Mergi la conţinutul principal

Bazinul olimpic de înot creşte văzând cu ochii

• stadiul lucrărilor a ajuns undeva la 80%, iar constructorul şi şeful de şantier se arată mulţumiţi de rezultate • termoizolaţia clădirii se va face cu ajutorul unui material realizat din vată bazaltică, adus din Elveţia

 

Bazinul de înot a prins contur. Atrage atenţia aspectul ultramodern al edificului, dar şi noutăţile tehologice şi materialele de ultimă oră puse în operă de firma executantă (SC „Midanne Invest Grup” Bucureşti), având ca proiectant „Specialist Consulting” Bucureşti. Iar cine trece prin zonă, între Sala Polivalentă şi spital, poate observa cum se dezvoltă investiţia, a doua din ţară după bazinul de la clubul Dinamo din capitală. Ziarul nostru a prezentat în anii din urmă controversata istorie a bazinului de înot olimpic din Brăila, generată şi de problema pânzei de apă freatică, foarte ridicată în zona bazinului, şi care a impus soluţii tehnice adecvate (evident, mai scumpe: blocaje de piatră şi perne de balast etc). Astăzi, vă prezentăm un nou raport.

 

Tehnologii şi materiale  în premieră pe un şantier brăilean

Revenind la tehnologiile folosite în edificarea obiectivului, în primul rând atrag atenţia grinzile de susţinere a acoperişului, realizate din lemn de brad (românesc) stratificat, pentru o deschidere foarte mare a clădirii, ce acoperă un bazin de 50/25 metri (cu 10 culoare competiţionale) şi posibilitatea amenajării a încă unui bazin, de 25/12,5 metri. Tot pentru prima dată, discutabilul polistiren expandat se înlocuieşte cu modernul material termoizolant realizat din vată bazaltică, adus din Elveţia. Geamurile vitrate şi ţinuta/faţada ultramodernă a bazinului vor aduce un plus de renume şi pentru zestrea arhitectonică a Brăilei. Tribunele includ 900 de locuri, la care se vor mai adăuga încă 400 de locuri, iar ca anexe sunt prevăzute: o saună, spaţii pentru transmii media, vestiare, sală de forţă, grup sanitar, cabinet medical şi unul antidoping, o cofetărie etc. Cum spuneam, lucrările de drenaj au fost o prioritate maximă, iar pentru consolidarea terenului de fundare a fost nevoie de două luni pentru executatrea a 1.000 de piloni foraţi şi încastrarea la mare adâncime a unor palplanşe metalice menite să consolideze taluzul dinspre arena gonflabilă. Şi să reţinem că o foarte mare problemă pentru constructor a fost şi este spaţiul foarte îngust din jurul bazinului, cu efecte negative privind organizarea de şantier şi imposibiltatea ca execuţia acoperişului să aibă loc simultan cu realizarea bazinului.

 

„Lucrez cu meseriaşi brăileni, foarte pricepuţi !”

Este afirmaţia şi satisfacţia tânărului inginer Bogdan Vrânceanu, originar din Oneşti, extrem de modest, dar bun profesionist. Este şeful de şantier. Se preocupă acum de circa 50 de muncitori dulgheri care lucrează la tribune şi pentru care vremea rea nu a fost un impediment, iar forţa de muncă va ajunge la 160 de oameni. Interlocutorul nostru este bucuros de calitatea lucrărilor, de stadiile fizice realizate: 80% în cazul structurii din beton şi lemn, 100% la infrastructură, dar şi de calitatea foarte bună a betoanelor folosite.

 

Sprijin serios de la Primărie, ISC şi ISU

Pentru depăşirea mai multor situaţii dificile, ing. Bogdan Vrânceanu a primit sprijinul direct al primarului Viorel Marian Dragomir, dar şi al ISU Brăila pentru evitarea oricăror necazuri după darea în folosinţă a bazinului. Iar nu în ultimul rând, de un real ajutor a fost monitorizarea zilnică, exigentă, din partea ing. Victor M. Ciobanu, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Brăila, specialist cu experienţa şantierelor din Brăila, Spania, Germania şi Israel. Aşa cum de bun augur pentru renaşterea faimoasei şcoli de înot de la Brăila este şi anunţata implicare a unor campioni brăileni din domeniu.

Iar, final, şi un reproş: dacă lucrările la noul bazin ar fi început simultan cu modernizarea Parcului Monument, s-ar fi căştigat foarte mult timp, iar respectiva investiţie ar fi putut fi mai bine pusă în evidenţă, fără a fi încorsetată de arbori bătrâni, garduri şi vecinătatea unor terenuri sportive, precum şi de insuficienţa parcărilor. Lucru bun este că noua conducere a primăriei deja a luat în calcul problema parcărilor (şi nu numai).

Reamintim că obiectivul noii investiţii, contractată de Compania Naţională de Investiţii, va reveni primăriei Brăila şi are o valoare estimată la 8 milioane euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro