nu intre în aplicare pentru că în acest moment este clar că există o suspiciune de politizare la nivelul şcolilor şi haideţi să avem un pic de linişte şi să permitem şcolii şi directorilor de şcoală să-şi facă datoria pentru copii", a spus Mircea Geoană la Antena 3.

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, şi şefa Comisiei de cultură, Raluca Turcan, au cerut joi demisia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andonescu, din cauza unui ordin pe care aceasta l-ar fi semnat, ordin prin care numirile directorilor interimari de şcoli se fac de către minister.

Liderul de grup al deputaţilor PDL a prezentat presei un document despre care a spus că este ordinul contestat. La articolul 1 al Ordinului ministrului educaţiei se stipulează că "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

De asemenea, articolul 3 prevede încetarea tuturor detaşărilor în funcţia de director pentru anul şcolar 2009-2010 dispuse de către inspectorii şcolari. "Se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control", se mai arată în alineatul 2 al articolului 3 din ordinul invocat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii