Mergi la conţinutul principal

Blocaj la CJ. Blocaj la cardiologie. Infarct la pacient

Lucrările la noua secţie de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, demarate în februarie 2013 sunt departe de a fi încheiate, iar pacienţii departe de a fi salvaţi de la infarct miocardic acut. Societatea austriacă "Vamed", firma care a câştigat contractul de execuţie, a cerut un nou termen pentru finalizarea investiţiilor finanţate de Consiliul Judeţean. Iniţial era prevăzut ca proiectul de investiţie să fie gata pe 14 august. Deşi ulterior termenul s-a prelungit până în 5 decembrie a.c, constructorul nu a finalizat lucrarea nici în ziua de zi. Mai grav este că procedura rămâne acum blocată şi la nivel administrativ, iar asta nu înseamnă decât pierderi de vieţi omeneşti pe bandă rulantă, aşa cum s-a înâmplat şi în momentul realizării acestui material.
"Lucrările trebuiau finalizate pe 14 august, nu s-au terminat, le-am prelungit. Acum văd cu stupoare că s-a mai făcut un referat în care dumnealor cer încă un act adiţional în care se cere prelungirea cu încă 146 de zile motivând lipsa dirigintelui de şantier pe partea electrică", a declarat vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita.
Cum instituţia nu are momentan un ordonator de credite care să semneze rezilierea sau prelungirea contractului, din cauza blocajului din consiliu, lucrările bat pasul pe loc. Însă dincolo de neplăcerile evidente cauzate de o asemenea întârziere, marea problemă este că Spitalul Judeţean Brăila va pierde pentru încă un an şansa de a fi inclus în Programul naţional de sănătate privind tratamentul invaziv al infarctului miocardic. "Noi în 2014 am avut 50 de cazuri alocate pentru programul naţional Stemi, asta însemnând că pacienţii care fac un infarct miocardic acut, forma cea mai gravă dintre ele, beneficiază de această intervenţie a vasului dilatat afectat şi de instalarea unui stent. Am pierdut pacienţii, au plecat la Bucureşti pentru că nu s-a putut lucra la noi, clădirea nefiind încă gata", a fost reacţia şefului secţiei de Cardiologie a SJU Brăila, dr. Bogdan Minescu.

Pacient mort în drum spre Bucureşti

Tergiversarea lucrărilor demarate în cadrul secţiei de Cardiologie a SJU Brăila a produs deja primele victime la Brăila. Chiar ieri dimineaţă un pacient de 72 de ani s-a stins din viaţă la scurt timp de la debutul infarctului de miocard, în drum spre Bucureşti, unde urma să i se implanteze un stent coronarian. "S-a prezentat la UPU dimineaţă, la ora 7.50, a ajuns la noi la 10.30, deci două ore şi jumătate. Mai face încă 3 ore până la Bucureşti. Iată că cele 6 ore s-au dus", a mai precizat dr. Minescu, subliniind că timpul este cel mai mare inamic al brăilenilor care suferă un astfel de episod.
Din lipsă de bani, spitalele nu pot cumpăra dispozitive coronariene performante, aşa încât pacienţii sunt trimişi de medici să şi le cumpere singuri, contra a mii de lei, un lux pe care mulţi nu şi-l pot permite. Sunt însă şi cazuri mai fericite în care pacienţii beneficiază la timp de tratament coronarian în centrele universitare din ţară.
"Am deja o operaţie pe cord. Am patru by-passuri, 4 stenturi şi două ceasuri defibrilatoare şi unul schimbat şi mi-a băgat unul performant acum, de ultimă generaţie, la Târgu Mureş. De ce nu aici? Pentru că aici nu avem o secţie unde se pun stenturi", ne-a spus un pacient de pe patul de spital.
Cea mai des diagnosticată patologie din România face anual, la Brăila, peste 200 de victime, dintre care 100 mor. Această boală se vrea a fi vindecată în noua secţie a spitalului judeţean care va găzdui atât chirurgie clasică, cât şi chirurgie intervenţională, adică ceea ce înseamnă Centrul naţional de infarct, care va funcţiona non-stop, 24/24. Până atunci însă, 4 cardiologi ai spitalului încearcă să salveze ceea ce statul şi CJ Brăila nu poate. La fel de trist este şi faptul că unitatea spitalicească dispune deja de un angiograf ultramodern care riscă să se deterioreze din cauza umidităţii la care este expus în noua clădire.
Programul naţional de sănătate privind tratamentul invaziv al infarctului miocardic a fost lansat în august 2010 şi, în momentul de faţă astfel de intervenţii medicale se fac în 10 clinici specializate din Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. Prin acest program, Ministerul Sănătăţii decontează 100% costurile implantului de stent şi ale tratamentului pentru dezobstrucţia arterelor coronariene.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul privind "Proiectarea şi execuţia de lucrări la secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila" a fost lansat de către Consiliul Judeţean în 28 decembrie 2011 şi a fost câştigat de subsidiara "Vamed România" SRL care s-a angajat să facă lucrările pentru suma de 10 milioane lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro