Mergi la conţinutul principal

BNR a acceptat cresterea gradului de indatorare la creditele garantate cu ipoteci

Consiliul de Administratie al BNR a acceptat cresterea gradului de indatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de imprumuturi fiind mult mai mic decat in cazul creditelor de consum si nevoi personale negarantate, a anuntat, joi, banca centrala.
"Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (credite de consum si de nevoi personale negarantate). Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite, si in consecinta amendarea regulamentului (privind limitarea riscului de credit la creditele destinate destinate persoanelor fizice - n.r.)", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In acest sens, CA al BNR a decis ca imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate.
In comunicat se precizeaza ca, in calitatea sa de autoritate de reglementare si supraveghere, BNR defineste cadrul general privind managementul riscului pentru institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, in vedera asigurarii stabilitatii financiare.
Noile prevederi vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
CA-ul BNR a acceptat sa elimine obligatia de a aplica teste de stres pentru clientii care solicita credite cu garantii ipotecare, dar a mentinut prevederea privind acceptarea veniturilor in functie de cele declarate anul anterior in fisa fiscala, cu o marja de 20%.
Totodata, banca centrala a stabilit ca in noile norme interne bancile sa prevada un avans minim platit de client la creditele ipotecare si imobiliare, care vor fi luate in calcul la stabilirea gradelor de indatorare propuse de institutiile de credit.
Noile norme vor intra in vigoare din momentul aprobarii lor de catre organele statutare ale fiecarei banci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificari, in functie de profilul de risc al bancii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro