Mergi la conţinutul principal

Blestemul drogurilor

Afaceri ruinate din pricina etnobotanicelor. Gabriel Anghel, 39 de ani, şi Eduard Leonard Marcopol, 40 de ani, administratorii "de facto" ai pub-ului "Insomnia" de pe Calea Călăraşilor, au fost condamnaţi definitiv la câte 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice). Asta după ce, zilele trecute, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au respins apelurile celor doi condamnaţi, ca "nefondate". Iată, pe scurt, textul Hotărârii nr. 481/2015, pronunţată de magistraţii CA Galaţi: "Respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpaţii Anghel Gabriel şi Marcopol Eduard Leonard împotriva sentinţei penale nr. 548/ 16.12.2014 a Tribunalului Brăila. Definitivă". Afaceriştii Anghel şi Marcopol au fost singurii (din cinci inculpaţi) care au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Brăila.
Trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, Gabriel Anghel şi Eduard Leonard Marcopol fuseseră condamnaţi, în decembrie 2014, la câte 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru trafic cu etnobotanice. Prin aceeaşi sentinţă, Ionuţ Ştefan Eparu, 27 de ani şi Alexandru Păun, zis "Semfe", de 23 de ani, au primit 1 an şi 6 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Nu în ultimul rând, judecătorii au luat faţă de inculpatul minor Sebastian F., în vârstă de 17 ani, măsura educativă a supravegherii pe durata de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Brăila, pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc în forma continuată.
Tribunalul Brăila le-a impus inculpaţilor condamnaţi să efectueze 60 de zile, respectiv 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi să plătească, fiecare, câte 9.600 de lei cheltuieli judiciare statului.
Toţi cei cinci traficanţi de droguri şi etnobotanice renunţaseră la proces, cerând instanţei să fie judecaţi în procedura recunoaşterii învinuirii. Cu toate acestea, nemulţumiţi de sentinţă, patronii de la "Insomnia" au declarat apel.

Percheziţii la "Insomnia"

Aflat pe cea mai aglomerată arteră a oraşului, vizavi de Facultatea de Inginerie, pub-ul "Insomnia" are un trecut violent. În primăvara anului 2012 (când respectivul club se numea "Oscars"), Florin Mocanu l-a atacat cu un cuţit pe unul dintre clienţi, fiind ulterior condamnat pentru tentativă de omor. La scurt timp, însă, în loc de reglări de conturi, aici se vor petrece lucruri şi mai grave. Pub-ul avea să devină locul predilect al consumatorilor de droguri şi etnobotanice.
Astfel, în martie anul trecut, în urma percheziţiilor efectuate la clubul "Insomnia" de pe Calea Călăraşilor, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au descoperit mai multe pungi cu urme de substanţe psihoactive noi (ethylphenidate şi STS - 135), care dovedeau implicarea personalului în traficul de droguri şi etnobotanice. S-a probat faptul că o parte din droguri erau depozitate în clubul "Insomnia" şi că unii dintre clienţii comandau pur şi simplu droguri prin telefon, când habar nu aveau că erau interceptaţi de DIICOT. Tot aici îşi făceau veacul şi dealerii de stupefiante.
"O sursă de-a inculpatului Eparu Ionuţ Ştefan a fost identificată în incinta pub-ului «Insomnia», local administrat, în fapt, de inculpaţii Anghel Gabriel şi Marcopol Eduard Leonard", precizau, la finalizarea dosarului "Insomnia", anchetatorii DIICOT. Mai mult, Anchel şi Marcopol vindeau sau intermediau distribuţia acestor substanţe cu ajutorul angajaţilor pub-ului.
Ancheta în cazul traficanţilor de droguri şi etnobotanice a început în toamna anului 2013. Astfel, în ziua de 11 noiembrie 2013, poliţiştii SCCO Brăila s-au sesizat că, în zona cartierului Călăraşi IV, acţionează un grup infracţional specializat în traficul de droguri de risc, mai precis haşiş. "Semfe", principalul suspect, a fost indentificat ulterior în persoana inculpatului Alexandru Păun. Traficantul vindea droguri sau intermedia distribuţia de astfel de substanţe interzise.
Potrivit anchetatorilor, după ce era abordat de client, Alexandru Păun - "Semfe" se deplasa la un bloc de la intersecţia străzii Celulozei cu Calea Călăraşilor (la adresa unei persoane pe care, în prealabil, o contacta telefonic) şi achiziţiona cantitatea de droguri solicitată pe care apoi o preda cumpărătorului. În acest timp, cumpărătorul îl aştepta în zonă. Preţurile variau în funcţie de cantitate şi de cumpărător. Pe 11 noiembrie 2013, "Semfe" a căzut în capcana anchetatorilor, fiind "filat" în timp ce-i vindea unui client o doză de haşiş/ rezină de cannabis, cu suma de 100 lei.
După ce poliţiştii au făcut rost de numărul de telefon al traficantului de droguri din Călăraşi IV, probele au început să se adune cu duiumul la dosar. "Semfe" iniţia şi intermedia tranzacţiile, furnizându-le haşiş celor din anturaj. Tot el făcea rost de "marfă" de la un alt traficant dovedit, Ionuţ Ştefan Eparu.

"30 de doze de haşiş pentru doamna!"

Procurorii DIICOT precizau, la trimiterea în judecată a lotului "Insomnia": "Convorbirile telefonice interceptate se coroborează cu investigaţiile poliţiei judiciare, din acestea rezultând că Păun Alexandru zis «Semfe» oferea sau distribuia droguri («Vino să-ţi dau nişte fumuri», «Le dau la toţi să fumeze» etc). Cooperarea infracţională a celor doi inculpaţi (Păun şi Eparu - n.r.) a continuat, în sensul intermedierii unor vânzări de droguri realizate de către cei doi, între ei sau către terţe persoane".
În ziua de 21 noiembrie 2013, "Semfe" a fost "filat" din nou în timp ce vindea droguri unui client, cu suma de 100 lei. Începând cu aceeaşi zi, procurorii i-au interceptat convorbirile telefonice şi lui Ionuţ Eparu. Oamenii legii spun că, la un moment dat, Eparu efectua tranzacţii aproape zilnic. Numai pe 29 noiembrie 2013, traficantul a vândut droguri unui număr de patru clienţi, folosind cu predilecţie locuri de întâlnire unde nu erau amplasate camere de supraveghere. Pentru a desemna dozele de haşiş, inculpaţii şi consumatorii foloseau termeni specifici, cum ar "şosetă" sau "vestă". De asemenea, pentru cannabis sau marijuana, se utiliza termenul "Maria". Oamenii legii consemnează un fapt cu totul ieşit din comun: pe 25 noiembrie 2013, o doamnă al cărui nume nu a fost făcut public niciodată, a comandat prin telefon circa 20-30 de doze de droguri, pentru o petrecere.
Ionuţ Ştefan Eparu a fost prins în flagrant, în ziua de 8 decembrie 2013, cu trei pliculeţe asupra sa şi un fragment de ţigară confecţionată artizanal. Plicurile conţineau o pulbere albă, despre care suspectul a declarat că a achiziţionat-o de la un anume "George", pentru consum propriu. Dar chiar şi după ce a fost depistat cu "marfă" şi a intrat în atenţia DIICOT, Eparu a continuat să le vândă droguri amicilor din anturaj.

Pub-ul "Insomnia", depozit de droguri

Cercul suspecţilor devenea mai mare, iar ancheta atinsese punctul culminant. Eparu, precizează anchetatorii, locuia cu brăileanca Elena D. într-un imobil unde se depozitau droguri. Totodată, el începuse să se aprovizioneze de la o persoană care se deplasa cu un autoturism Ford, locurile de întâlnire fiind stabilite în zona intersecţia străzii Şcolilor cu Roşiori. Procurorii DIICOT au aflat că în "afacere" era vehiculat şi numele clubului de pe Calea Călăraşilor:
"S-a mai stabilit că Eparu era contactat de diferiţi consumatori care îi cereau să le aducă droguri la pub-ul «Insomnia» (!). Inculpatul frecventa acest local şi era un apropiat al unuia dintre administratorii «de facto», Anghel Gabriel. Pentru o mai bună operativitate, Eparu depozita o cantitate mică de droguri şi în incinta pub-ului (...). Totodată, o sursă a inculpatului Eparu a fost identificată în incinta «Insomnia», local administrat, în fapt, de inculpaţii Anghel Gabriel şi Marcopol Eduard Leonard. Aceştia vindeau sau intermediau distribuţia acestor substanţe cu ajutorul angajaţilor", preciza, la finalizarea cercetărilor, procurorul de caz. La scurt timp, procurorii DIICOT au interceptat convorbiri telefonice purtate de Eparu cu Anghel pentru procurarea, vinderea sau cumpărarea unor cantităţi de etnobotanice.
Pe 6 martie 2014, Ionuţ Eparu a purtat o discuţie telefonică cu Gabriel Anghel, referitoare la droguri; în aceeaşi zi a fost prins în flagrant, în urma unor acţiuni pregătite "ca la carte". Asupra traficantului au fost găsite două plicuri din plastic autosigilante ce conţineau o substanţă vegetală verde şi o ţigară confecţionată artizanal. Probele de laborator au evidenţiat faptul că acestea conţineau o substanţă psihoactivă nouă din clasa cannabinoizilor sintetici.
Potrivit anchetatorilor, al cincilea individ implicat în traficul de droguri, Sebastian F., în vârstă de 17 ani, era cel care îl aproviziona cu droguri pe Alexandru Păun, zis "Semfe".
În zilele de 6 şi 7 martie 2014, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor din dosarul "Insomnia", reuşind să identifice mai multe urme de droguri sau substanţe psihoactive, un dispozitiv de mărunţire, precum şi două râşniţe cu urme de droguri pe ele - probe incriminatoare care îi vor dovedi pe traficanţii brăileni. De asemenea, în pub-ul de pe Calea Călăraşilor au fost descoperite nu mai puţin de 15 pungi din plastic ce conţineau substanţe psihoactive noi (ethylphenidate şi STS - 135), cunoscute sub denumirea mai populară de etnobotanice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro