Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BCR a micşorat şi la Brăila avansul pentru credite ipotecare

La câteva luni de la decizia de a majora la 35% avansul necesar pentru acordarea unui credit ipotecar, BCR a anunţat că revine asupra hotărârii şi va reduce la 25% cunatumul avansului la un astfel de împrumut. Potrivit unei comuncări a băncii, măsura operează deocamdată doar în cele mai mari oraşe din România, pe listă fiind menţionată şi Brăila. Mai precis, oraşele în care banca va percepe avans începând de la 25% sunt: Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Botoşani, Buzău, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş, Satu Mare plus Bucureşti.
Potrivit oficialilor băncii, principalele 3 argumente care au susţinut această decizie sunt: dinamica accelerată a pieţei imobiliare din oraşele medii şi mari, pe fondul unei lichidităţi crescute, cei mai mulţi clienţi ai băncii sunt concentraţi în oraşe medii şi mari şi, al treilea motiv, nivelul mare al avansului solicitat în termeni nominali. De exemplu, pentru un credit de 60.000 de euro, un tânăr ar fi avut nevoie de un avans de 21.000 de euro, bani destul de greu de economisit.
"De regulă, înainte de a anunţa o creştere a avansului sau măsuri similare, are loc o întâlnire a comitetului de risc, căruia CEO-ul îi cere o analiză de impact a unei legi (în cazul acesta, darea în plată) asupra portofoliului băncii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentară a riscului, iar acesta se redistribuie prin creşteri ale costurilor", a explicat pentru HotNews.ro şeful unei bănci din sistem.
Reamintim că, la începutul lunii mai, BCR anunţat creşterea avansului la 35% ca urmare a apariţiei legii dării în plată, cu precizarea că nu a fost singura unitate care a aplicat această politică. Rămâne de văzut în ce măsură decizia de acum a BCR, de reducere a cuantumului avansului, va fi replicată şi de alte unităţi bancare pe piaţa creditelor ipotecare.

 
Categorie articol: 

Comentarii