Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Betivanul, Idiotul si Tantalaul

"Partidul e in mine, e in tine, e in fabrici si uzine. Partidul e si-n soare, Partidu-n veci nu moare." Se pare ca versurile ironice ale Adei Milea sint filozofia de viata a unor asa-zisi lideri politici braileni. Se pare ca astfel gindesc Tudose Mihai, Bunea Stancu Gheorghe si Simionescu Aurel, trei dintre "baronii" locali, din moment ce simt nevoia ca, pe linga meseriile de deputat, presedinte de Consiliu Judetean si primar, sa mai fie critici de teatru.
Cei trei pesedisti au avut proasta inspiratie sa se apuce, luni, intr-o conferinta de presa, sa critice piesa de teatru "Omul Perna", o piesa regizata de Radu Afrim pe un scenariu scris de Martin McDonagh. Cei trei si-au scos fetele de mironosite si de politicieni ingrijorati de soarta populatiei, de la naftalina. Si au inceput sa joace teatru. La fel ca toti politicienii care simt respiratia alegerilor in ceafa si se trezesc fara voturi in buzunare. In jocul lor delirant, domniile lor i-au acuzat pe toti cei care chiar incearca sa faca ceva de calitate si de durata pentru cultura Brailei: au acuzat conducerea Teatrului "Maria Filotti" de distrugerea mintilor tinere prin prezentarea unor scene sexuale sau violente, au acuzat actorii care au jucat in "Omul Perna" ca ii invata pe copii cum sa-si ucida parintii cu perna.
Penibil. Penibili, de fapt. Mi se pare penibil ca niste cocalari obisnuiti sa fie "periati" de toti catelusii de partid sa critice o piesa de teatru pe care nici macar nu au vazut-o. Si mi se pare si mai penibil ca acei oameni sa ne conduca orasul (judetul), sa fie platiti din banii nostri, sa se ocupe de problemele urbei. Oricit de naivi ne cred politicienii pe noi, pustii astia care mergem la teatru, cred ca am priceput jocul lor murdar. De fapt, eu cred ca domnii de la PSD nu prea o suporta pe doamna Veronica Dobrin, directoarea Teatrului Dramatic "Maria Filotti" si ca, de fapt, scopul acestui teatru ieftin este inlocuirea din functie a doamnei Dobrin.
Eu, spre deosebire de cei trei pesedisti, am vazut "Omul Perna". Mi-a placut si cred ca a fost cea mai buna piesa de teatru pe care am vazut-o in ultimul timp. Nu mi s-a parut nimic imoral, nu mi s-a parut nimic violent. Eu, spre deosebire de domnii Tudose, Bunea Stancu si Simionescu, nu am gasit nimic cu tenta sexuala in acea piesa de teatru. Dimpotriva, cred ca regia piesei a fost absolut geniala, scenariul - foarte bun, iar interpretarea actorilor - de neegalat. "Omul Perna" m-a facut sa ma simt mindru ca sint brailean. Nici Tudose, nici Stancu si nici Simionescu nu vor reusi, oricit s-ar stradui, sa ma faca sa ma simt ca atunci cind am vazut "Omul perna". Si asta nu fiindca nu ar sti sa joace teatru. De fapt... sint satul de teatrul lor. Insa nu vor putea niciodata sa faca arta... Sau poate ma insel. Poate am fost beat, idiot si tantalau cind am vazut "Omul Perna". Ori poate nu eu sint Betivanul, Idiotul si Tantalaul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii