Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Beat şi fără permis, a trecut “pe roşu” cu 70 km/h şi a ucis un nevinovat

• recidivistul Laurenţiu Fântână a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că a provocat un accident soldat cu un mort şi doi răniţi • societatea de asigurări a fost obligată să plătească mamei celui ucis 125.000 lei despăgubiri pentru daune civile şi morale • în noiembrie 2010, deşi nu avea permis, Fântână a urcat băut la volan şi a pătruns într-o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului • în urma impactului cu un alt autoturism, o persoană şi-a pierdut viaţa • citat de mai multe ori, autorul accidentului s-a prezentat la poliţie abia în martie 2015 • dosarul “Fântână” se află la Curtea de Apel Galaţi 

 

După mai bine de 6 ani de la tragedia rutieră, recidivistul Laurenţiu Fântână, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat, în primă instanţă, la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi conducerea unui autoturism având o alcoolemie peste limita legală admisă.

Magistraţii care l-au condamnat pe Fântână au obligat partea responsabilă civilmente, respectiv SC “Omniasig-Vienna Insurance Group” SA Bucureşti, să plătească mamei celui ucis în acccident suma de 25.000 lei reprezentând despăgubiri pentru daune materiale şi 100.000 lei pentru daune morale.

Sentinţa nu este definitivă, pentru că inculpatul a declarat apel, procesul penal având termen de judecată luna aceasta, la Curtea de Apel Galaţi. Demn de reamintit este faptul că autorul accidentului nu s-a prezentat la poliţie, pentru audieri, decât la data de 17 martie 2015, la aproape cinci ani de la tragedie. Nu e de mirare că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au tirmis în judecată abia în mai 2015, la finalizarea cercetărilor.

 

Tragedia de pe Bulevardul Dorobanţilor

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, în seara zilei de 14 noiembrie 2010, ora 21:45, recidivistul Laurenţiu Ffântână conducea autoturismul marca Dacia Solenza, pe Bulevardul Dorobanţilor, deplasându-se dinspre strada Şcolilor către strada 1 Decembrie 1918. Asta în condiţiile în care nu poseda permis de conducere şi consumase şi alcool. Mai mult, dând dovadă de inconştienţă, Fântână luase cu el în maşină şi patru pasageri.

Concomitent, precizează procurorul de caz, pe strada 1 Decembrie 1918 se deplasa regulamentar autoturismul marca BMW, la volanul căruia se afla Nicolae G., iar în spatele BMW-ului circula un alt autoturism. “În momentul în care a ajuns la intersecţia Bulevardul Dorobanţilor cu strada 1 Decembrie 1918, inculpatul a ignorat culoarea roşie a semaforului, motiv pentru care a intrat în coliziune cu autoturismul BMW, condus regulamentar de G. Nicolae”, precizează reprezentantul parchetului. Nu unul, ci trei martori au afirmat ulterior că Laurenţiu Fântână a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului.

Anchetatorii spun că, în urma impactului deosebit de violent, autoturismele implicate în accidentul de pe Dorobanţi au fost avariate, iar trei pasageri aflaţi în Dacia Solenza au suferit leziuni corporale, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru îngrijiri medicale. Câteva zile mai târziu, Petrică M., unul dintre răniţi, a decedat.

După tragedia de pe Bulevardul Dorobanţilor, din noiembrie 2010, poliţiştii care au efectuat cercetări la faţa locului au constatat că Laurenţiu Fântână nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. În seara în care s-a petrecut tragedia, mai precis la ora 22:27, aparatul alcotest aflat în dotarea Poliţiei Rutiere indica 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. O oră mai târziu (la 23:23), inculpatului i s-au recoltat probe de sânge, rezultând că avea o intoxicaţie alcoolică de 1,05 g/l, cu mult peste limita legală admisă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au ataşat la dosar raportul expertizei tehnice judiciare efectuate ulterior, pe parcursul urmăririi penale. Expertul a stabilit că, în momentele premergătoare impactului, autoturismul condus de inculpatul Laurenţiu Fântână circula cu viteza de 70 km/h. Accidentul rutier putea fi evitat în totalitate, spun specialiştii, de către inculpatul Laurenţiu Fântână, dacă circula cu viteză legală şi dacă respecta semnificaţia culorii roşii a semaforului.

Autoturismul Dacia Solenza avariat în accident nu era proprietatea recidivistului. Cu toate acestea, proprietarul maşinii nu i-a solicitat lui Fântână despăgubiri, iar răniţii în accident nu au formulat plângeri penale împotriva sa.

Procurorul de caz precizează: “Până pe data de 17 martie 2015, inculpatul nu s-a prezentat în faţa organelor de anchetă, deşi a fost citat în repetate rânduri şi s-a procedat chiar la aducerea sa cu mandat de aducere emis de Judecătoria Brăila”.

Audiat pe parcursul anchetei penale, Laurenţiu Fântână nu a negat faptul că a condus autoturismul Dacia Solenza fără permis. Nu a negat nici faptul că, înainte de a urca la volan, consumase alcool. A afirmat, însă, că ar fi pătruns în “intersecţia morţii” pe culoarea galbenă a semaforului.

Cazul se află acum în atenţia magistraţilor de la Galaţi.  
Categorie articol: 

Comentarii