Mergi la conţinutul principal

Blestemul familiei Negoiţă

* poliţiştii spun că le lipsesc amprentele sau urmele biologice care să stabilescă ADN-ul autorului, probe ce sunt incontestabile * fără acestea, autorul ar putea să se predea chiar şi mâine, pentru că nu ar avea cum să fie acuzat de ceva * soţul victimei crede că anchetatorii "ori au muşamalizat pentru că au avut nişte beneficii, ori sunt incompetenţi"

Un apartament pustiu, o familie dezbinată şi un ucigaş care se plimbă liber prin lume, poate chiar pe lângă casa ta. După 14 ani de la crima care a zguduit Brăila, unul dintre principalii suspecţi în acest caz, soţul doctoriţei Negoiţă, a acceptat să vorbească cu redactorii de la "Obiectiv".
Încă de la început trebuie spus că asasinul doctoriţei Negoiţă va putea în curând să-şi recunoască fapta fără să mai păţească nimic, deoarece termenul de prescripţie a dosarului se va împlini anul viitor. La aproape 14 ani de la oribila crimă autorul este încă în libertate, chiar dacă prin "sita" anchetatorilor au trecut de-a lungul timpului zeci de suspecţi. Familia, colegii de serviciu, prietenii sau părinţii pacienţilor pe care îi trata victima, niciunul nu a scăpat de interogatorii, însă totul pare să fi fost în zadar. Printre aceştia s-a numărat şi soţul Marianei Negoiţă, care a fost o bună perioadă de timp chiar principalul suspect. Remus Negoiţă are acum 76 de ani şi locuieşte în Siliştea, în casa unei femei pe care o ajută la treabă, deşi are un apartament (n.r. - cel în care a fost omorâtă nevasta sa) în centrul oraşului. Cu fiica sa nu vorbeşte de când s-a descoperit crima, nepoata şi-a văzut-o doar de câteva ori şi spune că mai trăieşte acum numai pentru a-l găsi pe cel care i-a ucis soţia. În privinţa celor care au făcut investigaţii în dosar, bărbatul are doar două variante: "ori au muşamalizat pentru că au avut nişte beneficii ori sunt incompetenţi. Dacă nu au muşamalizat, e mai rău".

Încă de la începutul anchetei, Remus Negoiţă le-a furnizat poliţiştilor şi procurorilor tot felul de piste, incluzându-l printre suspecţi şi pe ginerele său, despre care spune că urmărea să pună mai repede mâna pe avere. Aşa îşi explică şi faptul că, imediat după crimă, fiica sa, Loredana, l-a dat în judecată, în urma procesului pentru succesiune rămânând doar cu casa în care locuia cu soţia sa. "I-am urmărit să văd cum se comportă şi s-au comportat ca nişte şacali", zice bărbatul, în ciuda faptului că i se citeşte în voce regretul că nu este în relaţii bune cu Loredana. Pune însă totul pe seama ginerelui său, care nu ar lăsa-o să vorbească cu el. Acuzele la adresa acestuia devin mai grave atunci când vine vorba despre Mariana Negoiţă, pe care Remus Negoiţă susţine că a văzut-o ultima oară în viaţă pe 4 iulie 1996, cu o zi înainte ca femeia să fie omorâtă. Atunci, soţia sa a venit la Romanu împreună cu ginerele, ca să-i aducă ceva de mâncare şi să-i spună să vină acasă a doua zi, să facă o baie. "Eu eram plecat de 10 zile şi veneam la Brăila pe nepusă masă. Numai două persoane ştiau când eu nu eram acasă în acea zi: el şi soţia mea, iar ea e moartă. Arma cu care s-a comis crima este un trocar, un instrument care se foloseşte în medicina veterinară. Socrul meu l-a adus din Rusia şi era într-o magazie de pe strada Caragiale, unde aveam casa părinţilor. El ştia când urma să vin şi a avut şi instrumentul cu care a făcut treaba asta, care apoi a dispărut din magazie", explică Remus Negoiţă. Pentru că anchetatorii nu au găsit indicii care ar fi putut duce la această ipoteză, bărbatul nu a fost acuzat de nimic.

00nego1 Apartamentul în care a fost ucisă femeia arată la fel ca acum 14 ani, doar că este neîngrijit Geamul de la bucătăria în care a fost ucis medicul pediatru este deschis de 14 ani

Trupul neînsufleţit al doctoriţei a fost descoperit în ziua de 5 iulie 1996, în propriul apartament situat pe strada Cojocari, de lângă fostul cinematograf "Lyra". Soţul Marianei Negoiţă nu a mai locuit niciodată acolo, iar geamul de la bucătăria în care femeia a fost găsită fără suflare a rămas de atunci deschis. Casa arată la fel ca acum 14 ani, doar că este neîngrijită şi că prin câteva locuri sunt depozitate diverse sticle şi unelte. Niciun obiect de mobilier nu a fost mutat de la locul lui, iar tablourile sunt în continuare pe pereţi, printre care şi diploma de medic a Marianei Baltă (n.r. - numele dinaintea căsătoriei). Remus Negoiţă crede că poliţiştii au ajuns să-l acuze de această faptă după ce au văzut că făcuse o cruce pe un perete din bucătărie, din flisele pe care le pusese cu mâna lui. "Psihologul de la Brăila mi-a făcut aproape 20 de teste, pentru că ei toţi dădeau vina pe mine. Dar eu eram la Romanu, am martori acolo. Trebuia să am o rachetă să vin la Brăila, să fac crima asta şi să mă întorc. Dacă aş fi făcut eu treaba asta, a doua zi mă duceam şi spuneam că am făcut-o din nebunie, din mai ştiu eu ce. Şi ceream pedeapsa cu moartea", a adăugat bărbatul.

În ziua fatidică, medicul pediatru era aşteptat la cabinet, iar pentru că nu a mai ajuns, asistenta a sunat-o pe Loredana, suspectând că ceva s-a întâmplat deoarece femeia nu întârzia niciodată la serviciu. Fata a fost cea care a găsit-o pe mama sa, pe atunci în vârstă de 54 de ani, înjunghiată de 53 de ori în piept şi cu gâtul tăiat, într-o baltă de sânge. Fata a închis uşile apartamentului şi, fără să anunţe Poliţia, a pornit cu soţul ei către casa de vară a familiei, din comuna Romanu, unde se afla tatăl său, pe care îl bănuia de această faptă. Suspiciunile erau legate de faptul că cei doi soţi aveau probleme în căsnicie, motiv pentru care Remus Negoiţă plecase la Romanu, astfel că erau împreună doar formal. În plus, anchetatorii sunt convinşi că asasinul era o cunoştinţă de-a victimei deoarece a intrat nestingherit în apartament, fără să forţeze vreo uşă. Pe lângă faptul că uşa imobilului avea un grilaj metalic, intrarea în scară sau în curtea interioară a blocului nu era accesibilă oricui, întrucât acolo locuiau angajaţi din fosta securitate. De asemenea, criminalul a pătruns în bucătărie şi nu în sufragerie, unde sunt invitaţi oaspeţii.

00nego2 Remus Negoiţă crede că a devenit suspect din cauza crucii pe care a făcut-o pe peretele din bucătărie "Ne lipsesc probele ştiinţifice"

Anchetatorii au eliminat pe rând toate versiunile formulate în dosarul "Negoiţă", astfel că în final a rămas una singură: "Omorul putea fi săvârşit de un bolnav psihic" - lucru ce rezultă din numărul mare de lovituri ce i-au fost aplicate femeii. În 2006, la zece ani de la dramă, dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Secţiei a II-a a Parchetului General, care a concluzionat că sunt şanse slabe de identificare a autorului, dacă nu se vor folosi continuu şi insistent mijloacele muncii informative şi investigaţia. Toţi poliţiştii care au lucrat la acest dosar s-au pensionat, însă el a fost luat din nou la mână atunci când aceştia au fost înlocuiţi. Cei de acum spun că au nevoie de probe ştiinţifice pentru a rezolva acest caz, ce însă sunt greu de obţinut în acest moment. "S-a lucrat la dosar, din punctul de vedere al cercetării penale, al anchetei, dar ne lipsesc probele ştiinţifice (amprente, urme biologice care să stabilescă ADN-ul autorului) ce sunt incontestabile. Au existat peste 30 de suspecţi şi anume persoane care au avut într-un fel sau altul legături cu victima. Soţul acesteia a devenit suspectul principal în urma neconcordanţelor apărute la testul cu poligraful", ne-a precizat un poliţist din rândul anchetatorilor.

Sursa citată a adăugat că, chiar dacă autorul ar recunoaşte acum săvârşirea faptei tot nu ar putea fi acuzat de nimic, deoarece lipsesc celelalte probe. O şansă de reuşită ar fi dacă s-ar găsi arma crimei, ce ar reprezenta un punct de plecare în anchetă. "Dosarul este sub observaţie, iar cercetările sunt continuate pentru depistarea autorului. În ceea ce priveşte termenul de prescripţie, acesta se raportează la pedeapsa prevăzută de lege şi se împlineşte în 2011", a precizat a precizat procuror Marinela Coşniţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

00nego3 Pe unul din pereţi încă se mai găsesc tabloul de la nunta soţilor Negoiţă şi diploma de medic a victimei Anchetatorii mai au de rezolvat trei crime cu premeditare

Pe lângă "Doctoriţa Negoiţă" mai există alte trei cazuri de omor înregistrate cu autori necunoscuţi: "Taximetristul", "Versace" şi "Rusul din TIR". Primul dintre ele a fost înregistrat în 1995, după ce familia lui Enache Stan (43 de ani), strungar şi taximetrist particular, a anunţat dispariţia acestuia de la domiciliu. A doua zi, maşina sa a fost găsită abandonată într-un cartier din Brăila, iar apoi a fost identificat şi cadavrul bărbatului dispărut, abandonat într-un canal de irigaţii de pe raza comunei Siliştea. Taximetristul fusese împuşcat în cap, cu un pistol artizanal. Câţiva ani mai târziu, în 2003, pe o parcelă de lucernă situată în vecinătatea satului Berlescu a fost găsit cadavrul unui bărbat ce prezenta răni în zona capului şi arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. Victima a fost identificată în persoana lui Lucian Babuş, 32 de ani, din Bacău, poreclit "Versace". Potrivit actelor medico-legale, moartea s-a datorat loviturilor extrem de violente la cap şi înţepăturilor occipito-cervicale.
Cel mai recent caz este cel al cetăţeanului rus Sergei Matsuev, de 44 de ani, găsit decedat în noaptea de 28 martie, în remorca unui TIR cu număr rusesc. Alarma a fost dată de un şofer care făcea curse prin zona respectivă şi care a observat că autovehiculul nu se mai mişcase din loc de câteva zile. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au rămas şocaţi de ceea ce au descoperit: un bărbat zăcea mort în remorca autovehiculului, având capul zdrobit. În urma efectuării necropsiei, medicul legist a stabilit că şoferul rus a zăcut mort în remorcă vreo 2-3 zile. De remarcat că toate aceste cazuri sunt crime cu premeditare şi nu din seria celor comise pe fondul consumului excesiv de alcool.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro