Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BNR elimina barierele la creditele ipotecare

Banca Nationala a hotarit eliminarea restrictiilor privind avansul la creditele imobiliare. Potrivit hotaririi luate de Banca Centrala, decizia de a impune un avans clientilor care se imprumuta pentru a-si cumpara o casa ramine la latitudinea bancilor.
Pina acum, avansul minim impus de legislatie era de 25%. Potrivit proiectului de regulament, institutiile de credit va trebui sa urmareasca capacitatea de indatorare a clientului, nemaifiind necesare constituirea unui avans sau prezentarea altor garantii reale, asa cum sint politele de asigurare pentru riscul de neplata.
Regulamentul metine plafoanele de indatorare valabile pina acum. Adica, in continuare, rata la creditele de consum nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile nete ale clientului (impreuna cu familia), respectiv 35% in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare. BNR mentine si plafonul de indatorare totala, respectiv suma angajamentelor de plata lunare ale solicitantului si familiei decurgind din contractele de credit va reprezenta cel mult 40% din veniturile nete.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii