Mergi la conţinutul principal

Biserica “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL” va fi sfinţită duminică

• împodobită cu cele necesare slujirii dumnezeieşti, biserica din Centrul Vechi al Brăilei se va sfinţi duminică, 9 iunie, de către ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de mulţimi de enoriaşi şi credincioşi • Târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească vor începe la ora 7.00 , iar preotul paroh Victor Ţugui şi preot coslujitor Mihai Duca îi invită pe brăileni să se împărtăşească de darul lui Dumnezeu care se revarsă în mod deosebit cu acest prilej

 

Duminică, 9 iunie 2019, de la ora 7.00, în centrul istoric al Brăilei, mai precis în  Piaţa Traian, are loc sfinţirea Bisericii “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL”,  eveniment de adevărată credinţă şi pioşenie în viaţa comunităţii noastre. Cu bucurie duhovnicească, preotul paroh Victor Ţugui şi preot coslujitor Mihai Duca îi invită pe brăileni să se împărtăşească de darul lui Dumnezeu care se revarsă în mod deosebit cu acest prilej prin rugăciunea ierarhilor, a preoţilor şi a credincioşilor, cu menţiunea că Târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească vor începe la ora 7.00 şi vor fi săvârşite de către ÎPS Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Unică prin destinul ei special, aşezarea Brăilei păstrează încă între urmele trecutului său un foarte rar monument istoric, de valoare naţională şi universală: Biserica “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL”, cu aproape patru secole de existenţă argumentată arheologic şi documentar, dând personalitate aparte locului pe care îl străjuieşte.

După cum reiese din DOCUMENTUL DE SFINŢIRE, “acest lăcaş sfânt s-a înălţat  în locul unde de la 1400-1500 exista o biserică şi un cimitir creştin. După 1538, când Brăila este anexată de turci, undeva la sfârşitul secolului al 17-lea sau începutul veacului următor, aici a fost construit un mecet”.

Biserica din centrul Brăilei este cea mai veche dintre bisericile existente pe raza oraşului şi, totodată, singura mărturie istorică a împrejurărilor în care, în urma războiului ruso-turc din anii 1828-1829 şi a păcii de la Adrianopol - 1829, oraşul şi teritoriul din jurul oraşului organizate ca raia turcească au reintrat în componenţa Principatului Ţării Româneşti.

Vechiul lăcaş de cult musulman a trecut printr-o primă modificare ca urmare a simbolicei reconversii, atunci când a fost adaptat cultului ortodox, din iniţiativa generalului rus- ducele Mihail Pavlovici Romanov şi prin silinţa prefectului Slătineanu, când acestuia i s-a adăugat o amplă absidă de formă semicirculară spre est şi un pronaos în partea de vest, după planurile artecţilor ruşi.

Minaretul a fost înlocuit cu o clopotniţă din lemn, cu trei clopote turnate în Rusia,  la Petersburg, din tunurile ce s-au luat din mâinile turcilor, la Cetatea Silistra, în atacul din 1829.

 

Prima şi a doua sfinţire a lăcaşului din centrul Brăilei

 

Trecerea mecetului în folosinţa creştinilor s-a petrecut în anul 1830, în “Duminica tuturor sfinţilor”, iar sfinţirea s-a realizat prima dată la 8 martie 1831, de către un arhimandrit delegat de D.D. Chesarie, Episcopul Buzăului, când biserica a primit hramul “Sfântul Arhanghel Mihail” , în onoarea marelui duce Mihail Pavlovici Romanov, eliberatorul Brăilei.

Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Biserica Mitropoliei Brăilei, distrusă în 1846 a fost moştenit de biserică, devenită Catedrală a oraşului, până în 1894. În anul 1862, biserica a fost extinsă cu şapte metri spre vest şi, odată cu finalizarea lucrărilor, exteriorul bisericii a primit o decoraţie de factură neoclasică.

Lăcaşul, ajuns în ruină în anul 1922, a fost salvat prin stăruinţa preotului econom, stavrofor şi subprotoiereu Mihail Panait, care a făcut apel la evlaviosul creştin Nedecu Chercea, ce a finanţat întreaga reparaţie survenită în urma degradărilor din timpul primului război mondial. Slujba sfinţirii s-a săvârşit în 19 octombrie 1924, de către protoiereu, iconom stavrofor Ilie Didicescu, cu binecuvântarea ÎPS Episcopul Eparhiei Buzău, aşa după cum arată pisania de pe faţada bisericii şi actul de sfinţire.

Monument istoric de arhitectură, unicul de acest fel din ţară, care şi-a păstrat caracteristicile fostului lăcaş de cult musulman, biserica a fost salvată de la demolare, în anii comunismului, prin lupta asiduă a preotului Alexandru Mateescu, care a argumentat temeinic valoarea lăcaşului şi a sensibilizat instituţii importante cu privire la importanţa sa istorică şi culturală, Patriarhul Iustinian Marina contribuind hotărâtor la aceste demersuri.

Seismele din 30/31 mai 1986, apele stagnate de-a lungul anilor, au pus din nou în pericol stabilitatea monumentului, făcând necesare lucrări de consolidare, restaurare şi întreţinere. Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, în anul 1994, cu sârguinţa preotului paroh Victor Ţugui, cu ajutorul C.N.M.I. şi al binecredincioşilor creştini, iubitori ai acestui sfânt lăcaş, s-a început amplul proiect de restaurare a monumentului. Astfel, s-a refăcut aspectul arhitectonic din 1862, s-a realizat consolidarea elementelor de rezistenţă, restaurarea elementelor caracteristice arhitecturii orientale din interior şi din exterior etc.

Acum, Biserica împodobită cu cele necesare slujirii dumnezeieşti, se va sfinţi duminică, 9 iunie 2019, de către ÎPS Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de mulţimi de enoriaşi şi credincioşi din Brăila, care vor fi martori la un eveniment istoric pentru viaţa culturală şi spirituală a urbei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro