Mergi la conţinutul principal

Bilanţul traseiştilor

"Ordonanţa traseiştilor", adoptată de Guvernul României în urmă cu mai bine de o lună, a modificat substanţial rezultatele alegerilor locale din 2012 la Brăila. Concret, OUG 55/2014, care permitea aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, a intrat în vigoare în data de 2 septembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial şi a continuat să îşi producă efectele până pe 16 octombrie. Astfel, în cele 45 de zile, PPDD-ul aproape că a fost destructurat la Brăila, s-au creat noi majorităţi în Consiliul Local Municipal şi în cel Judeţean, în timp ce mai mulţi primari, viceprimari, consilieri şi membri de partide din judeţ au decis să schimbe taberele politice, de cele mai multe ori în favoarea PSD-iştilor şi a aliaţilor acestora. Cei mai câştigaţi de pe urma "Ordonanţei traseiştilor" par să fie UNPR-iştii brăileni, deoarece au obţinut 5 consilieri în CLM şi CJ, însă, odată cu aceştia trag foloase şi social democraţii, care datorită alianţei de la nivel naţional se pot baza pe votul "noilor achiziţii". Surprinzător, nici liberalii nu sunt mai prejos, aceştia întregindu-şi rândurile cu trei noi membri în cadrul Consiliului Municipal. Interesant de precizat este că 5 consilieri municipali şi 6 judeţeni brăileni au decis să schimbe tabăra politică în baza ordonanţei propuse de vicepremierul Liviu Dragnea, cei mai mulţi fiind de la PPDD. Totodată, trebuie spus că ACL Brăila a pierdut patru primari: Gheorghe Ionel de la Însurăţei (ex-PDL, actual PSD), Dima Priceputu - Viziru (ex-PDL, actual PSD), Ganea Nicolae - Galbenu (ex-PDL, actual PSD) şi Alexandru Moşescu - Mircea Vodă (ex-PNL, acum independent).

Numărul liberalilor a crescut considerabil în CLM Brăila

Ca urmare a "Ordonanţei traseiştilor", Consiliul Local Municipal Brăila a căpătat un aspect uşor diferit, în sensul că mai mulţi consilieri au decis să părăsească fostele tabere politice şi să întregească rândurile Alianţei Creştin Liberale (ACL) sau Alianţei PSD - UNPR - PC. Este vorba despre foştii PPDD-işti Cosmin Păvăloiu şi Gigel Cismaş, care au intrat sub umbrela UNPR, ex-PNŢCD-istul Laurenţiu Chiru, ex-PPDD-istul Georgică Sterian şi ex-PUER-istul (autoproclamat între timp independent) Paul Creţu, care au decis să urce în barca PNL. În rest, la PSD lucrurile au rămas neschimbate, grupul de consilieri social democraţi fiind format din: Doiniţa Ciocan (viceprimar), Loredana Badiu, Maria Coroş, Sorin Boşneag, Florin Dumitru, Silviu Mangiurea, Gabriela State, Dan Negoiţă şi George Caranica. PSD-iştii reuşesc să se menţină în continuare majoritari, şi asta datorită voturilor consilierului conservator Elena Rădulescu, a UNPR-istului Tudorel Arbunea, a ex-PUER-istului Dan Păun (preşedinte PLR Brăila, însă autoproclamat consilier independent) precum şi a noilor "achiziţii" UNPR: Cosmin Păvăloiu şi Gigel Cismaş. Noua configurare arată că PSD şi partidele de sub aripa lui protectoare au acum 14 consilieri din totalul de 27.
De cealaltă parte, nici PNL-iştii nu stau rău. În prezent, din grupul liberal fac parte: Alexandru Dănăilă (viceprimar), Eduard Ciocan, Florin Pricop, Cătălin Hagiu şi nou veniţii - Laurenţiu Chiru, Georgică Sterian şi Paul Creţu. Contactat telefonic în privinţa celor trei noi PNL-işti, viceprimarul Alexandru Dănăilă s-a arătat extrem de încântat de decizia acestora. "Cei veniţi la PNL din Consiliul Local sunt toţi foşti liberali, sunt de dreapta şi eu mă bucur că au făcut pasul ăsta. Pentru experienţa pe care o au, fiecare va activa în cadrul Biroului Municipal sau în cadrul Biroului Judeţean. Laurenţiu Chiru va fi vicepreşedinte la judeţ, iar Georgică Sterian şi Paul Creţu vor fi vicepreşedinţi la municipiu", a declarat Dănăilă. Revenind la majorităţile din cadrul CLM, trebuie specificat că celor 7 consilieri PNL li se adaugă PDL-iştii Simona Drăghincescu şi Marian Fusea, PNG-istul Ionel Alexandru (având un protocol de colaborare cu PNL), dar şi PP-LC-iştii Tache Ene şi Paraschiva Paraschiv, grupul de opoziţie având în total 12 consilieri.
Interesantă este însă poziţia de viitor a lui Traian Adrian, singurul PPDD-ist rămas pe poziţii. Chiar dacă la nivel naţional protocolul PSD-PPDD a picat, rămâne de văzut în favoarea cărei tabere va înclina acesta balanţa.

PPDD-iştii, pe cale de dispariţie şi în Consiliul Judeţean Brăila

La CJ Brăila lucrurile par şi mai complicate ca urmare a efectelor ordonanţei propuse de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi a scandalului în care au fost implicaţi preşedintele Gheorghe Bunea Stancu şi vicele Florin Mija, care, deşi le-a fost ridicată suspendarea, în prezent, nu mai au dreptul de a-şi exercita atribuţiile. Consilierii judeţeni care au decis să profite de conjunctura oferită de "Ordonanţa traseiştilor" sunt ex-PPDD-iştii Ivan Cristian şi Stelian Muşat, care au trecut la PSD, Bogdan Dumitru, Ernest Mocanu, Emilian Dumitriu - UNPR şi Tănase Iorgoveanu, care a hotărât să devină independent. Prin urmare, structura grupului PSD-ist arată în felul următor: Gheorghe Bunea Stancu (preşedinte), Florin Mija (vicepreşedinte) - deşi absenţi momentan -, Ionel Avram, Nicu Cireaşă, Marius Dobrotă, Stan Gheorghe, Emilia Meiroşu, Viorel Mortu, Marcel Motoc, Nicu Niţă, Ionel Epureanu şi nou veniţii Ivan Cristian şi Stelian Muşat. La capitolul majorităţi, trebuie spus că celor de mai sus li se adaugă şi UNPR-iştii Gina Anton, Cosmin Răzmeriţă şi cei trei ex-PPDD-işti nou achiziţionaţi: Bogdan Dumitru, Ernest Mocanu şi Emilian Dumitriu. De asemenea, este de aşteptat ca Silviu Radu, ex-PDL-istul autoproclamat independent înainte de intarea în vigoare a OUG 55, să pluseze cu un vot pentru PSD, ajungându-se astfel la 19 consilieri din 33. Şi aici, ca în cazul consilierului municipal Traian Adrian, rămâne de văzut ce va face Tănase Iorgoveanu (ex-PPDD) declarat independent.
De cealaltă parte, grupul PNL este format din: Ovidiu Nechita (vicepreşedinte), Bogdan Minescu, Cristian Ancuţa, Neagu Jirlăianu, Vasile Cortez, Adrian Rădulescu, cărora li se adaugă cei trei PDL-işti Alfredo Pascale, Marian Sârbu şi Gicu Mitache. Trebuie precizat că PNŢCD-istul Gheorghe Chiru a declarat oficial că în urma protocolului de colaborare cu PMP va susţine punctele de vedere ale ambelor partide în cadrul miniparlamentului judeţean. De asemenea, dacă independentul Marian Căpăţână ar putea aduce un vot grupului de opoziţie, rămâne de văzut în ce tabără se va poziţiona consilierul PER - Cătălin Dudulea, cu 12 voturi existând posibilitatea unei opoziţii destul de puternice.
La fel de interesantă este şi situaţia lui Vasile Anghelache, al cărui fotoliu rămâne liber, deoarece, în prezent, se află în proces cu PPDD, după ce a contestat excluderea sa din partid.

Primarii, viceprimarii şi membrii de partid traseişti

Ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Ponta a surâs multora dintre primarii şi consilierii locali din judeţul nostru. Reamintim că
primarul ex-PDL Dima Priceputu din comuna Viziru a decis să treacă în barca social democraţilor, luând cu el totodată alţi patru consilieri PDL şi pe viceprimarul ex-PPDD George Untaru. Într-o situaţie similară se află şi fostul democrat liberal Nicolae Ganea, primarul comunei Galbenu. De asemenea, primarul oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe din partea PDL a profitat de ocazie şi a semnat adeziunea la PSD împreună cu alţi cinci consilieri locali din partea aceluiaşi partid. Şi tot la Însurăţei, încă un consilier PNL şi doi PPDD au devenit independenţi. Viceprimarul liberal din Ianca, Mircea Mircescu, a decis să treacă la PSD şi, în aceeaşi localitate, un consilier de la PNL a schimbat tabăra pentru PSD, unul de la PNG, de asemenea la PSD, un consilier PDL la PSD, un consilier de la PPDD a trecut la UNPR şi un consilier de la PDL s-a declarat independent. Tot în această perioadă, Alexandru Moşescu, primarul din Mircea Vodă, s-a declarat independent, în timp ce viceprimarul ex-PNL din aceeaşi localitate, Aurelian Pîrlog, a trecut la PSD. Trebuie precizat că liberalii au mai pierdut un consilier în comuna Movila Miresii, însă au şi câştigat alţii. Este vorba despre doi aleşi PSD din comuna Victoria, care au trecut la PNL, precum şi viceprimarul din Victoria şi un consilier PPDD veniţi tot la liberali.
Ordonanţa propusă de Dragnea a fost şi pe placul membrilor de partid care au ales să se mute către alte formaţiuni politice.
Amintim că pe 11 septembrie, prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale a PDL, Roman Pandele, a anunţat că a schimbat tabăra şi a migrat la PMP alături de 200 de membri ai organizaţiei democrat liberalilor. La scurt timp, şi preşedintele Organizaţiei Municipale de Femei a PDL Brăila, Livia Teodor, i-a urmat exemplul, anunţând că a migrat la PMP alături alte 100 de femei democrat-liberale.

Liderii ACL Brăila, bucuroşi că şi-au curăţat organizaţiile

Cel puţin asta au dat de înţeles, recent, cei doi copreşedinţi ACL Brăila, liberalul Cătălin Boboc şi PDL-istul Alexandru Nazare. Chiar dacă au afirmat că se aşteptau la o asemenea decizie din partea tuturor aleşilor care au decis să îi părăsească, cei doi şi-au exprimat totuşi regretul vizavi de plecarea primarului de la Însurăţei. "În primul rând am pierdut orice fel de sens al competiţiei politice. Pentru că ordonanţa asta a distorsionat întreg sensul competiţiei. Nu ştiu de ce ne mai organizăm în partide politice şi candidăm pe culori diferite, dacă oricând poţi să treci oriunde şi nu ai nicio sancţiune? Dacă se trezeşte un prim-ministru să schimbe regulile o face, e halucinant. Da, la nivel naţional, dintr-o statistică sumară, pentru că încă nu s-a făcut una întreagă, am pierdut în jur de 100 - 200 de primari. (...) Eu n-am pierdut vreun primar de la care mă aşteptam la ceva. Oricum nu mă bazam pe primarii care au plecat. Ce am avut şi ce am pierdut? Din punctul meu de vedere au greşit, pentru că, dacă cei care au mers cap-coadă cu PSD-ul nu au primit ce promisiuni au avut, vă daţi seama că nu o să primească nici ei, care s-au trezit abia acum, chit că s-au pus pe banere cu Ponta. Nu îi va ajuta. Şi nu îi va ajuta, pentru că Ponta va pierde!", a declarat Nazare. La rândul său, senatorul Cătălin Boboc s-a arătat şi mai optimist, afirmând că abia acum partidul îşi va putea face planuri de viitor cu oameni în care pot avea încredere. "Am câştigat ceva acolo unde am pierdut un primar. Faptul că nu îl mai trecem pe hârtie ca fiind primarul nostru, nu mai aşteptăm un anume tip de rezultate şi implicare. Ştim că acolo trebuie să o luăm de la capăt, să reconstruim şi nu ne mai bazăm pe fantome. (...) Oricum, începând de astăzi (n.r. vineri, 17 octombrie) avem o primă întâlnire cu toţi primarii noului PNL, toţi într-o echipă unită. Poate că e mai bine aşa. Înfiinţăm noul for al primarilor PNL Brăila, ăla mare. Şi e bine că ştim de unde plecăm. Ăsta e un alt câştig. Ştim exact cu cine ne aşezăm la masă şi cu ei rămânem", a conchis Boboc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro