Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biserica Greacă începe să-și arate noua înfățișare

* amplele lucrări de reabilitare au ajuns pe ultima sută de metri * zilele trecute, au fost îndepărtate schelele de pe fațada dinspre Calea Călărașilor, iar frontispiciul impresionantului monument de arhitectură poate fi admirat în toată splendoarea * acesta și-a recăpătat înfățișarea inițială, fiind refăcută o turlă care se prăbușise în timpul cutremurului din 1940

 

 

 

Fațada Bisericii Grecești din Centrul Vechi al Brăilei a fost eliberată de schele și deja poate fi admirată la adevărata sa splendoare, după amplul proces de reabilitare prin care a trecut în ultimii doi ani. Reabilitare prin care nu doar că și-a recăpătat frumuseţea de odinioară ci şi aspectul integral pe care îl avea în urmă cu un secol şi care fusese afectat, cel mai probabil, de cutremurul din 1940, când una dintre turle s-a prăbuşit. Este vorba despre turla frontală, cu aspect ascuţit, gotic, care apărea în fotografiile vechi, dar care în ultimii câţiva zeci de ani dispăruse din peisaj, în locul său fiind pus un artificiu arhitectural de mai mici dimensiuni. În cadrul proiectului de restaurare a biserici - investiţie de peste 5 milioane de euro, fonduri europene - a fost prevăzută și readucerea turlei la formele iniţiale. Pe lângă turla propriu-zisă, au fost montate de o parte şi de alta a acesteia două fleuroane realizate dintr-un material special, copii identice ale ornamentelor existente pe vechiul frontispiciu al bisericii. Vârful turlei se află la o înălţime de circa 37 de metri.

După cum v-am mai informat, contractul de reabilitare a Bisericii Greceşti este pus în practică de asocierea de firme “Dedal & Bahamat” SRL Galaţi - “Durabet” SRL Brăila. Din asociere face parte şi SC “Primo” SRL, o societate specializată în instalaţii, care se va ocupa de reţeaua de termoficare şi de reţeaua electrică a clădirii.  Proiectul a prevăzut intervenţii masive asupra structurii de rezistenţă a construcţiei, prin înfingerea a 300 de piloţi de beton armat de jur împrejurul bisericii, până la o adâncime de 8,5 metri, realizarea unui sistem de grinzi transversale şi executarea unui tunel subteran înalt de 2,5 metri, care va fi util atât în vizualizarea periodică a stării structurii de rezistenţă cât şi în ventilarea fundaţiei. Astfel, va fi eliminată igrasia care a afectat masiv în ultima perioadă zidurile şi tencuiala bisericii. La rândul său, acoperişul a fost refăcut, cu şarpante şi astereală de lemn, cu vată minerală, peste care s-a pus o tablă specială, vopsită în câmp electrostatic, a cărei durată de viaţă este garantată de producătorul suedez la minimim 50 de ani.

În exteriorul şi interiorul bisericii, firma “Dedal&Bahamat” a procedat la refacerea tencuielii degradate utilizând materiale tradiţionale, similare cu cele folosite de meşterii din secolul XIX. Totodată, proiectul prevede înlocuirea parchetului din biserică cu plăci de marmură. Vitraliile au fost, de asemenea, restaurate.

Lucrările au început în toamna anului 2018 şi au ca termen de finalizare primăvara anului 2021. În momentul de față, lucrările sunt în mare parte realizate, fiind în lucru o serie de finisaje care ar trebui să fie gata până în luna aprilie.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii