Mergi la conţinutul principal

Bazin olimpic de milioane

Visul Brăilei de a avea un bazin olimpic de înot s-a împlinit! A trebuit însă să treacă ani şi ani de aşteptări şi tatonări pentru ca, în final, să se sape prima cazma de pământ la acest ambiţios proiect. Iată că, în această primăvară, au început totuşi lucrările la baza sportivă care va găzdui acest bazin. Locaţia aleasă a rămas aceeaşi, adică în imediata apropiere a Liceului cu Program Sportiv, din Parcul Monument, pe amplasamentul fostului stadion de rugby. Contractorul general, o firmă din Bucureşti, a făcut deja primele săpături pentru fundaţie şi promite să dea la gata investiţia în primăvara anului viitor, aşa cum prevede contractul încheiat cu Compania Naţională de Investiţii. Complexul sportiv va avea o capacitate maximă de 800 - 1.000 de locuri şi va respecta toate standardele actuale impuse de forurile internaţionale de specialitate.

Veste bună pentru înotul brăilean: de puţin timp excavatoarele au intrat în acţiune pe vechiul amplasament al stadionului de rugby din Parcul Monument pentru a face loc fundaţiei complexului sportiv care va găzdui un bazin olimpic de înot. Lucrările de construcţie se realizează în cadrul unui contract încheiat de Compania Naţională de Investiţii cu antreprenorul general "Midanne Invest Grup" din Bucureşti, beneficiarul final fiind municipalitatea locală. Nota de plată generală pentru acest proiect investiţional este de circa 8 milioane de euro, iar rezultatul promite o infrastructură modernă în cadrul căreia nataţia brăileană să pornească din nou pe un drum ascendent, deschis în urmă cu 15 ani de medaliile olimpice ale Dianei Mocanu şi Cameliei Potec. "Este foarte bine că se construieşte acest bazin. Eu consider că bazinul trebuia construit imediat după medaliile olimpice cucerite de Diana Mocanu", a declarat reporterilor "Obiectiv", fostul campion naţional Cătălin Nistor. "Aveam la acea vreme sportivi foarte buni, treptat rezultatele, la Brăila, au început să fie din ce în ce mai palide. Odată cu acest bazin olimpic situaţia se va schimba cu 180 de grade. Vor veni din nou mulţi copii, iar cu cât aria de selecţie va fi mai mare, cu atât şi rezultatele vor fi altele pentru nataţia brăileană", a mai spus Nistor.
La rândul său, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie, Camelia Potec, consideră că prin construirea bazelor sportive de nataţie se face un prim pas spre relansarea înotului românesc, cunoscut fiind faptul că alături de investiţia de la Brăila, statul are în plan proiecte similare. "Nu contează cine a făcut lobby pentru astfel de bazine, important este că se construiesc. Lucrările la Brăila ştiu că au început, sper să nu avem surprize, iar această bază sportivă modernă să prindă contur", a declarat Camelia Potec, adăugând că, din punctul său de vedere, prin construcţia acestor bazine nataţia românească va reintra pe drumul marilor performanţe. "Cu siguranţă, acolo unde va exista o bază nouă de acest fel, vor fi şi mulţi copii. Eu sunt convinsă că nataţia românească va avea de câştigat, că vom avea din nou sportivi competitivi pe continent şi în lume", a punctat Potec. În plus, şefa federaţiei de specialitate a subliniat că va veni personal la Brăila pentru a urmări stadiul lucrărilor la bazinul olimpic.
"Este un proiect pe care noi l-am depus în 2009 la Compania Naţională de Investiţii, instituţie care a realizat apoi întreaga procedură pe partea de achiziţie publică. Proiectul are o valoare de circa 32 milioane lei şi este programat să se finalizeze în primul trimestru al anului 2016. Este un obiectiv foarte important pentru brăileni, mai ales că oraşul nostru are tradiţie în nataţie şi a obţinut rezultate foarte bune la competiţii internaţionale", ne-a declarat primarul municipiului, Aurel Simionescu.

Directorii LPS şi CSM, salută investiţia şi aşteaptă o nouă Diana Mocanu

Profesorii catedrei de nataţie de la LPS îmbrăţişază ideea construirii unui bazin olimpic la Brăila şi spun că, prin realizarea acestui obiectiv, numărul copiilor care vor dori să calce pe urmele Dianei Mocanu, sau ale Cameliei Potec va fi din ce în ce mai mare şi că tradiţia nataţiei brăilene va continua cu alte şi alte succese.
"Orice se construieşte este benefic pentru brăileni. Dar acest bazin olimpic este ceva excepţional, în opinia mea, pentru Brăila. Copiii vor putea să înveţe să înoate într-un bazin cu toate utilităţile şi, poate cine ştie, o să mai apară o Diana Mocanu sau o Camelia Potec", a declarat Sorinel Meca, directorul LPS Brăila.
"Un bazin olimpic este echivalentul unui nou început în nataţia brăileană. Modele de urmat avem, să nu uităm că, la un moment dat, nataţia brăileană a fost numărul unu în România, aşa că această nouă bază sportivă va atrage foarte mulţi copii. În Parcul Monument va fi un mare complex sportiv, avem Sala Polivalentă, va fi bazinul olimpic şi, sper eu, şi stadionul de atletism, baze sportive de care se vor bucura nu numai cei care doresc să facă performanţă, ci toţi brăilenii", a spus la rândul său, Marian Neta, directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Brăila.

Contractul pentru bazin a fost încheiat în 2011

Revenind la proiectul investiţional care se va construi în Parcul Monument, trebuie precizat că are alocat un buget de aproape 36 milioane lei, echivalentul a circa 8 milioane euro. Obiectivul urmează să fie dat în folosinţă în primăvara lui 2016, mai precis în luna martie, anul viitor. Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma bucureşteană "Midanne Invest Grup" cea care va executa efectiv lucrările de construcţie, iar proiectant general este firma "Specialist Consulting", tot din capitală. Aşa cum am mai spus, contractul ce vizează investiţia de la Brăila, face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - "Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot" şi a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru proiectul de la Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari. Mai precis, abia în ianuarie 2015 s-a semnat acordul între Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Tineretului şi Sportului privind realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017, inclusiv bazinul olimpic de la Brăila, cu un buget total estimat de 103 milioane euro.
Pentru a putea organiza competiţii continentale, bazinul de înot olimpic trebuie să aibă o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare dintre ele având lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. Totodată, importante sunt şi anexele, baza sportivă urmând să includă sală de forţă, saună, vestiare spaţioase, grupuri sanitare, cabinet medical şi cabinet antidoping.
Conform informaţiilor care se găsesc în Registrul Comerţului, "Midanne Invest Grup" a fost înfiinţată în 2007, asociat unic fiind Dănuţ Mirel Nechifor. În ce priveşte proiectantul general, "Specialist Consulting", firma îl are asociat unic pe Cezar Romică Şerban. De altfel, cele două companii au mai avut proiecte comune, aşa cum este cazul, de exemplu, proiectului de reabilitare a 720 de km de drumuri judeţene în judeţul Cluj, cu o valoare de 200 milioane euro.

Bazinul Olimpic a creat degringoladă în lumea rugby-ului brăilean

Proiectul cu bazinul olimpic din Parcul Monument a creat ceva probleme clubului local de rugby, RC Brăila pentru că se realizează chiar pe terenul unde se antrenează şi îşi dispută meciurile oficiale echipele de juniori ale grupării brăilene. Rugbyştii şi-au mutat însă sediul la stadionul Chimia, din staţiunea Lacu Sărat. Problema, reclamă conducerea clubului, ar fi cea a transportului până la stadion, deoarece echipa depinde de orarul tramvaielor care fac legătura între oraş şi staţiune. "Deocamdată, am ales ca soluţie de avarie, baza sportivă din staţiunea Lacu Sărat, însă ne este foarte greu. Tramvaiele au un anumit orar, condiţii în care sportivii pierd foarte mult timp numai pe drum. Rugbyştii care fac naveta de la ţară ajung şi mai greu la antrenamente. Ca să nu mai punem în discuţie faptul că nu avem unde ne schimba, sau să facem un duş. Este foarte greu, vom vedea ce se poate face pe viitor", a declarat antrenorul Dan Niculescu.


ÎN CASETĂ

Şcoala brăileană de nataţie - formatoare de mari campioni

Puţine grupări din domeniul nataţiei din România se pot mândri că au scos campioni europeni, mondiali şi olimpici. Şcoala brăileană poate fi considerată una dintre cele mai valoroase din nataţia românească, o adevărată formatoare de campioni.
Diana Mocanu este lidera acestei generaţii. Sportiva, descoperită şi formată de antrenoarea Laura Sachelarie, şi-a făcut debutul în arena internaţională în 1999 cu 3 medalii de aur la europenele de juniori şi 2 titluri balcanice, iar, un an mai târziu, în 2000, a devenit cea mai prolifică sportivă din România pentru că a obţinut 7 medalii, - 3 de aur, 3 de argint şi un bronz - la Campionatele Europene de seniori şi 2 titluri olimpice la Sidney. Un an mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, brăileanca a cucerit o medalie de aur şi una de argint.
Sportivă emblematică pentru Brăila şi apoi pentru Steaua, Camelia Potec a atins apogeul performanţelor sale în 2004, la Olimpiada de la Atena, unde a cucerit aurul în proba de 200 m liber. Înotătoarea, lansată în marea performanţă de profesorul Ion Ionescu la LPS Brăila, are în palmares 2 medalii de bronz la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, în 2001 la 200 m liber şi Roma în 2009 la 1500 m liber şi este, de asemenea, multiplă campioană europeană de junioare şi senioare.
Eleva antrenoarei emerite Gabriela Stoicescu Clinciu, Beatrice Coadă Câşlaru a urcat, de asemenea, pe podium, la cele mai importante competiţii internaţionale. De exemplu, realizează performanţe remarcabile în anul 2000, când obţine medalii de argint la 200 m mixt şi bronz la 400 m mixt la Olimpiada de la Sidney.
Tot la grupa profesoarei Clinciu s-au format Cătălina Căşaru, cea care avea să devină dublă campioană europeană de junioare, medaliată la Campionatele Mondiale Universitare şi finalistă B la Olimpiada de la Atlanta dar şi Marian Satnoianu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro