Mergi la conţinutul principal

Blesteme infricosatoare

Strigator la cer! Pentru prima data in istoria Brailei, moastele unui sfint au fost profanate de spargatorii de biserici. Jefuita de mai multe ori, de parca am trai pe vremea navalirilor barbare, biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" - lacas de inchinare ridicat de braileni in urma cu un secol si jumatate - a fost saracita de tot ceea ce avea mai sfint, de moastele Sfintului Mare Mucenic Haralambie. Nu exista durere mai mare in viata unei comunitati ortodoxe decit aceea de a ramine fara sfintele odoare, fie ele icoane, carti si obiecte de cult. Nimic nu se compara, insa, cu furtul ramasitelor unui sfint. Nici paginii nu se incumetau sa se atinga de sfintele relicve; cel care a facut-o, a savirsit un sacrilegiu cumplit. Pacatul e asa de mare, incit se transmite din neam in neam, pina la a 9-a generatie, iar profanatorul va fi blestemat pe veci.
Salvate in anii '60, de parintele Serban Sampetru, moastele Sfintului Mare Mucenic Haralambie fusesera mutate la "Sf. Constantin", dupa ce autoritatile comuniste darimasera vechea biserica "Sf. Spiridon". Acum, pe acel loc se afla Palatul Telefoanelor. An de an, de ziua Sfintului Haralambie, cutia cu ramasitele mucenicului erau scoase cu evlavie din Sfintul Altar si asezate in biserica, sa se atinga credinciosii de ele si sa capete ajutor de la Dumnezeu. In noaptea de 12/13 iulie 2007, indivizi necunoscuti au patruns in sfintul lacas si l-au profanat, sustragind mai multe obiecte, printre care cutia cu moastele Sf. Haralambie. Credinciosii de la "Sf. Constantin" si parintele paroh Traian Mazare il implora acum pe raufacator sa restituie bisericii cutia cu ramasitele sfintului. Duminica trecuta, parintele s-a rugat Lui Dumnezeu, cu lacrimi in ochi, sa nu se piarda sfintele odoare. Astfel de rugi sint rostite rar, si numai in caz de calamitate, navaliri de osti straine si molime. Te cutremuri sa asculti astfel de rugaciuni. "Obiectele furate nu sint vandabile, nu au valoare comerciala; il rugam pe cel care le-a luat sa ni le inapoieze si ne vom ruga pentru pacatele lui", ne-a spus parintele Mazare, vadit afectat de nenorocirea care s-a abatut asupra parohiei.

Paginii nu se atingeau de moaste si de sfintenie

Practic, nu exista biserica braileana care sa nu fi fost calcata de hoti. Fie ca e vorba de Leonard Murgu sau de Hristos Valios, spargatorii de biserici braileni n-au avut nici cea mai mica remuscare in momentul in care au smuls icoane de la locul lor si le-au vindut unor bisnitari asa cum se vind zarzavaturile la piata, ori cind au luat si ultimul banut din cutia milei. Asa ceva nu s-au incumetat sa faca nici paginii. "Dupa caderea Constantinopolului si a Imperiului Bizantin, ortodocsii i-au respectat pe turci pentru ca nu se atingeau de moaste si de sfintenie, spunind: "Mai degraba salvarii turcesti si Semiluna verde, decit tiara papala!", aluzie la distrugerile provocate de latini pe vremea Cruciadelor. Biserica noastra a mai fost sparta de doua ori, insa atunci ni s-au furat numai banii din cutia milei", ne-a spus parintele Traian Mazare, parohul bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena", de pe strada Scolilor. Furturile din ultimii ani i-au determinat pe unii preoti braileni sa instaleze dispozitive antiefractie si alarme si sa baricadeze intrarile, de frica hotilor. Dar chiar si cu alarme instalate, raufacatorii tot au reusit sa profaneze sfintele lacasuri.
In noaptea de 12/13 iulie, biserica "Sf. Constantin", aflata in prezent in ample lucrari de reparatii si consolidare, a fost din nou "sub asediu". De data aceasta, hotul (sau hotii) a luat doua candele mari imparatesti, cele de deasupra catapeteasmei, din anul 1902, inscriptionate cu numele donatorilor si ale bisericii, doua icoane de inchinare reprezentindu-L pe Mintuitorul si pe Sfintul Nicolae - replicile icoanelor imparatesti - Crucea de binecuvintare si, cel mai grav, racla (cutia) cu moastele Sf. Mare Mucenic Haralambie. "M-a inspaimintat gindirea raufacatorului. Este un om fara scrupule. Obiectele furate nu au valoare comerciala ci spirituala, valoare intrinseca. Exista lucruri care nu se pot vinde si romanul, care respecta sacrul, stie acest lucru. Respectul pentru obiectele religioase se transmite genetic. Il rugam pe cel care a luat moastele sa ni le restituie, in ce fel vrea in asa fel incit sa-i fie protejata identitatea, apoi sa se spovedeasca unui preot ortodox, oricare din lumea asta si sa ceara iertare de pacate. Noi ne vom ruga pentru el", ne-a spus parintele Mazare.

"Curind va veni pedeapsa asupra celui care s-a facut partas la un astfel de sacrilegiu"

Judecind dupa spusele parintelui paroh, hotul de la biserica "Sf. Constantin" a savirsit unul din cele mai grave pacate, nestiind, practic, ce-l asteapta. "Pacatul furtului de cele sfinte este strigator la cer. Pedeapsa asupra celui care a pacatuit, a celui care s-a facut partas la un astfel de sacrilegiu, va veni curind, pentru ca nici sfintul si nici Dumnezeu nu sufera blasfemia. Canoanele Sfintilor Parinti spun ca cei ce savirsesc astfel de fapte vor avea mult de suferit, vor indura boli grele, o moarte infricosatoare va veni peste ei si li se va stinge neamul. Pedeapsa asupra lui se va transmite din neam in neam, pina la a 9-a generatie. Daca insa regreta ceea ce-a facut, Dumnezeu ii da iertare totala, cu conditia ca lucrurile furate sa fie returnate. Astfel de pacate nu se iarta nici acum, nici in veacul viitor", ne-a marturisit parintele de la "Sf. Constantin".
Sfintia sa ne-a precizat ca bunurile furate din biserici nu pot sta in casa de om si ca minia Lui Dumnezeu se abate asupra celui ce a furat si a neamului sau. Se spune ca "miinile care au pingarit moastele nu vor raminea intregi". Parintele Mazare ne-a povestit despre un astfel de pacatos care, intrucit nu si-a marturisit pacatul, a murit in chinuri, dupa trei ani de suferinta. "Trupul ii zacea in pat, dar capul si mina dreapta ii atirnau la podea. Limba ii atirna, ochii ii iesisera din orbite... arata ca un monstru", ne-a spus parintele. Nenorocitul n-a putut sa moara pina ce nu s-a spovedit la preotul din sat, marturisindu-si pacatele. "Sint popoare care au disparut din istorie si Dumnezeu le-a retras binecuvintarile din pricina pacatelor. La fel se va intimpla si cu cel care a furat sfintele moaste: va muri in chinuri groaznice, iar neamul lui va disparea de pe fata pamintului", a mai spus parohul de la "Sf. Constantin".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro