Mergi la conţinutul principal

Bebelus nascut cu o malformatie rara, salvat de medicii braileni

Medicii de la Maternitatea braileana au reusit sa salveze viata unui bebelus care s-a nascut cu o malformatie foarte rara. Echipa medicala ce asista la nastere prin cezariana o tinara mamica a constatat, atunci cind fatul a fost extras, ca acesta avea laparoschizis, adica abdomenul micutului era deschis, intestinele atirnindu-i in afara.
A urmat o cursa contracronometru pentru salvarea vietii micutului. Medicii au luat imediat legatura cu spitalul Budimex, din Capitala, unde bebelusul a fost transportat cu o ambulanta in timp record.
"In urma cu 10 ani, asemenea cazuri nu prea aveau rezolvare. Si pe mine m-a uimit ca am reusit sa deschidem un canal de comunicare si ca problema a putut fi rezolvata intr-un interval optim de timp, sub 24 de ore, si cheia succesului exact in asta a constat: in rapiditatea cu care noul nascut a fost transferat la Bucuresti, pentru interventia chirurgicala", a adaugat dr. Caprariu care, alaturi de dr. Mioara Salcudean si dr. Venera Ghecenco, a ajutat la aducerea pe lume a baietelului de numai 2.200 grame.
Sursa citata a explicat ca, de la faza de embrion pina la fatul care asteapta sa se nasca, ovulul trece prin mai multe etape. Daca, intr-o etapa, procesul de evolutie nu este complet, se poate intimpla ca celelalte organe sa hernieze si duc la situatia in care intestinele nu se afla in cavitatea abdominala. Aceasta situatie, la un copil foarte mic, cu resurse minime de adaptare, este in mod sigur fatal, daca interventia nu se produce cit mai repede.
Medicii afirma ca este dificil de diagnosticat ecografic un asemenea caz, din cauza ca intestinele se pot confunda foarte usor cu cordonul ombilical si, in general, vizualizarea intestinelor este foarte greu de facut. Important de mentionat este ca nici cel mai performant aparat de ecografie nu depaseste 80% ca precizie, daca vizualizarea a fost facuta in conditii optime.
"Acest caz face parte dintr-un grup de malformatii ce apar in cursul fenomenului de embriogeneza si, in general, acestea nu au in spate un defect genetic, ci poate fi incriminat un factor extern (o viroza, un “E” din alimente, o substanta cu o anumita toxicitate) care, in momentul “lipirii” abdomenului, da un semnal fals. Afectiunea nu se mosteneste si nici nu se transmite genetic".
Dr. Gabriela Gonciar, medicul pediatru care s-a ocupat de bebelus imediat dupa nastere, a subliniat ca baietelul a avut sansa sa fie transportat aproape imediat, in nici o ora de la nastere, cu o ambulanta cu dotari speciale pentru un nou-nascut prematur.
La Bucuresti, bebelusul a fost imediat operat, aflindu-se, in prezent in afara oricarui pericol. Matusa bebelusului ne-a relatat ca micutul, care este foarte vioi si a ajuns la greutatea de 3.100 grame, este acum linga parintii sai, in Capitala, unde acestia sint studenti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro