Mergi la conţinutul principal

Blocaj pe Cornul şi Mărul elevilor brăileni

• dacă la Corn licitaţia nici nu s-a finalizat încă, la Fructe, blocajul a apărut atunci când funcţionarii CJ Brăila au vrut să facă necesarul pe întreg anul şcolar, bazat pe meniul stabilit de Guvern, astfel încât să poată semna contractul subsecvent cu furnizorul “Alpiline” • “N-aş vrea să picăm în plasa în care eu să semnez pentru 88 de zile, iar APIA să nu-mi plătească decât pentru 50 de zile, că pe urmă plătim noi diferenţa”, s-a plâns preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac • administraţia brăileană aşteaptă lămuriri pe acest subiect de la APIA, instituţia care face plata pe contractele Lapte-Corn-Fructe  

 

S-au scurs 5 săptămâni din anul şcolar 2017 - 2018, iar la Brăila elevii şi preşcolarii primesc doar Laptele din programul guvernamental Lapte-Corn-Fructe. Asta, deşi Consiliul Judeţean, cel care se ocupă de contractarea furnizorilor de produse din acest program, are încheiat, de exemplu, ca şi pentru Lapte, un acord cadru pe 2 ani şcolari, inclusiv pentru componenta Fructe. Numai că funcţionarii instituţiei brăilene s-au poticnit acum în birocraţia pe parte de stabilire a meniului săptămânal şi, mai departe, a necesarului pe întreg anul şcolar, pentru copiii care intră în programul guvernamental. “La măr avem o situaţie complicată în sensul că avem acord cadrul, încercăm să semnăm contractul subsecvent, avem sumele alocate, numai că prin HG 640/2017 (pentru aprobarea Programului în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 - n.r.) privind reţetarul, nu ştim ce număr de zile trebuie să furnizăm. Anul trecut, tot prin hotărâre, era stipulat clar un număr de zile 88, iar anul acesta dacă mă uit pe reţetarul acestei hotărâri sunt 70 de zile, dar nimeni nu-mi spune, deşi APIA este în măsură să-mi spună, modul şi cadenţa în care trebuie eu să semnez contractul subsecvent pentru livrarea mărului. Mai clar, pe reţetar îmi spune că pe anul şcolar 2017 - 2018 trebuie să furnizăm în modul următor, şi aici e o nebunie: 2 zile mere, 2 zile lapte, o zi un produs lactat şi 5 zile corn. Pe vechiul reţetar era în felul următor: 5 zile lapte sau 4 zile lapte şi o zi produs lactat, 5 zile corn şi 88 de zile în anul şcolar respectiv, măr. Aşadar, anul trecut aveam 3 zile în care aveam 3 produse, iar anul acesta avem doar 2 produse pe zi şi atunci am ajuns într-un impas şi am cerut, onor APIA, să ne spună cadenţa pe care trebuie să o păstrăm de furnizare a produsului măr. Am trimis hârtia, a ajuns la Bucureşti şi aşteptăm răspunsul şi, dacă primim numărul de zile exact pentru anul şcolar 2017 - 2018, în secunda doi am semnat contractul subsecvent. Şi furnizorul de mere ne pune această întrebare, dar n-aş vrea să picăm în plasa în care eu să semnez pentru 88 de zile şi APIA să nu-mi plătească decât pentru 50 de zile, că pe urmă plătim noi diferenţa, din bugetul consiliului judeţean”, s-a plâns preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.

În ce priveşte licitaţia pentru produsul de patiserie din acelaşi program guvernamental, sursa citată a explicat că procedura de achiziţie este încă în derulare, fără să poată înainta o estimare privind data începerii furnizării cornului în şcolile şi grădiniţele din Brăila. “Pentru corn suntem încă în procedură, dar pe final. «Biciuim» şi noi cât putem funcţionarii publici pentru a o finaliza”, a spus Chiriac.

De precizat că CJ Brăila are deja semnate, încă din primăvara acestui an, două acorduri cadru pentru produsele Lapte şi Fructe acoperind anii şcolari 2017 - 2018 şi 2018 - 2019, furnizorul desemnat fiind SC “Alpiline”, firma aparţinând omului de afaceri Ştefan Rădulescu, directorul Electrica Distribuţie Brăila. Valoarea cumulată a celor două contracte multianuale este de peste 13,4 milioane lei, fără TVA, cea mai mare pondere având-o componenta “Lapte”, circa 10,46 milioane lei, fără TVA, în timp ce pentru “Fructe” preţul de atribuire a fost de aproape 2,95 milioane lei, fără TVA.

 

Cinci firme se luptă pentru “Cornul de milioane”

Revenind la licitaţia pentru Corn, aceasta a fost lansată oficial în luna iulie, cu termen de înscriere a firmelor interesate până pe 7 august, şi cu o perioadă de evaluare a ofertelor până vineri, 1 septembrie. Iată că suntem la jumătatea lunii octombrie şi încă nu s-a anunţat firma câştigătoare! Dacă vor fi şi contestaţii - şi nu ar fi exclus dată fiind istoria ultimilor ani la acest capitol, plus faptul că sunt totuşi 5 firme ofertante înscrise în cursa pentru cele aproape 3,7 milioane lei fără TVA -, este clar că elevii şi preşcolarii brăileni vor mai avea de aşteptat până când vor primi pachetul întreg. Potrivit datelor disponibile în SEAP, cei 5 ofertanţi sunt următorii: SC “Alpiline” - Brăila, SC “Logistic Media Pop Art” - Ocna Mureş, judeţul Alba, asocierea având drept lider pe “Management Objectives” - Bucureşti şi drept asociat, doar pentru lotul II pe cei de la “Vel Pitar” - Râmnicu Vâlcea, SC “Patisgal” - Galaţi şi SC “Voipan Sil” - Câmpina, judeţul Prahova. Prin această licitaţie se urmăreşte încheierea unui acord cadru, cu maxim 3 agenţi economici, care să acopere o perioadă de 2 ani şcolari, iar valoarea estimată a contractului este de 3.685.829,4 lei, fără TVA, împărţită pe două loturi (şcoli şi grădiniţe din municipiu, şcoli şi grădiniţe din judeţ), totul la un preţ estimativ de 0,33 lei fără TVA/zi/elev.   

Potrivit HG 640/2017 preşcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi, în anul şcolar 2017-2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi produse de panificaţie în limita valorică zilnică per beneficiar de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. Actul normativ amintit mai spune că meniul săptămânal este următorul: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro