Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bijuterie arhitectonică îngropată în gunoaie, pe strada Vapoarelor

• vecinii se tem că imobilul s-ar putea prăbuşi în orice moment, provocând o tragedie • Poliţia Locală ne-a informat că proprietarul clădirii este un bucureştean, care a fost somat în repetate rânduri să ia măsuri, însă nu s-a conformat, motiv pentru care a fost sancţionat • respectivul a contestat, însă, toate amenzile, judecându-se cu Poliţia Locală, el acuzând vecinii că sunt vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns proprietatea sa • pe de altă parte, Poliţia Locală ne-a dat exemple şi de proprietari mai conştiincioşi, care după prima somaţie primită, au intervenit imediat pentru repararea şi igienizarea caselor pe care le lăsaseră să ajungă într-un stadiu avansat de degradare

 

O casă veche, care ar putea fi o adevărată bijuterie arhitectonică, zace abandonată, înconjurată de un “munte” de gunoaie şi lăsată să se degradeze şi să se transforme, pe zi ce trece, într-o ruină periculoasă pentru siguranţa vecinilor. Imobilul, situat în Centrul Istoric, pe Str. Vapoarelor, este folosit pe post de WC de hoţii de cărămizi, dar şi de oamenii străzii, după cum ne-au sesizat locatarii zonei. Aceştia se tem că imobilul s-ar putea prăbuşi în orice moment, întrebându-se de ce autorităţile locale nu iau nicio măsură.

Conducerea Poliţiei Locale afirmă, însă, că proprietarul clădirii de pe Str. Vapoarelor a fost somat şi sancţionat în repetate rânduri, însă refuză sistematic să ia măsuri pentru igienizarea curţii şi pentru repararea faţadei degradate. “Proprietar este Adrian A., din Bucureşti. Începând din 2015, acesta a fost somat în fiecare an să ia măsuri, iar pentru că nu s-a conformat a primit câte o amendă în valoare de 200 lei, maximul prevăzut de Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 5 din 2003, care reglementează această situaţie. Cetăţeanul respectiv a contestat toate amenzile primite din 2015 până în prezent, existând încă procese pe rol între dumnealui şi instituţia noastră. Dânsul acuză vecinii că sunt vinovaţi pentru gunoaiele aruncate în curtea acestui imobil, ignorând faptul că, în calitate de proprietar, are şi drepturi, dar şi obligaţii referitoare la securizarea perimetrului şi menţinerea curăţeniei. Instanţa va decide dacă va anula amenzile sau nu”, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Brăila, Georgică Tănase.

Potrivit acestuia, pe raza municipiului Brăila se află în momentul de faţă nu mai puţin de 90 de imobile degradate, ai căror proprietari au fost somaţi să ia măsuri pentru rezolvarea problemei. Mulţi dintre aceştia nu se conformează, însă, nici după ce primesc amenzi repetate, aşa cum se întâmplă în cazul clădirii de pe Str. Vapoarelor, nr. 6. Există totuşi şi situaţii când proprietarii au ţinut cont de somaţiile Poliţiei Locale, ocupându-se de curăţenie şi de repararea faţadelor clădirilor în cauză. Astfel, directorul Poliţiei Locale ne-a dat exemplul brăileanului Vasile S., care a igienizat curtea şi a renovat faţada imobilului pe care îl deţine pe Str. Unirii, nr. 100. Acelaşi lucru l-a făcut şi Sorin A., pentru imobilul de pe Str. Rahovei, nr. 567, iar SC “Eurovox” SRL s-a ocupat de renovarea clădirii situate pe Str. Mihai Eminescu, la nr. 45. În cazul nesimiţirii celorlalţi, municipalitatea ar putea creşte impozitele de 5 ori pentru imobilele lăsate de izbelişte de proprietari, aşa cum s-a procedat în alte oraşe mari, deoarece baza legală există de câţiva ani.
Categorie articol: 

Comentarii